Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Ποιες είναι οι μακροοικονομικές προβλέψεις της UBS;
Στην πρόσφατη δημοσίευση του ετήσιου Global Economic Outlook 2015-2016 η UBS παρουσίασε τις προβλέψεις της καθώς και τα διάφορα σενάρια ρίσκου που θεωρεί πιθανά. Η ανάλυση περιελάμβανε όλες τις μεγάλες οικονομίες και οικονομικές περιοχές, παρουσιάζοντας τις απόψεις της UBS σχετικά με όλες τις βασικές μεταβλητές: ανάπτυξη, πληθωρισμό, πολιτικά αποτελέσματα, επιτόκια και ισοτιμίες.
- Ελαφρά ταχύτερη παγκόσμια ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια χωρίς ύφεση σε καμία μεγάλη οικονομία. Η UBS θεωρεί ότι η γενεσιουργός αιτία του σάλου που δημιουργήθηκε στις αγορές τον Οκτώβριο ήταν ο φόβος στην Ευρωζώνη για μια τριπλή βουτιά (triple dip). Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι σχετικά απίθανο κατά την άποψή της. Η οικονομία της Ευρωζώνης δεν επιβαρύνεται από υπερβολικά αποθέματα ή υπερ-επενδύσεις, βασικοί προάγγελοι κυκλικών υφέσεων. Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες θεωρεί ότι είναι ευνοϊκές και ενισχύονται από ένα αδύναμο ευρώ. Οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου ωθούν προς τα κάτω το βασικό πληθωρισμό αλλά ανεβάζουν την αγοραστική δύναμη. Με άλλα λόγια, οι αγορές αντέδρασαν υπερβολικά στα σημάδια αδυναμίας της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και επομένως είναι λογικό το ότι έχουν χάσει έδαφος από τότε και μετά. Όσον αφορά την Κίνα, η UBS υποστηρίζει ότι η αγορά κατοικίας είναι σε ύφεση, αλλά η υπόλοιπη οικονομία ευνοείται από την υποστηρικτική πολιτική και τις πιστωτικές συνθήκες, τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, τα αυξανόμενα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών και τα πρώτα σημάδια μία κυκλικής ανάκαμψης στο παγκόσμιο εμπόριο. Τέλος, η UBS υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία του ενεργητικού που θεωρούνται ότι ενέχουν κινδύνους δεν κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή από από οικονομική αδυναμία. Με αυτό τον τρόπο οι μετοχές βγαίνουν κερδισμένες.
- Άνιση ανάκαμψη και γενική ανατίμηση του δολαρίου.Η παγκόσμια ανάκαμψη βασίζεται υπερβολικά στην εγχώρια ζήτηση των ΗΠΑ (και του ΗΒ). Οπουδήποτε αλλού η βελτίωση του ισοζυγίου και η οικονομική αβεβαιότητα (Ευρώπη), η πιο σφικτή δημοσιονομική πολιτική (Ιαπωνία) ή τα δομικά εμπόδια και το χρέος (αναδυόμενες οικονομίες) υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη θα βασιστεί περισσότερο στις (καθαρές) εξαγωγές). Τα παραπάνω αποτελούν λόγους που κάνουν την UBS να πιστεύει σε περισσότερες αγορές δολαρίου (μεγαλύτερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ και σταδιακή σύσφιξη από την Fed) καθώς και σε πιο αδύναμα νομίσματα οπουδήποτε αλλού (με σκοπό την τόνωση της ανάπτυξης και/ή του πληθωρισμού στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία, στις αναδυόμενες οικονομίες και στις οικονομίες που παράγουν εμπορεύματα).
- Χαμηλό ρίσκο πληθωρισμού (ή τουλάχιστον ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλός). Νούμερο ένα για ανησυχίες αποτελεί η Ευρωζώνη η οποία βρίσκεται πολύ κοντά σε αποπληθωρισμό. Αν και η UBS πιστεύει ότι αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα αποφευχθεί, το γεγονός ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται τόσο κοντά στην ύφεση και στον αποπληθωρισμό είναι βασικός παράγοντας για τις μεγάλες διακυμάνσεις. Ο υποκείμενος πληθωρισμός στην Ιαπωνία είναι επίσης ανησυχητικά χαμηλός. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας φυσικά στοχεύει σε πολιτικές για περαιτέρω υποτίμηση του γιεν (ενδυνάμωση του δολαρίου) ώστε να προωθήσει υψηλότερες πληθωριστικές προσδοκίες.
- Αποκλίνουσες νομισματικές πολιτικές- Η έξοδος τηςFed σε αντιδιαστολή με τις χαλαρωτικές πολιτικές σε Ευρώπη και Ασία. Η ταχύτερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ και η αποχώρηση της χαλαρότητας στην οικονομία θα οδηγήσει την Fed να ξεκινήσει αυξήσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο του 2015. Το παραπάνω σε αντιδιαστολή με τις πολύ ευνοϊκές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία, τις ισχνές τιμές των εμπορευμάτων και την ανάγκη για ανάπτυξη των εξαγωγών σχεδόν παντού, οδηγεί στο συμπέρασμα αυξημένη ανατίμηση του δολαρίου.
- Οι αναδυόμενες οικονομίες υστερούν χρονικά στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Η UBS υποστηρίζει ότι οι οικονομίες αυτές είναι υπερβολικά επιβαρυμένες με χρέος, ανίκανες να μεταρρυθμιστούν ενώ αντιμετωπίζουν εμπόδια λόγω της αργής παγκοσμιοποίησης. Έτσι δεν είναι πλέον ικανές να αποδώσουν οποιαδήποτε αποτελέσματα δυναμικής ανάπτυξης όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.