Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, υποχωρεί και πάλι μετά την προσωρινή σταθεροποίησή του τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας ταξινόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά NACE Rev. 2 (ΣΤΑΚΟΔ - 08), ο δείκτης στην Ελλάδα διαμορφώνεται στις 61,9 μονάδες, μέγεθος το οποίο ωστόσο δεν είναι συγκρίσιμο με τους δείκτες των προηγούμενων μηνών, παρόλο που είναι ενδεικτικό της επιδείνωσης στο οικονομικό κλίμα της χώρας.
Από τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, οι Υπηρεσίες είναι ο τομέας όπου κυρίως σημειώνεται κάμψη των προσδοκιών τον Μάιο. Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία δεν επηρεάζεται από τη νέα ταξινόμηση, σημειώνεται νέα πτώση, οδηγώντας το σχετικό δείκτη σε τρίτο διαδοχικό ιστορικά χαμηλό ρεκόρ.
Η ανασφάλεια των Ελλήνων καταναλωτών είναι πλέον διάχυτη και εκφράζεται μέσα από την έντονη απαισιοδοξία και δυσαρέσκεια στις προβλέψεις τους για την οικονομική κατάσταση της χώρας, του νοικοκυριού τους και τις επισφαλείς συνθήκες που φοβούνται ότι θα δημιουργηθούν στην αγορά εργασίας.
Οι επιπτώσεις εξάλλου από την ανακοίνωση των νέων δημοσιονομικών μέτρων που λήφθηκαν πρόσφατα, επηρέασαν αρνητικά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, όπως άλλωστε αναμενόταν και είχε διατυπωθεί ως πρόβλεψη τον Απρίλιο.
Αναλυτικότερα:
στη Βιομηχανία, καταγράφεται πτώση στις προβλέψεις της παραγωγής και στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών, ενώ τα αποθέματα διογκώνονται ελαφρά.
στις Υπηρεσίες, η πτώση φαίνεται να είναι σημαντική σε όλα τα στοιχεία δραστηριότητας, με το σχετικό δείκτη να καταγράφει χαμηλό ρεκόρ. Τόσο οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών, όσο και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση επιδεινώνονται έντονα, ενώ αρνητική είναι και η εξέλιξη στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης.
στο Λιανικό Εμπόριο, οριακή είναι η μείωση στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, ενώ εντονότερη πτώση καταγράφεται στις προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης. Τέλος, τα αποθέματα διογκώνονται περαιτέρω.
στις Κατασκευές, οι εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών κινούνται πτωτικά, υποχώρηση η οποία ωστόσο αντισταθμίζεται από μικρή βελτίωση στις προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα.
στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση σημειώνουν χαμηλό ρεκόρ, ενώ κατακόρυφα μειώνονται και οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Η πρόθεση για αποταμίευση στο επόμενο 12-μηνο βελτιώνεται, ύστερα από τα ιστορικά χαμηλά του Απριλίου, ενώ και προβλέψεις για την ανεργία σημειώνουν νέο ιστορικά υψηλό ρεκόρ.
Διακοπή της ανοδικής πορείας του κλίματος σε ΕΕ και Ευρωζώνη
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Μάιο ανακόπτει την ανοδική του πορεία, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την Ευρωζώνη και μειώνεται κατά 2 μονάδες περίπου και στις δύο ζώνες, φθάνοντας στις 100 και 98,4 μονάδες. Ενώ στη Βιομηχανία το κλίμα συνεχίζει να βελτιώνεται, σε όλους τους υπόλοιπους τομείς σημειώνει κάμψη τον Μάιο, τόσο στην ΕΕ, όσο και την Ευρωζώνη. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί η ασυνέχεια στη σειρά των διαθέσιμων στοιχείων: τα αποτελέσματα του Μαΐου βασίζονται στην ταξινόμηση σύμφωνα με τη ΣΤΑΚΟΔ - 08 (NACE Rev.2), ενώ τα αποτελέσματα του Απριλίου βασίζονται στην προηγούμενη ταξινόμηση ΣΤΑΚΟΔ – 03 (NACE Rev.1).
Οι εσωτερικοί έλεγχοι που διεξήχθησαν φανερώνουν ότι η μεταβολή αυτή έχει επηρεάσει το επίπεδο των στοιχείων, καθιστώντας την ερμηνεία τους δυσκολότερη. Από την άλλη πλευρά, η αλλαγή αυτή στο επίπεδο των στοιχείων δεν επηρέασε εν γένει την κατεύθυνση της μεταβολής τους, αλλά μόνο το απόλυτο μέγεθός τους. Για το λόγο αυτό, η έμφαση στο παρόν δελτίο για τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα δοθεί περισσότερο στην κατεύθυνση της μεταβολής του οικονομικού κλίματος στις επιχειρήσεις από τον Απρίλιο στον Μάιο, και όχι στην ένταση της μεταβολής.
Από την άλλη πλευρά, ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης, ο οποίος δεν επηρεάστηκε από την προαναφερθείσα μεταβολή, υποχώρησε σημαντικά, κατά 3 μονάδες και στις δύο ζώνες. Οι φόβοι των καταναλωτών για τη γενική οικονομική κατάσταση εντείνονται, παρόλο που οι εκτιμήσεις τους για την αγοράς εργασίας συνεχίζουν εν γένει να βελτιώνονται
Αναλυτικότερα:
• Στη Βιομηχανία, οι επιχειρηματικές προσδοκίες βελτιώνονται ήπια, περισσότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την Ευρωζώνη. Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής και οι εκτιμήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών βελτιώνονται και στις δύο ζώνες, αντίθετα με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα, τα οποία φαίνεται να διογκώνονται σε ΕΕ και Ευρωζώνη.
• Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών υποχωρούν ελαφρά σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητα των επιχειρήσεων δεν μεταβάλλονται στην ΕΕ, ενώ στην Ευρωζώνη περιορίζονται ελαφρά, με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση να κάμπτονται και στις δύο ζώνες. Μείωση καταγράφεται, τόσο στην ΕΕ, όσο και την Ευρωζώνη και στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης.
• Και στο Λιανικό Εμπόριο, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων τον Μάιο σε ΕΕ και Ευρωζώνη επιδεινώνονται. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα κάμπτονται, περισσότερο στην Ευρωζώνη, ενώ αυξάνεται και ο όγκος των αποθεμάτων και στις δύο ζώνες. Οι προβλέψεις για τις πωλήσεις τους επόμενους μήνες περιορίζονται και αυτές, τόσο σε ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη.
• Κάμψη των προσδοκιών παρουσιάζουν τον Μάιο και οι επιχειρήσεις στις Κατασκευές, σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Οι προβλέψεις για το επίπεδο των εργασιών επιδεινώνονται και στις δύο ζώνες, ενώ αρνητικές είναι και οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για την απασχόληση το επόμενο 12μηνο.
• Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -15 (από -12) και -18 (από -15) μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους το επόμενο 12μηνο περιορίζονται ελαφρά σε ΕΕ και Ευρωζώνη, όπως συμβαίνει και με την πρόθεση για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο. Το στοιχείο που καταγράφει την εντονότερη υποχώρηση είναι οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας, οι οποίες «πέφτουν» κατά 8 μονάδες στην ΕΕ και κατά 9 μονάδες στην Ευρωζώνη. Τέλος, ελαφρά λιγότερο απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας, τόσο στην ΕΕ, όσο και την Ευρωζώνη.
• Τέλος, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες – ο οποίος όμως δεν περιλαμβάνεται στο δείκτη οικονομικού κλίματος – καταγράφει μικρή κάμψη στην ΕΕ και μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων και τις προβλέψεις της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο να περιορίζονται και στις δύο ζώνες. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα εξέλιξη της ζήτησης βελτιώνονται, περισσότερο στην ΕΕ.
Σε δώδεκα χώρες καταγράφεται υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Μάιο. Από τις μεγαλύτερες χώρες, το κλίμα επιδεινώνεται στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Γαλλία και την Πολωνία, ενώ βελτιώνεται στην Ολλανδία και το Ην. Βασίλειο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr