Στεγαστικά δάνεια: Δεν βρίσκονται όλοι οι δανειολήπτες στην ίδια μοίρα. Οι τρεις στους δέκα έχουν δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου συνδεδεμένο με το Ε.Κ.Τ. Αυτοί προς το παρόν ευνοούνται καθώς η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιό τους κατά 0,5% την προηγούμενη εβδομάδα. Οι τέσσερις στους 10, έχουν σταθερό επιτόκιο το οποίο θα μετατραπεί σε κυμαινόμενο συνδεδεμένο και αυτό με το επιτόκιο της ΕΚΤ. Και αυτοί οι δανειολήπτες δεν διατρέχουν κίνδυνο σε αυτή τη φάση. Σε χειρότερη κατάσταση αυτή τη στιγμή, βρίσκονται όσοι έχουν πάρει δάνειο με επιτόκιο συνδεδεμένο με το Euribor. Γι΄ αυτούς, το επιτόκιο έχει ήδη ξεπεράσει το 7% και η επιβάρυνση είναι πολύ μεγάλη. Μια λύση είναι να μετατραπεί το επιτόκιο σε σταθερό αλλά χρειάζεται πολύ σκέψη καθώς ήδη οι τράπεζες έχουν εκτοξεύσει τα σταθερά επιτόκια στο 6,5-6,8%. Μετατρέπει το επιτόκιο του σε σταθερό όποιος πιστεύει ότι:
Η προσπάθεια της ΕΚΤ να ελέγξει το Euribor μέσα από την διοχέτευση ρευστού στην αγορά αλλά και την μείωση του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου δεν θα αποδώσει.
Το Euribor θα αναρριχηθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα λόγω της κρίσης.
Μια λύση για όσους επιλέξουν να παραμείνουν στο κυμαινόμενο επιτόκιο περιμένοντας το τέλος της κρίσης, είναι να αυξήσουν τη διάρκεια του δανείου τους. Η μηνιαία δόση περιορίζεται αλλά αυξάνεται το σύνολο των τόκων που θα πρέπει να πληρώσει ο δανειολήπτης.
Πιστωτικές κάρτες: Τα χρέη στις πιστωτικές κάρτες πρέπει να περιοριστούν -αν όχι να μηδενιστούν- κατά προτεραιότητα καθώς η πραγματική επιβάρυνση για τη χρήση του «πλαστικού χρήματος» στην Ελλάδα ξεπέρασε πλέον το 20%. Τα επιτόκια των καρτών καθορίζονται μονομερώς από τις τράπεζες οπότε οι καταναλωτές δεν μπορούν να προσβλέπουν άμεσα σε μείωση επιτοκίων. Τα προγράμματα μεταφοράς υπολοίπου εξακολουθούν να διατίθενται από τις ελληνικές τράπεζες. Μπορείτε να μεταφέρετε το υπόλοιπο της κάρτας σας σε άλλη τράπεζα εξασφαλίζοντας άτοκη περίοδο έξι μηνών για την αποπληρωμή του χρέους. Επίσης, υπάρχουν προγράμματα που προσφέρουν χαμηλά επιτόκια αποπληρωμής για δύο χρόνια.
Καταναλωτικά δάνεια: Τα καταναλωτικά δάνεια μπορούν να αναχρηματοδοτηθούν με την εκταμίευση ενός επισκευαστικού δανείου. Η δόση μπορεί να μειωθεί πάρα πολύ καθώς πέφτει το επιτόκιο και αυξάνεται η διάρκεια αποπληρωμής. Προϋπόθεση είναι αυτός που θέλει να αποπληρώσει το καταναλωτικό δάνειο, να έχει ακίνητο στο όνομά του στο οποίο και θα εγγράψει την προσημείωση.
Καταθέσεις:Η κυβέρνηση, ανέβασε την εγγύηση των καταθέσεων στις 100.000 ευρώ για να διασκεδάσει τους φόβους των αποταμιευτών. Αποταμιευτής ακόμη και αν έχει 400.000 ευρώ διαθέσιμα, μπορεί να τα εξασφαλίσει βάζοντας στον λογαριασμό τα ονόματα της γυναίκας του και των δύο παιδιών του ως συνδικαιούχους. Όσοι δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στις καταθέσεις μπορούν να βρουν αυτή την περίοδο υψηλές αποδόσεις γύρω στο 4,5-5% ακόμη και μετά την αφαίρεση του φόρου σε μια προθεσμιακή κατάθεση. Τόσο υψηλές αποδόσεις αυτή την περίοδο, δεν βρίσκει εύκολα κάποιος σε άλλες επενδύσεις εκτός και αν αποφασίσει να πάρει το ρίσκο και να μπει στην χρηματιστηριακή αρένα. Αν κάποιος θέλει να διατηρήσει τα χρήματά του σε άμεση ζήτηση αποφεύγοντας τις προθεσμιακές καταθέσεις, θα πρέπει να θυσιάσει τις αποδόσεις καθώς στο απλό ταμιευτήριο, το επιτόκιο δεν υπερβαίνει το 2-3%.
Ακίνητα: Στους υποψήφιους πωλητές, όλοι αυτή την περίοδο συνιστούν υπομονή καθώς γενικά, όταν η κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν είναι κατάλληλη εποχή για ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων εκτός και αν υπάρχει ανάγκη. Οι υποψήφιοι αγοραστές διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που έχουν μετρητά και σε αυτούς που θέλουν να κινηθούν με δάνειο. Οι πρώτοι βρίσκονται ασφαλώς σε πλεονεκτικότερη θέση καθώς μπορούν να κάνουν σκληρές διαπραγματεύσεις και να επιτύχουν σαφώς καλύτερο τίμημα. Όσοι χρειάζεται να πάρουν δάνειο, θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή καθώς τα επιτόκια για τα καινούργια στεγαστικά δάνεια, έχουν ανέβει αυτή την περίοδο πολύ ψηλά. Τα κυμαινόμενα έχουν ξεπεράσει το 7% και τα σταθερά το 6-6,5%.
Θά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr