Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα, μέσω της υπουργού εξωτερικών της, διότι η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη αντιμετωπίζει κι εκείνη μια τεράστια δημοσιονομική κρίση και φοβάται ότι μια δημοσιονομική κατάρρευση της χώρας μας "θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου".
Οι δύο χώρες, εξάλλου, εμφανίζουν πολλές αντιστοιχίες στην κρίση που αντιμετωπίζουν. Το αμερικανικό ομοσπονδιακό χρέος προβλέπεται να φτάσει περίπου στο 140 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε μερικά χρόνια – θυμίζοντας αρκετά το τρομακτικό δημόσιο χρέος της χώρας μας. Και οι δύο χώρες ζουν με την επικείμενη απειλή υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής τους ικανότητας από οίκους αξιολόγησης, που έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ. Κι επίσης, και στις δύο χώρες οι πολιτικές δυνάμεις δεν μπορούν να επιτύχουν την απαραίτητη συναίνεση, για να αναλάβουν από κοινού πολιτική δράση για την επίλυση των κρίσεων χρέους που αντιμετωπίζουν.
Ωστόσο, σε μια εποχή αυξανόμενης παγκόσμιας αλληλεξάρτησης, όπως υποστηρίζουν διάφοροι οικονομικοί αναλυτές, είναι καλύτερο να υπάρχουν δύο χώρες με τα ίδια προβλήματα, παρά μία μόνο. Αυτή την εβδομάδα, άλλωστε, θα είναι κρίσιμη και για τις δύο κυβερνήσεις. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για να συναντηθεί με Ευρωπαίους ομολόγους του για την συμφωνία σε κάποιου είδους δεύτερης διάσωσης της Ελλάδας.
Οι επιτελείς των ΗΠΑ φοβούνται πως αν ο Γιώργος Παπανδρέου αποτύχει, μια δυνητικά καταστροφική κρίση χρέους μπορεί να θρυμματίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να οδηγήσει τις αγορές των ΗΠΑ σε επικίνδυνους κλυδωνισμούς. Αυτό, με δεδομένο ότι και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρή αστάθεια στο εσωτερικό, σχετικά με το θέμα της δικής τους κρίσης χρέους, θα προκαλούσε τρομακτική ανισορροπία και ανασφάλεια στους επενδυτές. Θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται σε σκληρές διαπραγματεύσεις με τους Ρεπουμπλικάνους, περιμένοντας συμφωνία μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας σχετικά με τους όρους για την υπέρβαση του ορίου των 14.3 τρισ. δολαρίων.
Και οι δύο οικονομίες, αυτή της πανίσχυρης Αμερικής, αλλά και αυτή της ελάχιστα ισχυρής Ελλάδας, βαδίζουν σε τεντωμένο σκοινί κι εμφανίζουν σημεία μεγάλης αλληλεξάρτησης. Η καταστροφή του μικρού, ίσως προκαλέσει τεράστιο πλήγμα και στον μεγάλο. Αυτό, άλλωστε, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας.