Περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο στον Λίβανο, ενώ ένα εκατομμύριο κάτοικοι βρέθηκαν εκτοπισμένοι και μεγάλα τμήματα της χώρας βρίσκονται τώρα σε ερείπια.
Έξω από τη βάση υποστήριξης της Χεζμπολάχ, πολλοί επικρίνουν την ομάδα ότι έσυρε τον Λίβανο σε μια σύγκρουση που δεν ήταν προς το συμφέρον της.
Η Χεζμπολάχ αναπόφευκτα θα προσπαθήσει να πουλήσει τη συμφωνία ως νίκη, λέγοντας ότι η αντίστασή της ανάγκασε το Ισραήλ να διαπραγματευτεί.
Αλλά ξέρει ότι έχει αποδυναμωθεί σοβαρά. Δεν έχει καταστραφεί από αυτόν τον πόλεμο, αλλά μπορεί να μην μπορέσει ποτέ να ανακάμψει πλήρως.
Αυτό είναι επίσης ένα σημαντικό πλήγμα για τον κύριο υποστηρικτή του ομίλου, το Ιράν.
Οι αντίπαλοι της Χεζμπολάχ, ωστόσο, μπορεί να το δουν ως ευκαιρία να περιορίσουν την επιρροή μιας ομάδας που συχνά περιγράφεται ως κράτος εντός κράτους. Η συμφωνία μπορεί να φέρει τέρμα σε αυτή τη σύγκρουση. Αλλά για τον Λίβανο, η κρίση δεν έχει τελειώσει.
Ο Τζο Μπάιντεν, πάντως, που είχε ρόλο στις διαπραγματεύσεις εμφανίστηκε ικανοποιημένος και είπε πως οι ΗΠΑ θα επιμείνουν για εκεχειρία και στη Γάζα.
«Ισραήλ και Λίβανος αποδέχτηκαν τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη, τονίζοντας πως «αυτό είναι μια καλή είδηση».\
Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι, «το Ισραήλ δεν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, ούτε ο λαός του Λιβάνου». «Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος με τη Χεζμπολάχ, περισσότεροι από 70.000 Ισραηλινοί αναγκάστηκαν να ζήσουν ως πρόσφυγες στις χώρες τους και πάνω από 300.000 Λιβανέζοι αναγκάστηκαν επίσης να ζήσουν ως πρόσφυγες στη χώρα τους», τόνισε.
«Οι μάχες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου θα τελειώσουν», εξηγησε και πρόσθεσε πως, «η συμφωνία εκεχειρίας προαναγγέλλει νέα αρχή για τον Λίβανο».
Καθορίζοντας το σχέδιο της εκεχειρίας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι τις επόμενες 60 ημέρες ο λιβανέζικος στρατός και οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας θα αναπτυχθούν και θα πάρουν τον έλεγχο της επικράτειάς τους για άλλη μια φορά. «Δεν θα επιτραπεί η ανοικοδόμηση των υποδομών της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο», πρόσθεσε. «Και τις επόμενες 60 ημέρες το Ισραήλ θα αποσύρει σταδιακά τις δυνάμεις του».
Προσπάθεια και για τη Γάζα
Θα ακολουθήσει μια προσπάθεια με την Τουρκία, την Αίγυπτο και άλλες χώρες για τον τερματισμό του πολέμου και στη Λωρίδα της Γάζας, σημείωσε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Τζο Μπάιντεν.
Το διάγγελμα Νετανιάχου
Λίγες ώρες νωρίτερα, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός με το Λίβανο. Ακολούθως, ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επιβεβαίωσε με διάγγελμά του την είδηση.
«Είναι η κατάλληλη στιγμή για κατάπαυση του πυρός για τρεις λόγους», είπε ο Νετανιάχου και διευκρίνισε πως πρώτον πρέπει να ασχοληθούμε με την ιρανική απειλή, δεύτερον υπάρχει ανάγκη για ξεκούραση των ισραηλινών δυνάμεων στο Βορρά και τρίτον η απομόνωση της Χαμάς.
«Η Χαμάς υπολόγιζε ότι θα πολεμούσε μαζί με τη Χεζμπολάχ και μόλις η Χεζμπολάχ εξαλειφθεί, η Χαμάς μένει μόνη της», σημείωσε και πρόσθεσε:
«Μια καλή συμφωνία είναι μια συμφωνία που εφαρμόζεται και θα την εφαρμόσουμε».
Ο Νετανιάχου σημείωσε ακόμα ότι η Χεζμπολάχ «δεν είναι πια η ίδια Χεζμπολάχ» και ότι το Ισραήλ έχει σπρώξει την ομάδα «δέκαετιες πίσω». Είπε επίσης πως ο Χασάν Νασράλα, «ο αρχηγός του φιδιού», έχει σκοτωθεί, όπως και «όλοι οι ηγέτες» της οργάνωσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr