Τι έκαναν τον Αύγουστο οι διαχειριστές; Τι ποσοστό έχουν σε μετοχές; Τι ποσοστό σε ομόλογα; 4 μοναδικά γραφήματα
Το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου οι διαχειριστές είχαν φοβηθεί τόσο πολύ με αποτέλεσμα αυτό να αποτελέσει ένα ισχυρό contrarian σήμα για τις μετοχές. Το σήμα αυτό ήταν πολύ ισχυρό και φυσικά αυτό αποτυπώθηκε με τον καλύτερο τρόπο στη Wall Street.
Οι fund managers εξακολουθούν να διατηρούν υψηλά επίπεδα ρευστότητας και αυτό είναι θετικό για τις μετοχές. Παρόλα αυτά, υπήρξαν σημαντικές τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια της διόρθωσης και οι fund managers έχουν περιθώρια για ακόμα μεγαλύτερες τοποθετήσεις πριν υπάρξει ένα νέο contrarian signal για τις μετοχές.
Οι fund managers έχουν πολύ μεγάλες τοποθετήσεις σε τράπεζες και τεχνολογία και αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα, ενώ οι τοποθετήσεις τους σε αμυντικούς κλάδους, παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Οι τοποθετήσεις σε Αμερική και αναδυόμενες αγορές βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και αυτό παραδοσιακά αποτελεί δυναμικό στοιχείο υπεραπόδοσης σχετικά με άλλες περιοχές. Το γεγονός ότι η Αμερική συγκεντρώνει μικρό ποσοστό τοποθετήσεων προκαλεί μεν ενδιαφέρον, αλλά επιβεβαιώνεται και από την πλάγια τάση των τελευταίων 12 μηνών. Οι τοποθετήσεις στην Ευρώπη είναι οι δεύτερες υψηλότερες στην ιστορία, συνθήκη που παραδοσιακά οδηγεί σε απώλειες. Όμως αυτή τη φορά είναι πιθανό να οδηγεί και σε νέο QE.
Μεταξύ των πολλών τρόπων για να μετρήσουμε το επενδυτικό συναίσθημα στις αγορές, είναι και μέσο του σχετικού δείκτη της BofA Merrill που μετρά το πως τοποθετούνται οι fund managers. Ο δείκτης αυτός είναι από τους πιο αξιόπιστους καθώς παρακολουθεί fund managers με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των $600 δισ.
Τα στοιχεία του δείκτη αυτού, τα αντιμετωπίζουμε πάντοτε από μια αντιθετική σκοπιά. Όταν οι fund managers διατηρούν πολύ μεγάλη ρευστότητα, υπάρχει υπερβολικός φόβος και οι μετοχές ανεβαίνουν. Όταν δεν διαθέτουν μεγάλη ρευστότητα, είναι πλήρως επενδεδυμένοι, υπάρχει χρηματιστηριακή ευφορία και τότε είμαστε σε «κόκκινη ζώνη».
Το Σεπτέμβριο, τα επίπεδα ρευστότητας των fund managers βρέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από των τελευταίων έξι ετών και η διασπορά τους σε μετοχές στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών. Και ο S&P 500 «απογειώθηκε». Το παρακάτω γράφημα είναι ξεκάθαρο. Μάλιστα, έχουμε σκιάσει και τις περιοχές στις οποίες κατά το παρελθόν ο δείκτης παρουσίασε ένα σήμα αγορών.
Οι fund managers είναι 43% τοποθετημένοι σε μετοχές που σημαίνει ότι βρίσκονται σε υψηλά έξι μηνών και με πολύ επιθετική διάθεση αν αναλογιστούμε το μόλις 17% το Σεπτέμβριο. Πάνω από το 50% θεωρείται bearish για τις μετοχές.
Η έκθεση στις αμερικανικές μετοχές είναι στο -6, όταν στην αρχή του 2015 ήταν στο -21 παρά το γεγονός ότι υπήρξε ένα σημαντικό ράλι και ότι δεν υπήρξε και κάποια μεγάλη πτώση μέχρι και τον Αύγουστο.
Το απόλυτο «μίσος» για τα commodities παραμένει για τους fund managers με το allocation στο -23. Επίπεδα ιδιαίτερα ακραία, αλλά ακόμα δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ανόδου.
Συνολικά στοιχεία για τη διάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους:
1. Ρευστότητα (4,9%)
2. Μετοχές (43%)
Αμερική (-6%)
Ευρώπη (+58%)
Ιαπωνία (+28%)
Αναδυόμενες αγορές (-31%)
3. Ομόλογα (-59%)
4. Εμπορεύματα (-23%)
Το 30% των fund managers εκτιμά ισχυρότερη ανάπτυξη στους επόμενους 12 μήνες, σε σχέση με το 13% του Οκτωβρίου.
Περισσότερα γραφήμα, στρατηγικές, σχολιασμός και πληροφορίες για όλα τα παραπάνω, κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο email: [email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr