Σημειώνει, δε, ότι ο φορολογούμενος/η μπορεί να υποβάλετε τη δήλωσή του μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση ΦΕΦΠ (Ε1-Ε2-Ε3) > Είσοδος στην εφαρμογή > «ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΤΟΥΣ 2024».
Το ΙΒΑΝ
Επίσης η ΑΑΔΕ ενημερώνει για την ανάγκη επικαιροποίησης των στοιχείων επικοινωνίας και ειδικά ενός ενεργού ΙΒΑΝ για την άμεση πίστωση τυχόν επιστροφών φόρου.
«Πριν την οριστικοποίηση της δήλωσής σας, παρακαλούμε να επικαιροποιήσετε, αν είναι αναγκαίο, τα στοιχεία επικοινωνίας σας (όπως τηλέφωνα, email, διεύθυνση), καθώς και τον ενεργό σας ΙΒΑΝ, ώστε να μπορείτε να λαμβάνετε άμεσα ποσά επιστροφής που τυχόν δικαιούστε. Η ενημέρωση των στοιχείων σας γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία, όπου επιλέγετε το πεδίο που θέλετε να επικαιροποιήσετε.
«Για περισσότερες διευκρινίσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ, στο τηλέφωνο (+30) 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 07:30 - 17:00», σημειώνει η ΑΑΔε και προσθέτει ότι σε περίπτωση «που έχετε ήδη υποβάλει τη δήλωσή σας ή δεν έχετε σχετική υποχρέωση, παρακαλούμε αγνοήστε το παρόν μήνυμα».
Τέλος, αναφέρει ότι στην εφαρμογή myAADEapp μπορεί καθένας και κάθε μια να δει και να αποθηκεύσει την δήλωσή του και το εκκαθαριστικό του.
Με αργό ρυθμό
Η ΑΑΔΕ, ουσιαστικά, στέλνει το σχετικό «σήμα» μια και 2 στους 3 φορολογούμενους δεν έχουν ακόμα καταθέσει την δήλωσή τους. Πιο συγκεκριμένα, έχουν υποβληθεί 2,6 εκατομμύρια δηλώσεις Ε1 και μένουν άλλες 3,8 εκατομμύρια, που θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 26 Ιουλίου.
Σημειώνεται, πάντως, ότι περίπου 1,3 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι, εφόσον έχουν εισοδήματα, μόνο, από συντάξεις και μισθούς, έχουν ήδη αναρτημένη και προσυμπληρωμένη τη δήλωσή τους. Θα γίνει, δε, αυτόματα, η υποβολή της την 2α Ιουλίου από την ΑΑΔΕ, εάν δεν «πατήσουν το κουμπί» οι ίδιες και οι ίδιες.
Βέβαια, καλό είναι, να ελέγξουν και οι ίδιοι τα σχετικά στοιχεία ώστε να δουν εάν όλα είναι σωστά, αν πχ, έχουν εμφανιστεί σωστά στον κωδικό 049 οι δαπάνες που έκαναν με τραπεζικά μέσα πληρωμής, ή αν θα πρέπει να τα συμπληρώσουν χειρόγραφα οι ίδιοι, ώστε να αποφύγουν πρόστιμα της τάξεως και των 300 ή 400 ευρώ για κάποιους μισθωτούς ή συνταξιούχους, για τις δαπάνες που τυχόν λείπουν.
Την ίδια ώρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες φαίνεται να σπεύδουν να καταθέσουν τη δήλωσή τους, καθώς 378.068 ή ο ένας στους δύο έχει υποβάλει ήδη και Ε3 και Ε1. Να σημειωθεί ότι την περασμένη Δευτέρα κατατέθηκε η δικαστική προσφυγή κατά του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης.
Με τα ως τώρα δεδομένα υποβολών Ε1 πάντως, το 29,3% των δηλώσεων προκύπτει χρεωστικό και οι υπόχρεοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο σχεδόν 1 δισ. ευρώ, ήτοι, κατά μέσο όρο 1.250 ευρώ , per capita.
Πιστωτικές είναι το 21,7% εξ αυτών κάτι που σημαίνει ότι τρέχουν επιστροφές φόρου 174,3 εκατ. ευρώ ή, αναλογικά, από 305 ευρώ κάθε φορολογούμενος/η κατά μέσον όρο. Επίσης, 1 στους 2 υπόχρεους έχει μηδενικό εκκαθαριστικό.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr