Το πιθανότερο είναι ότι on camera οι δύο αρχηγοί δεν θα ανοίξουν τα χαρτιά τους, αλλά στην ιδιωτική τους συνάντηση σίγουρα θα γίνει αναφορά. Στο παρασκήνιο, άλλωστε ήδη η σχετική συζήτηση έχει "ανάψει".
Ο καιρός, άλλωστε πλησιάζει και τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να διαλέξει αν θα προτείνει ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου ή αν θα επιλέξει κάποιο άλλο πρόσωπο.
Θυμίζουμε πως η "παράδοση" ορίζει ότι η κυβέρνηση προτείνει κάποιον από το αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο. Την ίδια ώρα, όμως, ο Πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις εκ δεξιών του να μην κάνει μία "πασοκική" επιλογή.
Το όνομα του Κώστα Καραμανλή βέβαια έχει "καεί", αυτό του Νίκου Δένδια "παίζει", αλλά ο ίδιος δεν θέλει. Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, έχει επίσης προταθεί από συμβούλους του Πρωθυπουργού, όπως και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει στο διάστημα που κυβερνά ότι σε τέτοιες περιπτώσεις (που πρέπει να επιλέξει ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για διάφορα πόστα) σκέφτεται συχνά "έξω από το κουτί".
Πληροφορίες αναφέρουν, λοιπόν, πως αναζητά κάποιον "υπερκομματικό" υποψήφιο. Χωρίς δηλαδή κομματικό στίγμα, αλλά με κύρος. Ένα πρόσωπο, είτε πάλι από το χώρο της Δικαιοσύνης, είτε από αυτόν των επιστημών.
Η πρόταση Ανδρουλάκη
Στο ΠΑΣΟΚ έχουν αποφασίσει, όμως, ότι θα προτιμούσαν να καταθέσουν μία δική τους υποψηφιότητα. Αν δηλαδή δεν προκύψει κάποια τρομερά ευχάριστη έκπληξη από τη μεριά Μητσοτάκη, την οποία δεν θα μπορούν να αρνηθούν, η απόφασή τους είναι να προτείνουν δικό τους υποψήφιο. Και στόχος είναι να προλάβουν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες με μία δική τους πρόταση που θα προκαλέσει αίσθηση.
Βασικά αυτό που επιδιώκουν στο ΠΑΣΟΚ είναι να φτάσουν στην ψηφοφορία στη Βουλή δύο υποψήφιοι ώστε να φανούν τα δύο πολιτικά στρατόπεδα. Αυτό της ΝΔ και αυτό μίας προοδευτικής αντιπολίτευσης που δεν περιορίζεται μόνο στις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, αλλά έχει απήχηση και σε βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά, καθώς και ανεξάρτητων.
Επίσης, στο ΠΑΣΟΚ έχουν ως εναλλακτικό πλάνο να προτείνουν ένα πρόσωπο "κοινής αποδοχής" στην κυβέρνηση και να ζητήσουν να το στηρίξει, προσδοκώντας προφανώς να συμβεί το αντίθετο.
Το όνομα του Νίκου Αλιβιζάτου έχει ήδη ακουστεί, όπως και αυτό του Ευάγγελου Βενιζέλου. Αλλά μάλλον θα χρειαστεί να κάνουμε λίγη ακόμα υπομονή γιατί δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάποια έκπληξη.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο στη ΝΔ, όσο και στο ΠΑΣΟΚ "ζυγίζουν" ως αρκετά σημαντική τη συγκεκριμένη πολιτική διαδικασία και σίγουρα οι κινήσεις κάθε κόμματος απαιτούν σωστούς χειρισμούς. Και για να μην καεί κάποια υποψηφιότητα, αλλά και για να υπάρξουν οι απαραίτητες συναινέσεις που θα διαμορφώσουν κλίμα.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr