Ο προσδιορισμός των νέων αντικειμενικών αξιών, ως γνωστόν, συμπαρασύρει τον προσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ, ενός φόρου που στο παρελθόν έχει οδηγήσει σε μεγάλες πολιτικές ζημίες τις άλλες πολιτικές παρατάξεις που κυβέρνησαν καθώς κτύπησαν το DNA της ιδιοκτησίας στη χώρα.
Στο φόντο αυτό το υπ. Οικονομικών εξετάζει πιθανά σενάρια ώστε οι νέες αντικειμενικές να μην οδηγήσουν σε άμεσες και υπέρμετρες αυξήσεις που θα στοιχίσουν πολιτικά. Κομβική στην όλη διαδικασία διαχείρισης είναι η τελική δοκιμαστική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ στις αρχές του Ιουνίου.
Σημειώνεται ότι θα πρέπει η βεβαίωση ΕΝΦΙΑ να βγαίνει τουλάχιστον 3,2 δις ευρώ, και η εισπραξιμότητα να μην είναι κάτω από τα 2,6 δισ. Κλειδί επίσης είναι ο Συμπληρωματικός Φόρος, ο οποίος επιβάλλεται σε όσους ιδιοκτήτες έχουν σύνολο ακίνητης περιουσίας άνω των 200.000 ευρώ και αποφέρει περίπου 630 εκατ. ευρώ. Πιθανόν με τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης κάποιοι να αναγκαστούν να μπουν σε διαδικασία Συμπληρωματικού Φόρου, που σημαίνει νέες επιβαρύνσεις.
Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση φέρεται στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς να έχει θέσει επί τάπητος ένα σχέδιο για «διπλές» Τιμές Ζώνης, κάτι που, όπως αναφέρεται, γίνεται αποδεκτό.
Ουσιαστικά επιχειρείται η νέα Τιμή Ζώνης σε περιπτώσεις που η αναπροσαρμογή είναι μεγάλη και προς τα πάνω να γίνει σταδιακά. Πάντως στις περιπτώσεις που οι νέες Τιμές Ζώνης θα είναι μειωμένες σε σχέση με τις ισχύουσες, αυτή η μείωση θα γίνει εφάπαξ και όχι σε δόσεις.
Σημειώνεται ότι οι σταδιακά αυξημένες Τιμές Ζώνης θα ισχύσουν μόνο για τον ΕΝΦΙΑ, για όλους τους υπόλοιπους φόρους ακινήτων (μεταβίβασης, κληρονομιάς κτλ) θα ισχύσουν από την πρώτη στιγμή οι νέες αυξημένες Τιμές Ζώνης.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr