Σε προηγούμενους κύκλους μόλις οι μισθοί άρχισαν να αυξάνονται, συνέχισαν να αυξάνονται με σταθερό ρυθμό.
Τα ευρύτερα στοιχεία μέτρησης του πληθωρισμού των μισθών κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο περίπου στο 2% για τα τελευταία τέσσερα χρόνια στις ΗΠΑ, με ισχνές ενδείξεις για επιτάχυνση. Η υποτονική αύξηση των μισθών αποτέλεσε παράγοντα περιορισμού της ανάπτυξης του εισοδήματος, των προσδοκιών για το εισόδημα και της καταναλωτικής δαπάνης στο διάστημα αυτής της επέκτασης. Η BNP αναμένει το ΑΕΠ της χώρας να αυξηθεί κατά μέσο όρο 2,75% την επόμενη χρονιά και βασικό στοιχείο αυτής της πρόβλεψης αποτελεί μία επιτάχυνση της αύξησης των μισθών κατά περίπου 3% μέχρι το τέλος του 2015.
Αν και μέχρι στιγμής τα σημάδια για επιτάχυνση των μισθών στις ΗΠΑ είναι ελάχιστα, το στοιχείο μέτρησης που προτιμάει να χρησιμοποιεί η Fed (Employment Cost Index, ECI) ήταν ανεπάντεχα ισχυρό το Q3. Εν τω μεταξύ, οι μέσες ωριαίες αποδοχές «όλων των υπαλλήλων» ήταν σημαντικά σταθερές τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με τον ετήσιο ρυθμό να ανέρχεται στα 2% τον Σεπτέμβριο του 2014, μόλις 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το υψηλό του 2010.
Προκειμένου να γίνει περισσότερο κατανοητό όμως γιατί η αύξηση των μισθών ήταν τόσο υποτονική σε αυτό τον κύκλο, θα πρέπει να κοιτάξουμε προηγούμενες αυξήσεις μισθών σε επίπεδο κλάδου. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να εξετάσουμε εάν η αύξηση των μισθών ήταν σταθερή σε συγκεκριμένες βιομηχανίες και/ή εάν ξεκινάμε να βλέπουμε βελτίωση σε βασικούς τομείς οι οποίοι μπορούν να προμηνύουν μία ευρύτερη, βιώσιμη αύξηση της αποζημίωσης της εργασίας. Τάσεις μισθών σε επίπεδο κλάδου είναι χρήσιμες μόνο εφόσον αποτελούν προπορευόμενο δείκτη μίας αθροιστικής αύξησης μισθών και μόνο εφόσον ο κλάδος αντιπροσωπεύει μεγάλο μερίδιο του αθροιστικού εισοδήματος.
Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η σχέση ανάμεσα στον πληθωρισμό των αποδοχών και στην ανεργία δεν είναι ακριβής αλλά αποτελεί σίγουρα μία εμπειρική παρατήρηση ότι όταν η αγορά εργασίας είναι πιο σφικτή, η αύξηση των μισθών και των τιμών ξεκινάει να επιταχύνεται, καθώς οι επιχειρήσεις αναζητούν εργασία ενώ υπάρχει έλλειψη προσφοράς και οι εργαζόμενοι, έχοντας τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν αλλού εργασία, μπορούν να απειλήσουν αναζητώντας υψηλότερο μισθό. Σε προηγούμενους κύκλους μόλις οι μισθοί άρχισαν να αυξάνονται, συνέχισαν να αυξάνονται με σταθερό ρυθμό. Εάν η αμερικάνικη οικονομία είναι να περάσει μέσα από το μη επιταχυνόμενο ποσοστό πληθωρισμού της ανεργίας (NAIRU) αυτή την άνοιξη, το οποίο κατά πολλούς φαίνεται αρκετά πιθανό, τότε αυτό θα σημαίνει ότι θα δούμε στις ΗΠΑ αυξήσεις μισθών της τάξεως του 3% το τέλος του 2015, αρχές του 2016.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr