Ακόμη ένα πτωτικό τρίμηνο για την απασχόληση προδιαγράφουν τα αποτελέσματα της Έρευνας της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ManpowerGroup. Αν και το 62% των ελλήνων εργοδοτών που συμμετείχαν στην Έρευνα εκτιμούν ότι ο αριθμός των εργαζομένων τους κατά το διάστημα Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2012 θα παραμείνει σταθερός, το 22% αναμένει μείωση του συνολικού αριθμού των ατόμων που απασχολούν. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 13% των εργοδοτών προβλέπουν αύξηση των απασχολούμενων, και αφαιρώντας τις εποχικές διακυμάνσεις, ο Δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης για το προσεχές τρίμηνο διαμορφώνεται στο -13%.
Ο Δείκτης Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης παραμένει σχετικά σταθερός σε σχέση με το ακριβώς προηγούμενο τρίμηνο, ωστόσο παρουσιάζει μείωση τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Συνολικά, ο Δείκτης Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης καταγράφεται αρνητικός στους οκτώ από τους εννέα τομείς της ελληνικής οικονομίας. Η μεγαλύτερη κάμψη της απασχόλησης αναμένεται να σημειωθεί στον τομέα των Κατασκευών, όπου ο Δείκτης της Έρευνας διαμορφώνεται στο -25%.
Η Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα διεξάγεται από ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών, μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα εργοδοτών (752 για το Γ’ Τρίμηνο του 2012) του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, από το σύνολο των τομέων της εθνικής οικονομίας.
Συγκρίσεις ανά κλάδο
Μείωση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν αναμένουν οι Έλληνες εργοδότες στους οκτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά τους επόμενους τρεις μήνες. Η μεγαλύτερη κάμψη αναμένεται στον τομέα των Κατασκευών και του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική), με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -25% και -23% αντίστοιχα.
Σημαντικά εξασθενημένο αναμένεται το κλίμα και στον τομέα της Μεταποίησης, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -17% και στον τομέα Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας, Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις όπου ο Δείκτης διαμορφώνεται στο -15%.Στον Δημόσιο Τομέα και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε -13%.
Σε σύγκριση με το Γ' Τρίμηνο του 2011, τα σχέδια προσλήψεων ενισχύονται σε δύο από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Η σημαντικότερη αύξηση, της τάξης των 13 ποσοστιαίων μονάδων, παρατηρείται στον τομέα του Τουρισμού. Οι εργοδότες στον τομέα της Γεωργίας αναφέρουν μικρή βελτίωση των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Παράλληλα, οι προοπτικές προσλήψεων εξασθενούν σε επτά τομείς, με πιο έντονη πτώση στον τομέα των Κατασκευών, όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης μειώνονται κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ο Δείκτης της απασχόλησης ενισχύεται σε τρεις από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι σημαντικότερες βελτιώσεις είναι κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο & Ύδρευση και κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα του Τουρισμού. Στους υπόλοιπους τομείς οι προοπτικές προσλήψεων διατηρούνται σχετικά σταθερές. Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης μειώνονται κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα των Κατασκευών και κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες τόσο στον τομέα Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας & Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις όσο και στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική). Στους υπόλοιπους τομείς οι προοπτικές προσλήψεων διατηρούνται σχετικά σταθερές.
Συγκρίσεις ανά γεωγραφική περιοχή
Δυσοίωνο αναμένεται να είναι το κλίμα των προσλήψεων και στις δύο γεωγραφικές περιφέρειες κατά το Γ’ Τρίμηνο του 2012. Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης για την Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής ανέρχονται σε -9%, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα οι εργοδότες αναφέρουν Προοπτικές της τάξης του -11%.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα τόσο στη Βόρεια Ελλάδα όσο και στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι Προοπτικές Απασχόλησης εμφανίζουν ακόμα μεγαλύτερη μείωση, της τάξης των 7 ποσοστιαίων μονάδων στη Βόρεια Ελλάδα και 5 ποσοστιαίων μονάδων στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής.
Διεθνείς συγκρίσεις
Σύμφωνα με την τριμηνιαία Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης, η δραστηριότητα προσλήψεων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012 αναμένεται να επιβραδυνθεί σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, στις περισσότερες από τις χώρες που συμμετείχαν στην Έρευνα. Οι σαφείς ενδείξεις για σημαντική αύξηση των προσλήψεων είναι λιγοστές. Διαπιστώνεται ότι οι εργοδότες, ως ανταπόκριση στην τοπική και τη διεθνή οικονομική αβεβαιότητα, υιοθετούν λύσεις που τους προσφέρουν ευελιξία. Ωστόσο, παρά τη γενική πτωτική τάση της απασχόλησης, οι εργοδότες εξακολουθούν να αναφέρουν θετική δραστηριότητα προσλήψεων - σε διάφορους βαθμούς - σε 33 από τις 41 χώρες που συμμετέχουν στην Έρευνα. Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2012, η εικόνα της απασχόλησης αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα ή και να βελτιωθεί σε 32 χώρες. Ωστόσο, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους οι προσδοκίες προσλήψεων καταγράφονται αποδυναμωμένες σε 26 χώρες.
Οι εξελίξεις που αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Έρευνας για το προσεχές τρίμηνο είναι αρκετές και σημαντικές. Σε αυτές περιλαμβάνονται η συνεχιζόμενη αισιοδοξία των εργοδοτών στην Ινδία, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις ενδείξεις επιβράδυνσης της αγοράς εργασίας στη Γερμανία, όπου οι εργοδότες αναφέρουν τις χαμηλότερες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης των τελευταίων τριών χρόνων. Στο μεταξύ, ευνοϊκές αναμένονται οι προοπτικές για όσους αναζητούν εργασία στις ΗΠΑ, καθώς η Έρευνα καταγράφει την αυξανόμενη αισιοδοξία των εργοδοτών για το διάστημα Ιούλιος - Σεπτέμβριος.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι προθέσεις προσλήψεων είναι ισχυρότερες στην Ινδία, την Ταϊβάν και τη Βραζιλία, όπου ο τομέας των Υπηρεσιών συνεχίζει να αποτελεί κινητήρια δύναμη για την απασχόληση. Το γεγονός ότι η κρίση χρέους συνεχίζει να σκιάζει τις εκτιμήσεις των εργοδοτών σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, δεν αποτελεί έκπληξη. Οι εργοδότες στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Ισπανία αναφέρουν τα πιο απαισιόδοξα συνολικά σχέδια προσλήψεων παγκοσμίως, για αυτό το τρίμηνο. Καθώς η Ολλανδία και η Μεγάλη Βρετανία διολισθαίνουν προς την ύφεση και η πρόοδος των διαρθρωτικών αλλαγών που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη είναι μικρή, μπορούμε να πούμε ότι τα ζητήματα που σχετίζονται με την κρίση χρέους θα εξακολουθήσουν να επηρεάζουν την απασχόληση της περιφέρειας ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) στο προσεχές μέλλον.
Περισσότερα θέματα για την απασχόληση, στο eranistis.eu The Personal Finance Magazine
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr