Πως θα αντιδρούσαν μετοχές, ομόλογα και στερλίνα σε μια ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ;
Η προοπτική να φύγει το Ηνωμένο βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να έρθει με μεγάλη ανακούφιση κάποια στιγμή εντός του 2015. Εάν οι Συντηρητικοί διατηρήσουν την εξουσία μετά τις εκλογές έχουν υποσχεθεί να διεξάγουν ένα δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή ή όχι στην ΕΕ. Τι σημαίνει όμως πραγματικά μία έξοδος του ΗΒ από την ΕΕ (Brexit) για τη στερλίνα και τις Ευρωπαϊκές εταιρίες;
Η επιστροφή του πολιτικού κινδύνου
Οι επενδυτές έχουν συνηθίσει να ακούν για πολιτικό κίνδυνο αυτές τις μέρες περισσότερο σχετιζόμενο με τη Ρωσία και την Ουκρανία και λιγότερο με το ΗΒ, αλλά ο πολιτικός κίνδυνος θα αποτελέσει μία πραγματική και σημαντική απειλή για τα περιουσιακά στοιχεία εκφρασμένα σε στερλίνα τα επόμενα χρόνια.
Το πότε θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα είναι άγνωστο.
Μπορούμε να υποθέσουμε ότι δε θα συμβεί αμέσως μετά τις γενικές εκλογές. Η νέα κυβέρνηση, που πιθανόν να εμπεριέχει νέα κόμματα, θα θέλει φυσικά χρόνο να εφαρμόσει μία σειρά από πιθανές διαπραγματεύσεις της θέσης του ΗΒ με την ΕΕ. Αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνο. Επομένως, πιστεύουμε ότι μία ενδεχόμενη BREXIT θα αποτελέσει ζήτημα το νωρίτερο το 2016. Οι ξένοι επενδυτές που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία σε λίρες θα πρέπει να εξετάσουν του κινδύνους μία τέτοιας εξόδου σε σχέση με τα εξής βασικά σημεία:
- Με ποιο τρόπο θα πρέπει κάποιος να επενδύσει στο Brexit? Αγοράζοντας Gilts, στερλίνα ή μετοχές;
- Η σημασία των εισερχόμενων ροών άμεσων ξένων επενδύσεων για τη στερλίνα μεσοπρόθεσμα.
- Η εικόνα της στερλίνας τόσο σε ex ante όσο και σε ex post βάση.
- Πώς να αντισταθμιστεί η έκθεση σε στερλίνα σε ενδεχόμενο Brexit.
Ενδεχομένως, ο κύριος αντίκτυπος ενός Brexit θα φανεί σε μία αδύναμη στερλίνα περισσότερο από ότι σε άλλα στοιχεία όπως είναι τα gilts και οι μετοχές. Οι επενδυτές μπορούν να αναμένουν τα κόστη αντιστάθμισης να αυξηθούν τους επόμενους μήνες και τρίμηνα καθώς οι κάτοχοι gilts ψάχνουν να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο σε μία ex ante βάση.
Τι διακυβεύεται;
Μία Brexit έχει τη δυναμική να οδηγήσει σε υποεπενδύσεις σε τρεις βασικούς άξονες. Ο πρώτος αφορά πιθανή υποεπένδυση σε Gilts του ΗΒ από ξένους κατόχους. Ο δεύτερος αφορά στο εάν οι επενδυτές εκποιήσουν οποιεσδήποτε συμμετοχές σε μετοχές στο LSE. Ο τρίτος και ο πιο σημαντικός είναι εάν μία Brexit θα επηρεάσει στην πράξη τις προοπτικές εισερχόμενων επενδύσεων και κατά πόσο οι κάτοχοι άμεσων ξένων επενδύσεων στο ΗΒ αυτή τη στιγμή θα προσπαθήσουν να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους.
Σε ένα ενδιάμεσο σενάριο, τα gilts θα επηρεαστούν ελάχιστα σε ενδεχόμενη Brexit. Οι τρέχουσες τιμές υποδεικνύουν μία πιθανότητα 1% για χρεοκοπία του ΗΒ μέσα στα επόμενα χρόνια, αλλά καθώς το χρέος είναι εκφρασμένο σε στερλίνες ο πραγματικός κίνδυνος χρεοκοπίας είναι μηδέν. Επομένως, εάν υπάρχει κίνδυνος αυτός έρχεται με τη μορφή πιθανής υποεπένδυσης σε gilts από ξένους επενδυτές. Αυτή τη στιγμή οι ξένοι επενδυτές κατέχουν περίπου το 29% σε gilts. Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Είτε οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να ρευστοποιήσουν κάποιες από τις θέσεις τους σε gilts με επακόλουθες πωλήσεις στερλίνας είτε οι επενδυτές θα προσπαθήσουν απλά να αντισταθμίσουν την έκθεσή τους. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το αποτέλεσμα δε θα είναι σίγουρα ευνοϊκό για τη λίρα.
Το ερώτημα επομένως είναι πώς θα επηρεαστούν οι μετοχές από μία έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ. Η απάντηση είναι χωρίς αμφιβολία μία καταστροφή για τις μετοχές του ΗΒ τουλάχιστον σε όρους εισροών. Εάν η λίρα διαπραγματευτεί σε χαμηλότερα επίπεδα δε θα έχει αναγκαστικά δυσμενείς επιπτώσεις στις μετοχές του ΗΒ. Υπάρχει όμως η πιθανότητα κάποιες επιχειρήσεις να προτιμήσουν μία Ευρωπαϊκή κατάταξη σε περίπτωση μίας Brexit.
Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι μία έξοδος του ΗΒ από την ΕΕ θα είναι καταστροφή για το εμπόριο και τις επενδύσεις στο ΗΒ. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι το ΗΒ δε θα έχει πια πρόσβαση στο ίδιο επίπεδο σε Ευρωπαϊκές αγορές και επομένως το ΗΒ θα αποτελέσει λιγότερο ελκυστικό μέρος για επενδύσεις. Ο αντίλογος βέβαια είναι το ΗΒ θα μπορέσει να επιτύχει ακόμα περισσότερα εάν βγει από την ΕΕ καθώς δε θα περιορίζεται από τους κανονισμούς της ΕΕ. Άλλωστε, αυτή τη στιγμή το ΗΒ κατέχει τη δεύτερη θέση στον κόσμο σε απόθεμα άμεσων ξένων επενδύσεων που μετράται στα 1,6 τρισ. λίρες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr