Τι εκτιμούν οι αναλυτές της UBS για τις επόμενες κινήσεις της CBR
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Ρωσία έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα πολύτιμα μέταλλα και κατά πόσο η κεντρική τράπεζα της χώρας θα προβεί σε πωλήσεις των διαθεσίμων της σε χρυσό και παλλάδιο. Η ποσότητα του παλλαδίου που διακρατά η CBR είναι άγνωστη, αλλά όσο αφορά τον χρυσό η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας βρίσκεται ανάμεσα στις έξι χώρες που διαθέτουν τα μεγαλύτερα διαθέσιμα του πολύτιμου μετάλλου, με 1.168,7 τόννους, έχοντας αυξήσει σημαντικά την ποσότητα που διακρατά τα τελευταία χρόνια. Με την CBR να προσπαθεί να στηρίξει το ρούβλι και την συνεπακόλουθη μείωση των διαθεσίμων σε συνάλλαγμα, δεν αποκλείεται η κεντρική τράπεζα να χρειαστεί να προβεί και σε πωλήσεις χρυσού προκειμένου να στηρίξει το νόμισμα μέσω απευθείας παρεμβάσεων. Κάτι τέτοιο αν και δε μπορεί να αποκλειστεί, θεωρούμε ότι η πιθανότητα η Ρωσία να πουλήσει χρυσό από τα διαθέσιμά της είναι μικρή.
Τα αποθεματικά της χώρας σε χρυσό, με την τιμή του πολύτιμου μετάλλου στα τρέχοντα επίπεδα, αποτιμώνται περί τα $45 δις. Χάριν συσχετισμού οι παρεμβάσεις της CBR στην ισοτιμία το τελευταίο έτος ήταν πάνω από $80 δις. Συνεπώς, ακόμη και όλα τα διαθέσιμα σε χρυσό να ρευστοποιούνταν, δεν θα ήταν αρκετό για να στηριχτεί το ρούβλι, με την παρέμβαση να είναι περιορισμένη ανάλογα και με τις πιέσεις που δέχεται το νόμισμα.
Οι πωλήσεις χρυσού θα ήταν επίσης αντίθετες με τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει τη διασπορά στα αποθεματικά της, κάτι που είναι βασικός παράγοντας στο να πιστεύουμε ότι δε θα προχωρήσει σε πωλήσεις χρυσού. Άλλες επιλογές στήριξης της ισοτιμίας είναι πιθανό να εξεταστούν πρώτες. Οι αναλυτές της UBS για την αγορά της Ρωσίας εκτιμούν ότι η CBR διαθέτει ακόμη περί τα $300 δις σε συναλλαγματικά διαθέσιμα, πέραν των $61,2 δις του National Wealth Fund που διακρατά.
Ένα ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι οι επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη πώληση χρυσού στην εμπιστοσύνη. Παραδοσιακά τα διαθέσιμα σε χρυσό θεωρούνται ως λύση ‘έσχατης ανάγκης’ που χρησιμοποιείται μόνο σε ακραίες καταστάσεις. Συνεπώς μια ενδεχόμενη πώληση θα μπορούσε να δώσει λάθος μήνυμα με συνέπεια την άμεση έλλειψη της αμπιστοσύνης της αγοράς. Αντίστοιχη συζήτηση είχε γίνει και κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη, με τις κεντρικές τράπεζες ακόμη και χωρών όπως η Κύπρος να μην προχωρούν τελικά σε πωλήσεις χρυσού.
Συνεπώς τα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν για την Ρωσία από μια ενδεχόμενη πώληση των αποθεματικών σε χρυσό θα μπορούσαν να υπερκαλύψουν τα πιθανά οφέλη, κάνοντάς μας να πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι πιθανό προς το παρόν. Από άποψη διασποράς των αποθεματικών οι αγορές χρυσού είναι πιθανό να μειωθούν τους επόμενους μήνες, καθώς μετά τις πωλήσεις συναλλάγματος από την CBR το ποσοστό διακράτησης χρυσού στο χαρτοφυλάκιο είναι πιθανό να έχει αυξηθεί σημαντικά. Η αγορά θα αναζητήσει περισσότερες ενδείξειες στη δημοσίευση των στοιχείων του Δεκεμβρίου από την CBR.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr