Τα καλά νέα, δεδομένου του αρνητικού κλίματος, είναι ότι το 68% των εργοδοτών σκοπεύουν να διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους σταθερό μέσα στο διάστημα των επόμενων τριών μηνών. Ωστόσο, μόνο το 8% σκοπεύουν να αυξήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, ενώ 19% περιμένουν μείωση του συνολικού αριθμού των ατόμων που απασχολούν. Αφαιρώντας τις εποχικές διακυμάνσεις από τα αποτελέσματα της Έρευνας, ο δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης (που προκύπτει όταν από το ποσοστό των εργοδοτών που προβλέπουν αύξηση του συνολικού αριθμού των εργαζομένων τους, αφαιρέσουμε το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν μείωση) φτάνει στο -13%. Πρόκειται για το ένατο συνεχόμενο τρίμηνο που οι προσδοκίες προσλήψεων των Ελλήνων εργοδοτών καταγράφονται αρνητικές. Ο Δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης παραμένει σχετικά σταθερός σε σχέση με το ακριβώς προηγούμενο τρίμηνο και το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Συνολικά, ο Δείκτης προσδοκιών για τις προσλήψεις καταγράφεται αρνητικός και στους εννέα τομείς της ελληνικής οικονομίας. Η μεγαλύτερη κάμψη της απασχόλησης αναμένεται να σημειωθεί στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική), όπου ο Δείκτης της Έρευνας διαμορφώνεται στο -18%.
Προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα
Η Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα διεξάγεται από ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών, μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα εργοδοτών (751 για το Β’ Τρίμηνο του 2012) του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, από το σύνολο των κλάδων της εθνικής οικονομίας.
Συγκρίσεις ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας
Μείωση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν αναμένουν οι εργοδότες στο σύνολο των εννέα τομέων οικονομικής δραστηριότητας κατά τους επόμενους τρεις μήνες. Μεγάλη κάμψη αναμένεται στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική) και στον τομέα των Κατασκευών, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -18% και -17% αντίστοιχα.
Σημαντικά εξασθενημένο αναμένεται το κλίμα και στον τομέα της Μεταποίησης, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -16%, αλλά και στον Δημόσιο Τομέα και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε -13%. Οι εργοδότες στον τομέα των Μεταφορών & Επικοινωνιών αναφέρουν δυσοίωνες προθέσεις προσλήψεων, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -11%.
Σε σύγκριση με το Β' Τρίμηνο του 2011, τα σχέδια προσλήψεων ενισχύονται σε τρεις από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Η σημαντικότερη αύξηση, της τάξης των 10 ποσοστιαίων μονάδων, αναφέρεται στον τομέα του Τουρισμού. Οι εργοδότες στον τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο & Ύδρευση αναφέρουν βελτίωση των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Παράλληλα, οι προοπτικές προσλήψεων εξασθενούν σε έξι τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των Μεταφορών & Επικοινωνιών, όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης μειώνονται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ο Δείκτης της απασχόλησης ενισχύεται σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι σημαντικότερες βελτιώσεις είναι κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα της Γεωργίας και κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες στον Δημόσιο Τομέα και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, ενώ οι εργοδότες στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική) αναφέρουν ενίσχυση των Προοπτικών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Στους υπόλοιπους τομείς οι προοπτικές προσλήψεων διατηρούνται σχετικά σταθερές.
Συγκρίσεις ανά γεωγραφική περιοχή
Δυσοίωνο αναμένεται να είναι το κλίμα των προσλήψεων και στις δύο γεωγραφικές περιφέρειες κατά το Β’ Τρίμηνο του 2012. Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης για την Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής ανέρχονται σε -13%, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα οι εργοδότες αναφέρουν Προοπτικές της τάξης του -12%.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής διατηρούνται σχετικά σταθερές. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι Προοπτικές Απασχόλησης εμφανίζουν βελτίωση της τάξης των 3 ποσοστιαίων μονάδων στη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής ο δείκτης εμφανίζει μείωση της τάξης των 3 ποσοστιαίων μονάδων.
Διεθνείς συγκρίσεις
Οι εργοδότες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται ακόμη αντιμέτωποι με τις διακυμάνσεις στη ζήτηση και παρά το ότι παρατηρούμε σημάδια ανάκαμψης της αγοράς εργασίας σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, οι βελτιώσεις αυτές δεν οδηγούν σε σημαντική αύξηση της απασχόλησης. Παρά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, οι εργοδότες σε 32 από τις 41 χώρες που συμμετέχουν στην Έρευνα της Manpower αναμένεται να αυξήσουν – λιγότερο ή περισσότερο – το ανθρώπινο δυναμικό τους κατά το δεύτερο τρίμηνο, ενώ σε 23 χώρες οι προοπτικές για την απασχόληση καταγράφονται ενισχυμένες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το ευχάριστο νέο για αυτό το τρίμηνο είναι η σταθερότητα των προοπτικών απασχόλησης, με τους εργοδότες σε 37 αγορές να δηλώνουν ότι, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προσλήψεις θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα ή και θα αυξηθούν. Ωστόσο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ο ρυθμός των προσλήψεων αναμένεται να επιβραδυνθεί σε 24 χώρες.
Τα παγκόσμια στοιχεία δεν παρουσιάζουν εκπλήξεις αυτό το τρίμηνο, καθώς οι αυξημένες ευκαιρίες απασχόλησης σε διάφορες γωνιές του πλανήτη αντισταθμίζονται από την κάμψη της απασχόλησης σε ορισμένες χώρες της περιφέρειας ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική). Οι εργοδότες στην Ινδία, τη Βραζιλία, την Ταϊβάν, το Περού και την Τουρκία αναφέρουν τα ισχυρότερα σχέδια προσλήψεων Β’ Τριμήνου, ενώ οι εργοδότες στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Τσεχία και την Ουγγαρία αναφέρουν αρνητικές προθέσεις προσλήψεων, καθώς και τις χαμηλότερες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο τομέας των Υπηρεσιών εξακολουθεί να αποτελεί την κινητήρια δύναμη πίσω από τις στιβαρές εκτιμήσεις που καταγράφονται στη Βραζιλία και την Ινδία, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας-Ωκεανίας, η ζήτηση αρχίζει να εμφανίζει κάμψη. Η κάμψη του τομέα των Χρηματοοικονομικών από χρόνο σε χρόνο είναι αξιοσημείωτη, στην Ευρώπη ειδικότερα, ενώ η αισιοδοξία των εργοδοτών του συγκεκριμένου κλάδου στις ΗΠΑ βελτιώνεται ελαφρώς, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και το προηγούμενο έτος.
Περιφέρεια ΕΜΕΑ
Στάση αναμονής σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις επικρατεί στην περιφέρεια ΕΜΕΑ. Οι εργοδότες σε 12 από τις 23 χώρες αναφέρουν σχετικά σταθερά σχέδια προσλήψεων σε σύγκριση με το Α’ Τρίμηνο του έτους, ενώ οι εργοδότες σε εννέα χώρες προβλέπουν αύξηση του ρυθμού προσλήψεων. Η εικόνα των προσλήψεων είναι μεικτή σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να μειώνονται σε 13 χώρες και να βελτιώνονται σε επτά. Τα ισχυρότερα σχέδια προσλήψεων παρατηρούνται στην Τουρκία, το Ισραήλ, τη Ρουμανία και τη Νορβηγία, ενώ τα ασθενέστερα καταγράφονται στην Ελλάδα και την Ισπανία.
Αμερική
Σε περιφερειακό επίπεδο, οι εργοδότες στις 10 χώρες της αμερικανικής ηπείρου αναφέρουν θετικές Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης, με εξαίρεση τους εργοδότες στον Παναμά, οι εκτιμήσεις των οποίων είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σύγκριση με το Α’ Τρίμηνο του 2012. Οι εργοδότες στη Βραζιλία εξακολουθούν να αναφέρουν τα ισχυρότερα σχέδια προσλήψεων της περιφέρειας. Οι προοπτικές απασχόλησης στις ΗΠΑ είναι οι χαμηλότερες της περιφέρειας, παρά το ότι οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης για τη χώρα είναι οι πιο αισιόδοξες από το Δ’ Τρίμηνο του 2008.
Ασία-Ωκεανία
Ανάμεσα στις οκτώ χώρες της Ασίας-Ωκεανίας που συμμετείχαν στην Έρευνα, τα ισχυρότερα σχέδια προσλήψεων καταγράφονται στην Ινδία και τα ασθενέστερα στο Χονγκ Κονγκ, ενώ οι εργοδότες στην Ιαπωνία αναφέρουν την ισχυρότερη πρόβλεψη δευτέρου τριμήνου – το παραδοσιακά δυνατότερο τρίμηνο από άποψη προσλήψεων στη συγκεκριμένη χώρα – από το 2008.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr