Όπως είχε γράψει το Reporter.gr την προηγούμενη εβδομάδα, ήδη στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου βρίσκεται το στρατηγικό σχέδιο για τις ΔΕΚΟ της Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ, γνωστής ως Υπερταμείο), ενώ τους επόμενους μήνες θα πρέπει οι διοικήσεις των εταιριών του Δημοσίου να μπουν σε «φόρμα» ιδιωτικής οικονομίας, με δημοσιοποιήσεις οικονομικών στοιχείων, προώθηση αναδιαρθρώσεων και υλοποίηση στρατηγικών στόχων.
Στην ΕΕΣΥΠ, που θα λειτουργεί ως ΑΕ με εκδόσεις ισολογισμών, κανόνες εταιρικής διαφάνειας κτλ, πλέον, με το τελευταίο νόμο 4512/2018 βρίσκεται το 34% της ΔΕΗ, το 51% της ΕΥΔΑΠ, το 51% της ΕΥΑΘ, ο ΟΑΣΑ (ελέγχει τις ΟΣΥ Α.Ε. και ΣΤΑΣΥ Α.Ε.), το ΟΑΚΑ, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), το 25% της «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών», τμήμα από τις Ελληνικές Αλυκές, τα ΚΑΕ, την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (η πλειοψηφία ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς), η εταιρεία διαχείρισης της Διώρυγας Κορίνθου, οι Οργανισμοί Κεντρικών Αγορών Θεσσαλονίκης και Αθήνας, η HELEXPO. Στην ΕΕΣΥΠ δεν μεταβιβάστηκαν ακόμα οι συμμετοχές σε ΟΣΕ, Αττικό Μετρό και Κτιριακές Υποδομές.
Το μεγάλο θέμα για την ανάπτυξη των εν λόγω εταιριών, κάτι που είναι στους κεντρικούς στόχους του Υπερταμείου, είναι η διαχείριση του μισθολογικού κόστους που σε πολλούς οργανισμούς φτάνει το 75% του συνολικού προϋπολογισμού, όπως καταφαίνεται από τα δημοσιευμένα λογιστικά του φύλλα. Είναι ενδεικτικό ότι τα ΕΛΤΑ διαθέτουν 7.027 εργαζόμενους, ο ΟΑΣΑ με τις θυγατρικές του 7.962.
Τούτων δοθέντων, σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter.gr, κάθε ιδέα για πώληση δεν είναι στην ατζέντα, αντίθετα προέχει η σταδιακή εξυγίανση και βελτίωση των παρεχομένων.
Ούτως ή άλλως, όπως αναφέρεται στο στρατηγικό σχέδιο της ΕΕΣΥΠ, το κεντρικός άξονας είναι «η επαύξηση της αξίας και η βελτίωση της απόδοσης του χαρτοφυλακίου των περιουσιακών στοιχείων τα οποία διαχειρίζεται, αξιολογώντας και προωθώντας τις βέλτιστες διαθέσιμες στρατηγικές και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα.» Μάλιστα τονίζεται ότι τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία είναι στο ΤΑΙΠΕΔ.
Συνεπώς, το μεγάλο στοίχημα είναι το πώς θα διαχειριστούν στην κυβέρνηση και στη ΕΕΣΥΠ τους σωρηδόν διορισμούς, που έγιναν τα χρόνια πριν τα μνημόνια κι έχουν έντονο πολιτικό χρώμα. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι προσλήψεις αυτές αφορούσαν προσωπικό άσχετο με τις ανάγκες των φορέων.
Δηλαδή προσλήφθηκαν για θέσεις που ποτέ δεν πλήρωσαν, με αποτέλεσμα σήμερα πολλοί φορείς να έχουν υπερ-πλεόνασμα διοικητικών, αλλά έλλειμμα κομβικών ειδικοτήτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr