Ουσιαστικά η αντικατάσταση του πουρμπουάρ σε ρευστό από τη συμπλήρωση της πληρωμής λογαριασμών με ψηφιακά μέσα έχει οδηγήσει σε παραβάσεις της νομοθεσίας
Βέβαια σε περιπτώσεις χρήσης μετρητών, που είτε μπαίνουν σε κοινό ταμείο και μοιράζονται είτε αφορούν τον κάθε υπάλληλο μεμονωμένα η οποία παράβαση δεν μπορεί να καταγραφεί.
Σημειώνεται ότι, με βάση τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αλλά και με βάση σχετική νομολογία που έχει παραχθεί με διαδοχικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου, το φιλοδώρημα θεωρείται μισθός.
Όπως ανέφερε, δε, χθες, κατά την παρουσίαση του νέου πλαισίου, η πολιτική ηγεσία, με τα ήδη ισχύοντα, τα φιλοδωρήματα έπρεπε να δηλώνονται ως αποδοχές, να συνυπολογίζονται με το φορολογητέο εισόδημα και να φορολογούνται όπως ακριβώς φορολογείται ο μισθός του εργαζόμενου. Μάλιστα, με βάση τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, η νομική αυτή πρόβλεψη όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη, απέκτησε ωστόσο άλλη διάσταση το τελευταίο διάστημα, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, της διασύνδεσης POS-ταμειακών μηχανών και της εντατικοποίησης των ελέγχων της ΑΑΔΕ.
Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχώρησε στη θέσπιση μιας νέας διάταξης που προβλέπει για πρώτη φορά αφορολόγητο έως 300 ευρώ τον μήνα για φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι (ενδεικτικά σε επιχειρήσεις εστίασης, παροχής υπηρεσιών ατομικής φροντίδας κλπ) με άμεση εφαρμογή από 1η Νοεμβρίου 2024.
Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε για το σύνολο του ποσού από φιλοδωρήματα, εργαζόμενοι και εργοδότες απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές (εκτός αν προβλέπεται κάτι διαφορετικό από ατομικές ή συλλογικές Συμβάσεις). Το ύψος, δε, των 300 ευρώ αφορολόγητο επελέγη, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, ως το πλέον δίκαιο καθότι ελήφθη υπόψη ότι εργαζόμενοι σε άλλες επιχειρήσεις δεν λαμβάνουν φιλοδωρήματα ή φορολογούνται κανονικά πχ για bonus που λαμβάνουν.
Παράλληλα, εισάγεται μια αντικαταχρηστική διάταξη για τυχόν εργοδότες που θα σκεφτούν να μειώσουν τεχνητά τους μισθούς δηλώνοντας μέρος αυτών ως φιλοδωρήματα. Έτσι, σε περίπτωση μείωσης των τακτικών αποδοχών, με ταυτόχρονη ισόποση αύξηση των αποδοχών από φιλοδωρήματα, ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 22% επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών.
Ο τζίρος
Πάντως στα 400 εκατομμύρια ευρώ φτάνει η αξία, για φέτος, των φιλοδωρημάτων στην εστίαση και σε επιχειρήσεις προσωπικής φροντίδας, με βάση όσα ανέφερε χθες, κατά την παρουσίαση, του νέου πλαισίου για τη φορολόγησή τους, ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς. Όλα αυτά από έναν τζίρο, με βάση τις ηλεκτρονικές πληρωμές, που ξεπερνά, μέχρι τον Αύγουστο, τα 8 δισ. ευρώ στην εστίαση, με αύξηση 10% και 575 εκατ. ευρώ σε κομμωτήρια κτλ.
Στο φόντο αυτό, λοιπόν, η ολοκληρωμένη ρύθμιση, όπως θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή εγγράφεται με προσδοκία να δώσει με αναλυτικό τρόπο όλες τις λεπτομέρειες ειδικά σε σημεία που δημιουργούν ερωτήματα, όπως:
- Το εάν αφορολόγητο των 300 ευρώ για φιλοδωρήματα θα υπολογίζεται με «κόφτη» σε μηναία και όχι σε ετήσια βάση.
- Το αν τα φιλοδωρήματα θα λαμβάνονται υπόψη στις συντάξιμες αποδοχές.
- Το εάν οι εργαζόμενοι που θέλουννα καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ή να πάρουν στεγαστικά δάνεια θα έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν τα επιπλέον χρηματικά ποσά από τα φιλοδωρήματα.
- Το αν τα φορολογητέα ποσά από τα φιλοδωρήματα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των δώρων, των επιδομάτων και της αποζημίωσης.
- Το αν το νέο πλαίσιο θα ισχύσει για τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, μόνο για την περίοδο μετά την 1η Νοεμβρίου και όχι για τα ποσά πριν από αυτή την ημερομηνία.
- Το πώς θα γίνεται η διαδικασία καταγραφής των φιλοδωρημάτων στις ταμειακές μηχανές καθώς ενδέχεται να προκύψουν διαφορές στον τζίρο της επιχείρησης,γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε φορολογικές παρατυπίες.
Σημειώνεται, πάντως, ότι με βάση όσα ανέφερε το οικονομικό επιτελείο, θα υπάρξει διάταξη που θα λειτουργεί ως δικλείδα προστασίας για τους εργαζομένους στις περιπτώσεις που ορισμένοι εργοδότες θελήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση δηλώνοντας ως φιλοδώρημα μέρος του μισθού. Έτσι, σε περίπτωση μείωσης των τακτικών αποδοχών, με ταυτόχρονη ισόποση αύξηση των αποδοχών από φιλοδωρήματα, ο εργοδότης θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 22% επί της μείωσης των τακτικών αποδοχών. Άρα θα πρέπει να βρεθεί και μια σχετική ασφαλιστική δικλείδα ελέγχου.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr