Με βάση εκτιμήσεις, ο αριθμός των μεγαλοοφειλετών ανέρχεται στους 30.000 και εκπροσωπούν το 1% εκείνων που βαρύνονται με περίπου το 90% από τα σχεδόν 140 δισ. των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Από αυτούς όμως, ούτε το 5% δεν έχει μπει σε ρύθμιση.
Το μέτρο, δε, της ανακοίνωσης των ονομάτων, έχει ληφθεί μέσω του Ν 3943/2011, για να συμπληρώσει το “οπλοστάσιο” που υπάρχει για τη μείωση των “κόκκινων οφειλών” προς το κράτος. Πέρυσι, 27.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις είδαν τα ονόματά τους στις σχετικές λίστες, αν και βέβαια, για πολλές από τις “αναρτήσεις” νόημα δεν υπήρχε καθώς αφορούσαν επιχειρήσεις κλειστές ή πτωχευμένες, η φυσικά πρόσωπα με συσσωρευμάν πολυετή χρέη, που δεν μπορούν να εισπραχθούν αλλά εξακολουθούν να συνυπολογίζονται.
Πάντως, με βάση τη νομοθεσία, στις “λίστες της ντροπής” θα βγουν όσοι έχουν:
- Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας και Τελωνείων.
- Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Οι λίστες θα αναγράφουν: τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών ή φορέων.
Για τις εταιρείες (νομικά πρόσωπα) θα δημοσιοποιηθούν: ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών ή φορέων και ειδικές παρατηρήσεις.
Πάντως ακόμα και μετά την δημοσιοποίηση των οφειλών υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως του φυσικού ή νομικού προσώπου.
Ωστόσο με βάση το νόμο από την δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι εξής οφειλές ακόμα και αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής:
-οφειλές που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής
-οφειλές που τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου
-οφειλές που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης
-οφειλές αποβιωσάντων ή ανηλίκων και
-οφειλές νομικών προσώπων του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr