Tο ελληνικό πρόβλημα δεν έχει λυθεί, έχει απλώς μετατεθεί λίγους μήνες μακριά.
Μετά από συνεχόμενα Eurogroup, εκατέρωθεν δηλώσεις από Ευρωπαίους και Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους, ισχυρές πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο και τα ελληνικά ομόλογα και τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και φόβου από κάθε πλευρά, όλα δείχνουν ότι το «ελληνικό πρόβλημα» θα περάσει στο παρασκήνιο για τους επόμενους 3-4 μήνες.
Αν και στο Eurogroup της Παρασκευής υπήρξε συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Ελλάδας, είναι αρκετά πιθανό οι όποιες προστριβές να μην έχουν ολοκληρωθεί ακόμα αφού ο κατάλογος των μέτρων της Ελλάδας ήδη εξετάζεται από τους αξιωματούχους της ΕΕ προκειμένου να πάρει την έγκρισή τους. Η διαδικασία της έγκρισης μπορεί να είναι από απλή και εύκολη ως δύσκολη. Πιθανόν να μην είναι τυχαίο ότι η Γερμανία επέλεξε να διεξάγει την ψηφοφορία για την έγκριση της παράτασης την Παρασκευή. Μέχρι τότε μπορεί να έχουμε και νέες εντάσεις μεταξύ ΕΕ-Ελλάδας για πιθανά μέτρα που υπάρχουν στη λίστα και που οι Ευρωπαίοι πιθανόν να μην τα ήθελαν.
Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούμε ότι πλέον οι πιθανότητες να μην υπάρξει συμφωνία είναι αμελητέες. Η ουσία είναι ότι το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, έχει απλώς μετατεθεί λίγους μήνες μακριά. Με απλά λόγια, η Ελλάδα κέρδισε χρόνο. Κατά την άποψή μας, σε λίγους μήνες από σήμερα το ελληνικό πρόβλημα θα επανέλθει και πάλι στο προσκήνιο και θα έχουμε ένα νέο σκηνικό που πιθανότατα δεν θα διαφέρει και πολύ από αυτό που βιώσαμε τις τελευταίες εβδομάδες.
Το θέμα είναι αν ο χρόνος που κέρδισε η Ελλάδα θα καταφέρει να έχει κάποιο θετικό αντίκτυπο ή αν θα αποδειχθεί κενός περιεχομένου. Θεωρούμε ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αν σε αυτούς τους τέσσερις μήνες η Ελλάδα καταφέρει να έχει χρήματα αλλά και πόσα χρήματα. Υπενθυμίζουμε ότι το τέλος της παράτασης θα συμπέσει με τις πληρωμές ομολόγων ύψους περίπου €7 δισ. Αν η Ελλάδα δεν έχει χρήματα να πληρώσει τις δόσεις αυτές, τότε είναι προφανές ότι και πάλι δε θα έχει κάποιο διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της.
Αν έχει καταφέρει να έχει χρήματα και μάλιστα περισσότερα από αυτά που χρειάζονται για να πληρώσει τα ομόλογα, τότε πιθανόν τα πράγματα να είναι κάπως διαφορετικά και να επιδιώξει και πάλι να διαπραγματευτεί θέτοντας και πάλι κόκκινες γραμμές. Από όλη αυτή την αναταραχή, θα κρατήσω μια δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου που είπε το εξής: για τα χρήματα που εμείς δανείζουμε θέτουμε κάποιους όρους. Αν υπάρχει η θέληση να γίνει κάτι διαφορετικό, η Ελλάδα πρέπει να βρει τα χρήματα να το κάνει.
Ιδού η Ρόδος λοιπόν: μπορεί η Ελλάδα να συγκεντρώσει τα χρήματα που θα της επιτρέψουν να υλοποιήσει το πρόγραμμά της αλλά και να μην την εγκλωβίσουν στη θηλιά της έλλειψης ρευστότητας; Ο χρόνος θα δείξει. Το κακό είναι ότι ο χρόνος είναι λίγος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr