Εκλογές πλησιάζουν (για μια ακόμα φορά) και όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες δηλώσεων, υποσχέσεων και όλα αυτά τα οποία ταιριάζουν σε αυτές τις περιστάσεις. Όμως, καλό είναι να μπορούμε να μιλήσουμε με πραγματικά δεδομένα, με πραγματική γνώση της οικονομίας, με διάθεση για καινοτομία και κυρίως με τη γνώση της οικονομικής και επιχειρηματικής πραγματικότητας. Πάνω από όλα όμως να μπορέσουμε να έχουμε ένα σχέδιο το οποίο θα εκμεταλλεύεται όλα τα πλεονεκτήματα που διαθέτει μια χώρα όπως η Ελλάδα. Όπως και σε πολλά άλλα πράγματα, δε χρειάζεται να ξανα-ανακαλύψουμε τον τροχό. Χρειάζεται να δούμε τι κάνουν οι άλλοι να και μάθουμε πως θα το κάνουμε κι εμείς.
Δεν υπάρχει πιο φωτεινό παράδειγμα από την Ιρλανδία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι γνωστά, η Ιρλανδία εκμεταλλεύτηκε με κάθε τρόπο την κρίση του 2008 με στόχο να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Και τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επενδύσεις αμερικανικών εταιριών στην Ιρλανδία είναι πέντε φορές μεγαλύτερες από αυτές που έκαναν στην Κίνα και 16 φορές μεγαλύτερες από αυτές που έκαναν στην Ινδία. Γαλλία και Γερμανία, έχουν δεχθεί επενδύσεις οι οποίες είναι μικρότερες από τα προ της κρίσης επίπεδα. Από το 1990, οι αμερικανικές εταιρίες έχουν επενδύσει $277 δισ. στην Ιρλανδία.
Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι μιλάμε για άκρως παραγωγικές επενδύσεις και όχι για κρατικοποιήσεις ιρλανδικών εταιριών κοινής ωφέλειας ή άλλου ενδιαφέροντος. Που σημαίνει έργα υποδομών, μείωση της ανεργίας και αύξηση της ανάπτυξης η οποία είναι η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη με ρυθμό 6,7%.
Η φορολογία για τις επιχειρήσεις είναι στο 12,5% όταν στην Ελβετία είναι 8,5%, στο Κατάρ 10%, στην αμερική 35%, στο Βέλγιο 34%. Και δεν είναι ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής για τον οποίο δέχεται πιέσεις από τους Ευρωπαίους αλλά τα «κόλπα» φοροαποφυγής που γίνονταν μέσω μεταφορών των κερδών και μεταξύ συμφωνιών. Ένας ακόμα «μύθος» ότι το μνημόνιο (το πρώτο τουλάχιστον) απαιτεί γενικευμένη αύξηση της φορολογίας.
Για να πάρουμε μια καλή εικόνα των επενδύσεων, η Google επένδυσε $150 εκατ. για ένα κέντρο δεδομένων και η Apple επένδυσε $850 εκατ. για ένα δικό της κέντρο δεδομένων. Και αυτές είναι μόλις 2 από τις 110 νέες επενδύσεις για το πρώτο μισό του 2015.
Η Ιρλανδία βελτιώνει συνεχώς τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και ανοίγει συνεχώς νέους δρόμους για επενδύσεις. Με αποτελεσματικότητα, γνώση, καινοτομία, σύσφιξη σχέσεων κοινωνίας και επιχειρήσεων, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, υπερσύγχρονες υποδομές και επιχειρηματικό περιβάλλον, σταθερή φορολογία.
Η ανάπτυξη έρχεται με σχέδιο. Δυστυχώς για μια χώρα σαν την Ελλάδα όπου τα πάντα αφήνονται στην τύχη και την άγνοια ορισμένων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr