Με το "δέλεαρ" της εξοικονόμησης 800 εκατ. ευρώ, ποσό που προβλέπει το Μνημόνιο για το 2011, η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να καθιερώσει ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ, προκειμένου από τη μία να περιορίσει και άλλο το μισθολογικό κόστος και από την άλλη να πατάξει τη σημαντική σπατάλη που παρατηρείται σε συγκεκριμένους τομείς και στελέχη. Ουσιαστικά, μέσω της παραπάνω κίνησης η κυβέρνηση βάζει τελός στις ΔΕΚΟ δύο ταχυτήτων.
Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί ότι η τρόικα έχει επισημάνει αρκετές φορές στην ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρεκια των επισκέψεων της στην Αθήνα ότι οι ΔΕΚΟ είναι το μεγαλύτερο "αγκάθι" της χώρας, συνεπώς και η εξυγίανσή τους είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα που έχει θέσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.
Πράγματι, με τις επικείμενες νέες περικοπές στους μισθούς εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ, που προβλέπει το μνημόνιο για το 2011. Ο εξορθολογισμός των δαπανών των ΔΕΚΟ έχει καταστεί επιτακτικός, καθώς ακόμα και μετά τις οριζόντιες μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων εξακολουθεί να κταγράφεται σπατάλη κάτι που, κατά την κυβέρνηση, καταδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Κυρίως στο σκέλος των λειτουργικών δαπανών (ενοίκια, κινητή τηλεφωνία, αυτοκίνητα, αναλώσιμα κ.λπ.). Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τα ενοίκια που πληρώνουν οι εν λόγω επιχειρήσεις για να στεγάσουν τις υπηρεσίες τους ανέρχονται σε 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Την ίδια ώρα, πάντως και με τα μέχρι τώρα δεδομένα στο δίμηνο Ιανουάριος - Φεβρουάριος παρουσιάζεται σημαντική βελτίωση κατά 61% (136,7 εκατ. ευρώ) του οικονομικού αποτελέσματος των ΔΕΚΟ.
Η γενικότερη όμως θέση της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές στους μισθούς των υπαλλήλων, θα οδηγήσει πιθανότατα σε μεμονωμένες περικοπές κατά περίπτωση. Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να προχωρήσουν διαδικασίες αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ, ενώ εκφράζονται ανησυχίες ότι μπορεί να υπάρχουν και «κρυμμένα» κόστη που θα δημιουργήσουν ακόμη περισσότερα προβλήματα στο μέλλον.
Μάλιστα, η «τρόικα» θέτει και πιο μακροπρόθεσμους στόχους στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι το 2012 θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 1,2 δισ. ευρώ οι εισφορές προς τις επιχειρήσεις, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό ακόμη πιο επιτακτική την εξυγίανση των ΔΕΚΟ. Και αυτό, καθώς η τρόικα θεωρεί τις ΔΕΚΟ «υπεύθυνες» για ένα μεγάλο κομμάτι του δημοσίου χρέους της χώρας, το οποίο στο τέλος του 2010 ανήλθε στα 340,2 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 149% του
ΑΕΠ.
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr