Oι χαμηλότερες τιμές των εισαγόμενων προϊόντων και η αύξηση των μισθών θα συνεισφέρουν μαζί στην αύξηση του πραγματικού εισοδήματος.
Η ανάπτυξη του ΑΕΠ στο ΗΒ ήταν σχετικά απογοητευτική το Q4. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, ενώ οι κατασκευές μειώθηκαν κατά 1,8%. Η κατά 6,4% συμμετοχή του κατασκευαστικού τομέα στο ΑΕΠ σήμαινε, παρόλα αυτά, ότι επιβράδυνε την ανάπτυξη του ΑΕΠ μόνο κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες. Ο τομέας των υπηρεσιών, που αφορά στο 78,4% του ΑΕΠ, αυξήθηκε κατά 0,8% σε τριμηνιαία βάση.
Οι περισσότεροι ανέμεναν μεγαλύτερη ανάπτυξη για τις υπηρεσίες και το ΑΕΠ μετά από την αύξηση κατά 2,3% των λιανικών πωλήσεων κατά τη διάρκεια του ίδιου τριμήνου, ο τρίτος μεγαλύτερος βαθμός ανάπτυξης τουλάχιστον από το 1988. Αυτή τη στιγμή όμως, χωρίς κατάτμηση των δαπανών, είναι δύσκολη οποιαδήποτε εξαγωγή συμπεράσματος σχετικά με το ποιο συστατικό αντιστάθμισε τη δυνητική ανάπτυξη της καταναλωτικής δαπάνης. Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο κάθε έτους από το 2010, πιθανόν υποδηλώνοντας κάποια λανθάνουσα εποχικότητα στα δεδομένα.
Ωστόσο, θα ήταν ενδεχομένως παράτολμο να υποθέσει κανείς ότι η δημοσίευση των στοιχείων του Q4 δεν περιείχε χρήσιμη πληροφόρηση. Μέχρι τα στοιχεία να δείξουν το αντίθετο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι καταναλωτικές δαπάνες θα παρουσιάσουν δυναμική κατά το τέταρτο τρίμηνο και μέσα στο πρώτο τρίμηνο, λόγω της απότομης πτώσης της τιμής του πετρελαίου, οι χαμηλότερες τιμές των εισαγόμενων προϊόντων και η αύξηση των μισθών θα συνεισφέρουν μαζί στην αύξηση του πραγματικού εισοδήματος. Με τη συνεχή αύξηση της απασχόλησης που οδηγεί σε περαιτέρω μείωση της ανεργίας, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι επίσης σε υψηλά επίπεδα.
Το τμήμα του τομέα των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον καταναλωτή θα πρέπει, ως εκ τούτου, να έχει καλές επιδόσεις. Από την άλλη, με τον PMI των υπηρεσιών να κινείται χαμηλότερα το δεύτερο εξάμηνο του 2014, σημαίνει ότι τα υπόλοιπα τμήματα του τομέα των υπηρεσιών βρίσκονται σε στασιμότητα, αν και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι o PMI του τομέα των υπηρεσιών παραμένει σε επίπεδα πάνω από το μέσο όρο και, επομένως, συνεπής, κατά μέσο όρο, με τη σταθερή ανάπτυξη.
Η ισχνή ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα υποδηλώνει ότι η αύξηση των εξαγωγών θα παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα. Ο PMI μεταποίησης ενισχύει αυτή την άποψη, με τις νέες παραγγελίες εξαγωγών αισθητά χαμηλότερες από τις εγχώριες παραγγελίες. Τα μηνιαία στοιχεία για το εμπόριο, ωστόσο, δείχνουν ότι η αύξηση των εξαγωγών των αγαθών βελτιώθηκε στο 4ο τρίμηνο, ακόμη και αν η τάση είναι πιθανό να έχει παραμείνει ισχνή. Η αύξηση των εξαγωγών των υπηρεσιών φαίνεται να έχει παραμείνει στάσιμη. Συνολικά, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά πάσα πιθανότητα συγκρατημένα. Με τις καταναλωτικές δαπάνες να έχουν πιθανότατα ενισχύσει τις εισαγωγές, το εμπορικό ισοζύγιο αποτέλεσε μάλλον έναν «μετριοπαθή τροχοπέδη» για την ανάπτυξη στο 4ο τρίμηνο.
Συμπερασματικά, φαίνεται απίθανο ορισμένοι από τους τομείς της οικονομίας και των συστατικών του ΑΕΠ του ΗΒ, οι οποίοι αναπτύσσονταν σε πολύ άνω του μέσου όρου επίπεδα το 2013 και νωρίτερα το 2014, όπως η βιομηχανία, οι κατασκευές και οι επιχειρηματικές επενδύσεις, θα ξαναβρούν το δυναμισμό τους το 2015, και έτσι η ανάπτυξη έχει πιθανότατα κορυφωθεί σε αυτόν τον κύκλο. Στο άμεσο μέλλον, όμως, μπορούμε να αναμένουμε να δούμε περισσότερα από το θετικό αντίκτυπο στη συνολική αύξηση του ΑΕΠ από την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου, ειδικά καθώς το Q1
ήταν ισχυρότερο από ότι τα τελευταία τρίμηνα σε κάθε ένα από τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ως εκ τούτου, μπορούμε να δούμε μια αύξηση κατά το 1ο τρίμηνο του 2015, αλλά στη συνέχεια, η ανάπτυξη είναι πιθανό να μετριαστεί, καθώς και το όφελος από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου αρχίζει να «ξεθωριάζει». Μετά την 2,6% ανάπτυξη κατά το 2014, σύμφωνα με τις περισσότερες προβλέψεις η ανάπτυξη στο ΑΕΠ το 2015 θα κινηθεί στο 2,5% και στο 1,7% το 2016.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr