Το μέλλον το πετρελαίου δε φαίνεται να είναι δυσοίωνο αν αναλύσουμε τα βασικά αίτια που οδήγησαν στην ισχυρότατη πτώση.
Η αναζήτηση του πυθμένα σε ένα asset, πόσο μάλλον του απόλυτου πυθμένα, πρόκειται για μια διαδικασία η οποία αγγίζει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τα όρια της τύχης. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι traders νοιώθουν «εθισμένοι» με την ιδέα της αναζήτησης του πυθμένα ή και της κορυφής.
Σχετικά με το πετρέλαιο, το αν βρήκαμε τον απόλυτο πυθμένα, είναι κάτι που εξαρτάται από το πως μπορούμε να οριοθετήσουμε κάτι ως «πυθμένα». Σύμφωνα με την κλασική θεωρία της τεχνικής ανάλυσης, όταν υπάρχει μια αντιστροφή η οποία οδηγεί σε κέρδη πάνω από 20% τότε έχουμε την εγκαθίδρυση μιας νέας τάσης, διαφορετικής από αυτή που ίσχυε προηγουμένως.
Αν αυτό είναι το κριτήριο που χρησιμοποιούμε τότε το Brent με κέρδη 22% από τα χαμηλά του βρίσκεται σε bull market ενώ το West Texas σημειώνει κέρδη 19% οπότε βρίσκεται στο μεταίχμιο της ανατροπής της ισχυρά πτωτικής του τάσης. Συνεχίζοντας με τα τεχνικά στοιχεία και μελετώντας το παρελθόν, κάθε φορά που ο μαύρος χρυσός έπεσε περισσότερο από 40% σε έξι μήνες, ακολούθησε αντιστροφή και σημαντικά κέρδη. Κέρδη 9% μετά από τρεις μήνες, κέρδη 27,5% μετά από έξι μήνες και κέρδη 58% μετά από δώδεκα μήνες.
Ένας ακόμα παράγοντας για την πτώση των τιμών του πετρελαίου, θεωρήθηκε ότι ήταν η πλεονάζουσα ημερήσια παραγωγή η οποία προκλήθηκε από τη μείωση της ζήτησης λόγω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Μέχρι και πριν από το Δεκέμβριο όταν και το πετρέλαιο είχε ήδη υποχωρήσει πάνω από 25% η αμερικανική οικονομία αναπτυσσόταν με σχεδόν 5,0%, η κινεζική οικονομία παρέμενε πάνω από το 7,0% και στις υπόλοιπες οικονομίες η οικονομική επιβράδυνση ή ακόμα και η χαμηλή ανάπτυξη (όρια ύφεσης στην Ευρωζώνη), ήταν απολύτως ελεγχόμενες.
Και στο ίδιο το μέγεθος της πλεονάζουσας παραγωγής όμως, υπήρχε ένα μεγάλο λάθος. Η πλεονάζουσα παραγωγή ήταν μόλις 3,0% της ημερήσιας παραγωγής, δηλαδή 900.000 βαρέλια ημερησίως. Πραγματικά ασήμαντο πλεόνασμα που σε καμία περίπτωση δε δικαιολογεί απώλειες 55% για το μαύρο χρυσό.
Σημαντικό ρόλο στην πτώση του πετρελαίου διαδραμάτισε και η άνοδος του δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα δείχνει να κορυφώνει μεσοπρόθεσμα και αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες για σημαντικά κέρδη στο πετρέλαιο. Αν και το δολάριο είναι πιθανό να συνεχίσει προς ακόμα υψηλότερα επίπεδα, το αποτέλεσμα για το πετρέλαιο θα μπορούσε να είναι περισσότερο μια μεγάλη πλάγια τάση υψηλότερα όμως από τα χαμηλά των $43,57.
Επιπλέον, σύμφωνα με την εποχικότητα του πετρελαίου κατά τα τελευταία 24 χρόνια, οι μήνες Φεβρουάριος-Σεπτέμβριος είναι οι καλύτεροι για το μαύρο χρυσό, όπως αποκαλύπτει και το παρακάτω γράφημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr