Η Glencore ήρθε ξαφνικά στο φως της δημοσιότητας χθες όταν η μετοχή της κατέρρευσε κατά 30% προκαλώντας σοκ στους επενδυτές σε όλο τον κόσμο
Η Glencore ήρθε ξαφνικά στο φως της δημοσιότητας χθες όταν η μετοχή της κατέρρευσε κατά 30% προκαλώντας σοκ στους επενδυτές σε όλο τον κόσμο και αυξάνοντας κατακόρυφα την ανησυχία των επενδυτών για την επόμενη ημέρα.
Λίγα λόγια για τη Glencore είναι απαραίτητα. Αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρία του κόσμου όσον αφορά τη μεταφορά και την εξόρυξη εμπορευμάτων. Είναι Αγγλο-ελβετικών συμφερόντων και στο μετοχολόγιό της εκτός από τον επικεφαλής και μεγαλομέτοχο Ivan Glasenberg, συναντάμε τον ελληνικής καταγωγής Αριστοτέλη Μυστακίδη, το fund του Κατάρ, αντίστοιχα fund από τη Νορβηγία καθώς και τεράστιες εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων.
Όλοι οι παραπάνω βλέπουν την αξία της επένδυσής τους να έχει μειωθεί κατά 75% μόνο το 2015 και πλέον αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμα χειρότερο, καθώς οι πιέσεις στην εταιρία είναι ανυποχώρητες.
Το μέγεθος της εταιρίας τη συνδέει με αρκετά δισεκατομμύρια σε πραγματική έκθεση στα commodities και σε αρκετά δισεκατομμύρια έκθεση στην αγορά των derivatives. Τα οποία εκτός από την ίδια την εταιρία, απειλούν να τινάξουν στον αέρα και τους βασικούς τραπεζικούς της dealers.
Φυσικά, όπου υπάρχει «αίμα» οι «καρχαρίες» των hedge funds σπεύδουν να βγάλουν τα ευκολότερα κέρδη της καριέρας τους. Ας σκεφτούμε απολύτως λογικά. Μια πτώση της μετοχής κατά 30% σε μια μόλις συνεδρίαση με κατακόρυφη άνοδο των CDS κατά 40% δεν είναι υπόθεση της αγοράς. Είναι οργανωμένη επίθεση απο hedge funds. Στις αρχές του 2015, για να ασφαλίσει κανείς 10 εκατ. χρέους της Glencore ήθελε $154.000. Σήμερα θέλει $790.000. Αναφερόμαστε στα CDS τα οποία όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν γίνονται το καλύτερο όπλο επίθεσης για τα hedge funds.
Δυο από τα μεγαλύτερα hedge funds της Ευρώπης κερδίζουν τεράστια ποσά από την πτώση του γίγαντα Glencore. Η Lansdown Partners και η Passport Capital είναι οι μεγαλύτεροι short επενδυτές στη μετοχή με το σύνολο των θέσεών τους να υπερβαίνει τα 200 εκατ. μετοχές.
Με τα χρέη της Glencore sta $30 δισ. και με την αξία της εταιρίας στα $13,4 δισ. οι επενδυτές αισθάνονται ότι δεν υπάρχει διέξοδος και αυτό επιτείνει τις πιέσεις. Η Glencore αρχίζει να απειλεί τη σταθερότητα του συστήματος και πάλι καθώς είναι μια άκρως συστημική εταιρία και μάλιστα με ενεργό συμμετοχή σε πραγματικά και χρηματιστηριακά εμπορεύματα.
Και φυσικά, αποτελεί μια από τις αρκετές εταιρίες οι οποίες αγωνίζονται για το ποια θα διεκδικήσει τον τίτλο της επόμενης Lehman Brothers. Και είναι πολλές και κολοσσιαίες.
Η πορεία της μετοχής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr