Αυξάνονται οι ενδείξεις απόκλισης μεταξύ της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών
Ενώ ένας αριθμός oικονομιών σε όλο τον κόσμο συνεχίζει την πολιτική χαλάρωσης (Σουηδία, Δανία και Αυστραλία μεταξύ των πιο πρόσφατων), στο βόρειο ημισφαίριο οι αγγλοσαξονικές κεντρικές τράπεζες πάνε ενάντια στην τάση και δημιουργούν την εντύπωση ότι η αύξηση των επιτοκίων παραμένει στην ημερήσια διάταξη, αν και όχι άμεσα.
Τις τελευταίες ημέρες, διάφοροι αξιωματούχοι της Fed έχουν σημειώσει ότι ο Ιούνιος είναι ακόμα στο «παιχνίδι» για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της Fed. Λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία στοιχεία για τα NFPs σύμφωνα με τα οποία η οικονομία πρόσθεσε ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας κατά τους τρεις μήνες μέχρι και τον Ιανουάριο, κάνει του περισσότερους αναλυτές να δίνουν ένα 20% περίπου υπέρ ενός τέτοιου γεγονότος. Ωστόσο, ο χαμηλότερος επίσημος και δομικός πληθωρισμός θα συνεχίσουν να κάνουν την Fed να έχει αμφιβολίες ότι ο δομικός πληθωρισμός θα αυξηθεί με τον τρόπο που προβλέπει. Ο Σεπτέμβριος είναι ενδεχομένως ένας πιο πιθανός μήνας.
Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Ιανουαρίου, που θα δημοσιευτούν στις 18 Φεβρουαρίου, θα ρίξουν περισσότερο φως στη συζήτηση για χαμηλό πληθωρισμό καθώς και σε άλλα θέματα, όπως το γιατί οι "διεθνείς εξελίξεις» εμφανίστηκαν στη δήλωση του Ιανουαρίου και όχι νωρίτερα. Σε όρους στοιχείων, αναμένουμε ενδεχομένως ισχυρότερη, από ότι εκτιμάται, τη βιομηχανική παραγωγή ως επακόλουθο των ψυχρών καιρικών συνθηκών που έδωσαν ώθηση στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας. Η αποδυνάμωση των επενδύσεων στον τομέα του πετρελαίου δίνει καθοδικούς κινδύνους για τις προβλέψεις σχετικά με διάφορους περιφερειακούς δείκτες PMI.
Στην άλλη μεγάλη αγγλοσαξονική οικονομία, η Τράπεζα της Αγγλίας τόνισε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να έρθει στην ημερήσια διάταξη από τις αρχές του 2016. Οι προβλέψεις της παρουσίασαν μια μέτρια υπέρβαση του πληθωρισμού το 2017 ενώ με βάση τις προσδοκίες της αγοράς για τα επιτόκια, προβλέπει την πρώτη αύξηση να έρχεται το 3ο τρίμηνο του 2016. Τα δύο τρίτα της τρέχουσας αδυναμίας του πληθωρισμού αποδίδονται στην τιμή του πετρελαίου και των συναλλαγματικών ισοτιμιών, αν και οι εγχώριες πιέσεις αποσιωπούνται. Αν και αναγνωρίζεται ο κίνδυνος ότι ο χαμηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να μετριάσει την αύξηση των ονομαστικών μισθών του τρέχοντος έτους, η Τράπεζα στην πραγματικότητα αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις αύξησης των μισθών οριακά για την περίοδο 2015-2017.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr