Η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας είναι αποτέλεσμα επίπονης εργασίας που γίνεται για πρώτη φορά και θέτει στη διάθεση των ενδιαφερομένων, σε ενιαίο κείμενο και σε κεφάλαια με νοηματική συνάφεια το σύνολο των κανόνων που διέπουν την εργασία στη χώρα μας.
Υπενθυμίζεται ότι το ατομικό εργατικό δίκαιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις ρυθμίσεις για τη σύμβαση εργασίας, την κατάρτιση και την καταγγελία της, τον χρόνο εργασίας (ωράριο και άδειες), τις αμοιβές κ.α. Στο συλλογικό εργατικό δίκαιο εντάσσονται μεταξύ άλλων τα θέματα των απεργιών, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ στην διοικητική εποπτεία τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, τα εργατικά ατυχήματα, η Επιθεώρηση Εργασίας κ.α.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας είναι ένα σημαντικό βήμα μπροστά για τους νομικούς και για τους πολίτες. Με την κωδικοποίηση του συνόλου της εργατικής νομοθεσίας διευκολύνεται τόσο η εργασία του νομικού κόσμου, όσο και η καθημερινότητα εργαζομένων και εργοδοτών για ζητήματα που τους απασχολούν και έχουν ρυθμιστεί με πλήθος διαφορετικών διατάξεων στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Επαγγελματίες και απλοί πολίτες θα μπορούν εύκολα πλέον να βρίσκουν τις ρυθμίσεις που ισχύουν χωρίς να ανατρέχουν σε διατάξεις ακόμη και του προηγούμενου αιώνα που τροποποιήθηκαν κατά καιρούς. Θέλω να ευχαριστήσω τους διακεκριμένους επιστήμονες που εργάστηκαν για να φέρουν σε πέρας αυτό το χρήσιμο έργο».
Η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία της Kεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης (Κ.Ε.Κ.), με επικεφαλής τον επίτιμο αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Γεώργιο Σταυρόπουλο, με τη συμβολή επιτροπής νομικών και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου με επικεφαλής τον Καθηγητή του Εργατικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Δημήτριο Ζερδελή και με βάση την προεργασία που εκπόνησε ομάδα νομικών υπό τον Επίκουρο Καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Κωνσταντίνο Μπακόπουλο.
Όπως ισχύει πάντοτε με την κωδικοποίηση της νομοθεσίας, δεν επέρχεται καμμία αλλαγή στις ισχύουσες διατάξεις αλλά αυτές συγκεντρώνονται σε ενιαίο κείμενο με λογική και θεματική συνέχεια. Επίσης, σε περίπτωση που υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο κείμενο του Κώδικα και στην αρχική διάταξη, εφαρμόζεται η αρχική διάταξη.
Τα επόμενα βήματα είναι η αποστολή του κειμένου στην Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων και εν συνεχεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας για την έκδοση Π.Δ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr