Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +21%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί εδώ και 11 χρόνια. Τα σχέδια προσλήψεων βελτιώνονται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και εμφανίζονται ενισχυμένα κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
"Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, με τις βιομηχανίες να αυξάνουν τις επενδύσεις τους, οι οποίες θα οδηγήσουν σε νέες θέσεις εργασίας. Οι τομείς των Κατασκευών, της Ηλεκτρικής Ενέργειας, του Χονδρικού και του Λιανικού Εμπορίου είναι ανάμεσα σε αυτούς που θα γνωρίσουν την μεγαλύτερη ανάπτυξη το επόμενο τρίμηνο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε από τους πελάτες μας, η μεγαλύτερη ζήτηση αφορά θέσεις όπως είναι οι πωλητές και η εξυπηρέτηση πελατών”, δηλώνει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Γενικός Εμπορικός Διευθυντής της ManpowerGroup Ελλάδας.
Συγκρίσεις ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας
Οι εργοδότες και στους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας αναμένουν να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν κατά το διάστημα από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο του 2019. Οι ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων καταγράφονται στον τομέα των Κατασκευών, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +26%. Προβλέπεται επίσης σημαντική αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων στον τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο & Ύδρευση, με Προοπτικές της τάξης του +24%, και σε τρεις τομείς με Προοπτικές της τάξης του +23% - τον τομέα της Βιομηχανίας/Παραγωγής, τον τομέα Μεταφορές & Επικοινωνίες και τον τομέα Εμπόριο (Χονδρική & Λιανική). Οι εργοδότες του τομέα του Τουρισμού αναμένουν υγιή δραστηριότητα προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του +21%, ενώ οι Προοπτικές του τομέα Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες, Ακίνητη Περιουσία και Παροχή Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις ανέρχονται σε +19%.
Τα σχέδια προσλήψεων ενισχύονται σε έξι από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι εργοδότες του τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο & Ύδρευση καταγράφουν τη σημαντικότερη βελτίωση, κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ αυξήσεις της τάξης των 9 και 6 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφονται στον τομέα των Κατασκευών και τον τομέα της Βιομηχανίας/Παραγωγής αντίστοιχα. Ωστόσο, οι Προοπτικές αποδυναμώνονται σε τρεις τομείς, μεταξύ αυτών και στο τομέα Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες, Ακίνητη Περιουσία και Παροχή Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, όπου οι εργοδότες καταγράφουν μείωση της τάξης των 2 ποσοστιαίων μονάδων.
Σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται σε οκτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας, με σημαντικότερη την αύξηση κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες τόσο στον τομέα των Κατασκευών όσο και στον τομέα της Βιομηχανίας/Παραγωγής. Παράλληλα, οι εργοδότες του τομέα του Τουρισμού καταγράφουν αύξηση 9 ποσοστιαίων μονάδων, και οι Προοπτικές εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα Μεταφορές & Επικοινωνίες και στον τομέα Εμπόριο (Χονδρική & Λιανική). Παράλληλα, οι εργοδότες του τομέα της Γεωργίας καταγράφουν μικρή μείωση της τάξης των 3 ποσοστιαίων μονάδων.
Συγκρίσεις ανά μέγεθος οργανισμού
Περισσότεροι από 59.000 εργοδότες σε 44 χώρες και επικράτειες συμμετείχαν στην έρευνα της ManpowerGroup για τη σφυγμομέτρηση της αναμενόμενης δραστηριότητας στην αγορά εργασίας* κατά το διάστημα από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο του 2019. Όλοι οι συμμετέχοντες απάντησαν στην εξής ερώτηση: «Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η μεταβολή στο συνολικό αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον οργανισμό σας, στην περιοχή ευθύνης σας, κατά τους τρεις επόμενους μήνες, μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2019, σε σχέση με το τρέχον τρίμηνο;»
Η έρευνα της ManpowerGroup για το δεύτερο τρίμηνο του 2019 αποκαλύπτει ότι οι εργοδότες αναμένουν αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων σε 40 από τις 44 χώρες και επικράτειες στο διάστημα έως και το τέλος Ιουνίου.
Οι εργοδότες σε 15 από τις 44 χώρες και επικράτειες που συμμετείχαν στη έρευνα, αναφέρουν ενισχυμένα σχέδια προσλήψεων σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ καταγράφονται αποδυναμωμένες προθέσεις προσλήψεων σε 18 και δεν αναμένεται καμία αλλαγή σε 11. Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου του 2018, οι Προοπτικές βελτιώνονται σε 13 χώρες και επικράτειες, μειώνονται σε 27 και διατηρούνται αμετάβλητες σε τέσσερις. Το πιο αισιόδοξο κλίμα προσλήψεων καταγράφεται στην Κροατία, την Ιαπωνία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν, ενώ οι πιο αδύναμες αγορές εργασίας αναμένονται στην Αργεντινή, την Ουγγαρία, την Ισπανία και την Τουρκία.
Αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων προβλέπεται σε 23 από τις 26 χώρες της περιφέρειας Ευρώπη, Μέση Ανατολή & Αφρική (ΕΜΕΑ) κατά το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η δραστηριότητα προσλήψεων προβλέπεται αμετάβλητη σε τρεις. Οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται σε 10 χώρες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά αποδυναμώνονται σε οκτώ. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, οι εργοδότες αναφέρουν ενισχυμένα σχέδια προσλήψεων σε 10 χώρες, αλλά οι Προοπτικές αποδυναμώνονται σε 15. Οι εργοδότες σε Κροατία και Ελλάδα αναφέρουν τις ισχυρότερες προοπτικές προσλήψεων για το προσεχές τρίμηνο, ενώ οι πιο αδύναμες αγορές εργασίας αναμένονται σε Ουγγαρία, Ισπανία και Τουρκία.
Αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019, αναμένεται και στις οκτώ χώρες και επικράτειες της Ασίας-Ωκεανίας που συμμετείχαν στην έρευνα. Οι εργοδότες σε δύο χώρες και επικράτειες αναφέρουν ενισχυμένες προθέσεις προσλήψεων σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά οι Προοπτικές αποδυναμώνονται σε τέσσερις. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, το κλίμα προσλήψεων ενισχύεται επίσης σε δύο χώρες και επικράτειες αλλά αποδυναμώνεται σε τέσσερις. Η ισχυρότερη δραστηριότητα προσλήψεων αναμένεται σε Ιαπωνία και Χονγκ Κονγκ, ενώ οι Κινέζοι εργοδότες αναμένουν το πιο επιφυλακτικό κλίμα προσλήψεων.
Οι εργοδότες σε εννέα από τις 10 χώρες της Βόρειας, Νότιας και Κεντρικής Αμερικής που συμμετέχουν στην έρευνα προσδοκούν να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν κατά το προσεχές τρίμηνο, ενώ σε μία χώρα η αγορά εργασίας αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προοπτικές προσλήψεων βελτιώνονται σε τρεις χώρες, ενώ αποδυναμώνονται σε έξι. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, τα σχέδια προσλήψεων ενισχύονται σε μία χώρα, αλλά αποδυναμώνονται σε οκτώ. Οι πιο αισιόδοξες προθέσεις προσλήψεων καταγράφονται στις ΗΠΑ και το Μεξικό, ενώ οι εργοδότες στην Αργεντινή και τον Παναμά αναφέρουν τις πιο αδύναμες Προοπτικές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr