Την ώρα που στο επίκεντρο των αγορών βρίσκεται η Ελλάδα και γενικότερα η Ευρωζώνη, υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα σε αυτό που λέμε παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Για την ώρα, η μοναδική ασφαλής αναπτυγμένη οικονομία είναι η Αμερική, καθώς διατηρεί σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης ενώ αρχίζει και παρατηρείται και αύξηση της κατανάλωσης που είναι βασικός πυλώνας του αμερικανικού ΑΕΠ.
Σε ένα σκηνικό αβεβαιότητας και έντασης στην Ευρωζώνη αλλά και στις αναδυόμενες οικονομίες, είναι περισσότερο από προφανές, ότι τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν προς την ασφαλέστερη και περισσότερο υποσχόμενη οικονομία, η οποία είναι η αμερικανική. Και αυτό είναι κάτι που οι αγορές το προεξοφλούσαν ήδη από το 2011 όταν τίποτα δεν προμήνυε το σημερινό κλίμα αβεβαιότητας.
Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα; Στο σημείο όπου το χρήμα σε παγκόσμια κλίμακα είναι πάμφθηνο. Τα βασικά επιτόκια στις αναπτυγμένες οικονομίες είναι κοντά στο μηδέν ενώ σε άλλες αν και υψηλότερα παραμένουν ιδιαίτερα ελκυστικά. Το αποτέλεσμα είναι μια ακατάπαυστη ροή κεφαλαίων, η οποία όμως δυστυχώς δεν κατευθύνεται προς την πραγματική οικονομία.
Αποδείξεις για το παραπάνω θα μπορούσαμε να παραθέσουμε πολλές, αλλά θεωρούμε ότι μόνο ένας δείκτης μπορεί να αποτυπώσει επακριβώς το σοκ που έχει υποστεί η παγκόσμια οικονομία από το 2008 και ύστερα. Ο δείκτης Baltic Dry Index είναι πιθανότατα ο μοναδικός ο οποίος όχι μόνο βρίσκεται κάτω από τα χαμηλά του 2008 αλλά βρίσκεται και στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 ετών.
Σε μερικές γραμμές, ο BDI όπως είναι γνωστός, μετράει τη ζήτηση για ναυτιλιακά φορτία και ως εκ τούτου οι διακυμάνσεις της τιμής του δείχνουν το πόσο ισχυρή ή όχι είναι η ζήτηση. Με την παγκόσμια οικονομία να έχει «πλημμυρίσει» στην κυριολεξία στο ρευστό, το διεθνές εμπόριο κάθε άλλο παρά ημέρες δόξας ζει.
Ο BDI χαρακτηρίζεται ως ένας δείκτης που αποτυπώνει με πολύ μεγάλη ακρίβεια την πορεία των χρηματιστηρίων με τις μεγαλύτερες κρίσεις να έχουν προβλεφθεί σωστά, όπως έχουμε παρουσιάσει κατά καιρούς και στο ForexReport.gr. Η απόκλιση των τελευταίων 3 και πλέον ετών επιβεβαιώνει αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω: ότι το χρήμα των κεντρικών τραπεζών πηγαίνει στις τράπεζες και στα χρηματιστήρια και όχι στην παγκόσμια οικονομία. Δυστυχώς όμως, η παγκόσμια οικονομία κινείται από τη ζήτηση αγαθών και εμπορευμάτων και από την κατανάλωση και αργά ή γρήγορα θα μπορούσε να υπάρξει μια ανώμαλη προσγείωση στην οικονομική πραγματικότητα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr