Η καλύτερη ανάπτυξη δεν αλλάζει την «ιαπωνοποίηση» των ευρωπαϊκών ομολόγων ή την εικόνα για ένα πιο αδύναμο ευρώ.
Αν και το EURUSD βρίσκεται κοντά σε πολυετή χαμηλά, πολλοί είναι εκείνοι που ανησυχούν ότι η βελτίωση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης θα σηματοδοτήσει μία μεγάλη κίνηση υψηλότερα. Η Deutsche Bank εκτιμά ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί, και θεωρεί ότι η ανάπτυξη δεν παίζει τελικά τόσο σημαντικό ρόλο.
Πρώτον, η τράπεζα δεν πιστεύει ότι η καλύτερη ανάπτυξη αλλάζει την εικόνα της αρνητικής ροής των κεφαλαίων. Πράγματι, οι ευρωπαϊκές μετοχές πραγματοποιούν νέα υψηλά. Αλλά αναλύοντας της εισροές ξένων κεφαλαίων από την αρχή του έτους, κάποιος παρατηρεί μία αλλαγή στη σύνθεσή τους: περισσότερο από το 70% της αγοράς ETF μετοχών είναι τώρα αντισταθμισμένο (νομισματικά), σε σχέση με τα αμελητέα ποσά της περασμένης χρονιάς. Η εικόνα των κεφαλαιακών ροών επομένως μοιάζει με αυτή της Ιαπωνίας, ακόμα και αν πραγματοποιηθεί μεγάλος αριθμός αγορών μετοχών δεν παίζει ρόλο τόσο μεγάλο για το νόμισμα. Εξαιρώντας τις μετοχές, θα μπορούσε η καλύτερη ανάπτυξη να ενισχύσει άλλες μορφές εισροών; Η τράπεζα υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο. Η καλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη είναι ιστορικά συνδεδεμένη με μεγαλύτερες εκροές, καθώς αυξάνει τη διάθεση των Ευρωπαίων επενδυτών για ρίσκο και επομένως οδηγεί σε περισσότερες αγορές ξένων περιουσιακών στοιχείων.
Δεύτερον, η τράπεζα δεν πιστεύει ότι η καλύτερη ανάπτυξη αλλάζει την γενική εικόνα της ΕΚΤ. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, ο πληθωρισμός θα πρέπει να κινηθεί στο 2%. Η Deutsche Bank βλέπει το παραγωγικό κενό τόσο μεγάλο ώστε κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή σύντομα, αν μη τι άλλο επειδή άλλες χώρες με καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης παλεύουν εξίσου. Σύμφωνα με όσο υποστηρίζει η τράπεζα η «ιαπωνοποίηση» της δομής των ευρωπαϊκών επιτοκίων είναι τελικά αποτέλεσμα της ανικανότητας της ΕΚΤ να βγει από το μηδενικό όριο για το υπόλοιπο της δεκαετίας και λιγότερο αποτέλεσμα μιας βραχυπρόθεσμης ανάκαμψης της ανάπτυξης. Με τη σειρά του αυτό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου φαινομένου που η Deutsche Bank αποκαλεί «ευρωκορεσμό» (Euroglut), η αλληλεπίδραση ανάμεσα σε αρνητικά επιτόκια, αυξημένη ρευστότητα από την ΕΚΤ και ένα μεγάλο πλεόνασμα τα οποία όλα συνηγορούν για παρατεταμένες, μεγάλης έκτασης εκροές.
Συνολικά, σύμφωνα με την πρόσφατη ανάλυση της τράπεζας η καλύτερη ανάπτυξη δεν αλλάζει την «ιαπωνοποίηση» των ευρωπαϊκών ομολόγων ή την εικόνα για ένα πιο αδύναμο ευρώ. Δεν πρέπει να υπάρχουν ανησυχίες για ανατροπές και συστήνουν short θέσεις στο EUR/USD.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr