Οπως έγινε γνωστό, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας υπάρχει μία ευρωπαϊκή «γερμανοκρατούμενη» επιτροπή, η οποία αυτή τη στιγμή ξαναγράφει τους κανόνες της ΕΕ γύρω από τις διασώσεις, τα ελλείμματα και τα χρέη των κρατών-μελών. Στο μενού των συζητήσεων βρίσκονται οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις, τα όρια για τα εθνικά χρέη και τα πάντα γύρω από τη διάσωση των «προβληματικών» κρατών.
Το γκρουπ των τεχνοκρατών και των δικηγόρων το οποίο προέρχεται από τα υπουργεία Οικονομικών της Ευρωζώνης κυρίωςς, εξετάζουν όλες τις πλευρές των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σήμερα στο τραπέζι, και μάλιστα οι περισσότερες από αυτές οδηγούνται από μία γερμανική εγχώρια ατζέντα, όπως αναφέρουν πηγές στο EurActiv.
Κάποιοι ευρωπαίοι διπλωμάτες αρνήθηκαν να σχολιάσουν την ύπαρξη αυτής της επιτροπής, ενώ άλλοι παραδέχθηκαν πως γνωρίζουν για αυτό το γκρουπ και το διακριτικό του στάτους.
Το όνομα αυτής της ομάδας είναι The Taskforce of the Euro Group Working Group, κομμάτι δηλαδή του Euro Group Working Group, το οποίο έχει συσταθεί από υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, όπως ο Ramon Fernandez της Γαλλίας, καθώς και τους επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών.
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, το Taskforce αυτή τη στίγμη δουλεύει πάνω στο κατάλληλο μέγεθος και τον ρόλο του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης, το EFSF, το οποίο έχει ήδη βοηθήσει την Ελλάδα και την Ιρλανδία. Οι υπουργοί των Οικονομικών στη συνέχεια θα συζητήσουν τα «ευρήματα» του γκρουπ αυτού στο επόμενο επίσημο meeting τους.
Οπως αναφέρεται επίσης, υπάρχει μία βαριά γερμανικη ατζέντα η οποία προωθείται, και αφορά κυρίως το θέμα περί υιοθέτησης του γεμρανικού κανόνα του 2009, όπου το Γερμανικό Κοινοβούλιο πρόσθεσε στο Γερμανικό Σύνταγμα το «φρένο χρέους» - Schuldenbremse -, δηλαδή τον ισορροπημένο προϋπολογισμό, ο οποίος συμπεριλαμβάνει το ότι από το 2016 η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, στο ετήσιο έλλειμα του προϋπολογισμού της, δεν μπορεί να ξεπερνάει το 0,35% του ΑΕΠ ( κάτι που είχε αναφέρει τόσο το περιοδικό Spiegel πριν λίγες ημέρες, όσο και η Societe Generale σε πρόσφατο report της το οποίο διαβάσατε εδώ στο «R»). Μάλιστα αυτό το «σχέδιο» φαίνεται να το θέλει και η Σουηδική πλευρά.
Εάν λοιπόν τα κράτη μέλη θέλουν να αυξήσουν το μέγεθος και τον ρόλο του EFSF, τότε η γερμανική κυβέρνηση απαιτεί την εφαρμογή του Schuldenbremse, που θα ορίζονται δηλαδή από το Σύνταγμα της κάθε χώρας, τα όρια του ελλείμματός της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr