Σύμφωνα με μέλη της ΒΟΕ, ο χαμηλός πληθωρισμός από μόνος του πρόβλημα, καθώς μπορεί να οφείλεται κυρίως σε προσωρινούς παράγοντες
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της Τράπεζας της Αγγλίας ψήφισε 9-0 κατά της αύξησης των επιτοκίων στα πρακτικά του Ιανουαρίου κάτι το οποίο αποτέλεσε έκπληξη στους περισσότερους αναλυτές, με τα δύο «γεράκια» Μάρτιν Γουίλ και Ian ΜcCafferty να εγκαταλείπουν τις εκκλήσεις τους για αύξηση των επιτοκίων. Είχαν προηγουμένως τονίσει πώς η δυνατή αγορά εργασίας αποτελούσε το βασικό λόγο για τον οποίο πίστευαν ότι η αύξηση των μισθών θα συνεχιστεί και το 2015. Εάν η Τράπεζα της Αγγλίας ήθελε να αυξήσει τα επιτόκια σταδιακά, επισήμαναν, τότε θα ήταν συνετό να ξεκινήσει νωρίτερα.
Οι Μάρτιν Γουίλ και Ian ΜcCafferty ανέφεραν πώς η απόφαση του Ιανουαρίου ήταν «τέλεια ισορροπημένη» με μοναδικό παράγοντα ανισορροπίας τον εξαιρετικά χαμηλό πληθωρισμό με βάση τον ΔΤΚ που θα φανεί στις αρχές του 2015 (ο πληθωρισμός ενδέχεται να κινηθεί οριακά αρνητικά μέσα στο Μάρτιο/Απρίλιο). Όπως χαρακτηριστικά επισήμαναν τα δύο μέλη της MPC δεν είναι ο χαμηλός πληθωρισμός από μόνος του πρόβλημα, καθώς μπορεί να οφείλεται κυρίως σε προσωρινούς παράγοντες, αλλά ο κίνδυνος να παραμείνει ο χαμηλός πληθωρισμός για περισσότερο διάστημα από ότι μπορούν να δικαιολογήσουν αυτοί οι προσωρινοί παράγοντες, και επομένως κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτός ο κίνδυνος θα μπορούσε να αυξηθεί εάν το επιτόκιο της Τράπεζαν αυξανόταν στη δεδομένη συγκυρία.
Ένα ζήτημα που ανησυχεί την MPC είναι ότι ένας γύρος μισθολογικών συμφωνιών θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο, όταν ο πληθωρισμός ενδεχομένως να βρίσκεται στο πιο αδύναμο σημείο του. Επομένως, η ονομαστική αύξηση των μισθών ίσως είναι ασθενέστερη με επακόλουθο χαμηλότερο πληθωρισμό. Ουσιαστικά η Επιτροπή επιθυμεί να αποφύγει ένα προσωρινό σοκ στον πληθωρισμό να μετατραπεί σε μόνιμο παράγοντα μείωσης.
Έχοντας αλλάξει γνώμη μία φορά, τα «γεράκια» δεν είναι πιθανό να κάνουν πίσω, τουλάχιστον μέχρι τη δημοσίευση των μισθών τον Απρίλιο και πριν αρχίσει ο πληθωρισμός να αυξάνεται. Αυτό ενδεχομένως σημαίνει ότι τα «γεράκια» δεν έχουν σκοπό να ψηφίσουν υπέρ μίας αύξησης των επιτοκίων μέχρι και τον Αύγουστο. Άλλα μέλη της Επιτροπής ίσως θελήσουν να περιμένουν ακόμα περισσότερο. Όπως ειπώθηκε στα πρακτικά του Ιανουαρίου, αυτό που θα ήθελα να δουν είναι «μία βιώσιμη ανάπτυξη των μισθών, με ρυθμούς σημαντικά υψηλότερους από ότι στο πρόσφατο παρελθόν, η οποία θα πρέπει να είναι συνεπής με το στόχο για τον πληθωρισμό στο 2% μεσοπρόθεσμα».
Το παραπάνω μπορεί να πάρει πολλές ερμηνείες αλλά υποθέτουμε ότι η Επιτροπή θα ήθελε να δει μία αύξηση των μισθών τουλάχιστον 2,5% για μία σειρά μηνών ώστε να είναι ασφαλής ότι η αύξηση αυτή θα συνεχιστεί. Είναι πιθανόν λοιπόν τον Νοέμβριο όπου η Επιτροπή θα έχει δει 6 συνεχόμενους μήνες αύξησης των μισθών να θελήσει να πριμοδοτήσει την αγορά με μία μελλοντική αύξηση των επιτοκίων. Επομένως, ίσως δούμε την πρώτη κίνηση αύξησης τον επιτοκίων τον Φεβρουάριο του 2016. Μία κίνηση τον Φεβρουάριο θα επιτρέψει επίσης στην Τράπεζα της Αγγλίας να λάβει υπόψη της τα δημοσιονομικά σχέδια της κυβέρνησης που θα παρουσιαστούν το φθινόπωρο του 2015.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr