Ως αποτέλεσμα της κίνησης του ΟΠΕΚ, οι προβλέψεις για την τιμή πετρελαίου είναι πλέον πιο χαμηλές.
Μετά από μία βραχύβια και μέτρια ανάκαμψη, οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν την πτώση τους την Πέμπτη, με την τιμή του Brent να αγγίζει ένα νέο χαμηλό κοντά στα $69 το βαρέλι. Η απόφαση του ΟΠΕΚ στην τελευταία συνάντησή του να αφήσει την ημερήσια παραγωγή αμετάβλητη, φαίνεται να έχει επιταχύνει τις αλυσιδωτές επιπτώσεις της πτώσης της τιμής του πετρελαίου στο πλαίσιο της αλυσίδας διαμόρφωσης των τιμών, με τους διανομείς να βιάζονται να μειώσουν τις τιμές λιανικής τώρα που η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί. Η πτώση της τιμής πετρελαίου εκτιμάται από τις περισσότερες αναλύσεις ότι αυτή τη φορά θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Φαίνεται ότι οι δονήσεις δεν είναι προσωρινές, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί, αλλά με διάρκεια και ίσως να αποδειχθούν μόνιμες.
Ως αποτέλεσμα της κίνησης του ΟΠΕΚ, οι προβλέψεις για την τιμή πετρελαίου είναι πλέον πιο χαμηλές με το Brent να εκτιμάται από τους περισσότερους αναλυτές εμπορευμάτων ότι θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα $77 το βαρέλι για το 2015 και στα $81 το βαρέλι για το 2016.
Οι επιπτώσεις των κλυδωνισμών πετρελαίου στη νομισματική πολιτική είναι κατά κάποιο τρόπο πιο αβέβαιες και εξαρτώνται αρκετά από συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούν στην εκάστοτε χώρα. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, υποθέτοντας ένα συνδυασμό χαμηλότερου πληθωρισμού και υψηλότερης ανάπτυξης σημαίνει ότι δε θα έχουμε σχεδόν καμία επίπτωση στην πολιτική της Fed αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Σε αντιδιαστολή, στο ΗΒ αναμένεται μία πρώτη αύξηση των επιτοκίων λίγο αργότερα μέσα στο καλοκαίρι, τον Αύγουστο, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 1% μέσα στο 2015 (ενώ για το περισσότερο διάστημα μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από το 1%). Στην ευρωζώνη, όπου οι πληθωριστικές προσδοκίες φαίνονται να έχουν διασπαστεί, οι κλυδωνισμοί της τιμής πετρελαίου ασκούν επιπλέον πίεση στην ΕΚΤ για περαιτέρω χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών.
Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη δράσης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη δεν ανταποκρίθηκε στις όποιες προσδοκίες για μία σαφέστερη δέσμευση σε πιο διευρυμένες αγορές περιουσιακών στοιχείων, ειδικά δεδομένων των προηγούμενων σχολίων τόσο από τον πρόεδρο όσο και από τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ τα οποία υποδήλωναν κάτι τέτοιο.
Το ζήτημα των τιμών πετρελαίου κυριάρχησε στη συνέντευξη τύπου, καθώς η ΕΚΤ τόνισε ότι η οποιαδήποτε επιπλέον νομισματική χαλάρωση εξαρτάται από την αξιολόγηση των επιπτώσεων των κλυδωνισμών πετρελαίου στον πληθωρισμό, μαζί με μία αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται. Η έλλειψη ομοφωνίας στη διατύπωση της δέσμευσης περί αύξησης του ισολογισμού της τράπεζας αποκαλύπτει, όμως, ότι οι εσωτερικές διαιρέσεις ήταν ένας άλλος, και πιθανόν πιο σημαντικός, λόγος που οδήγησε σε μη ανάληψη δράσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr