Τα σχολικά είδη αποτελούν το «κόκκινο πανί» τις πρώτες μέρες του «εκπαιδευτικού προϋπολογισμού» του γονέα. Διότι μπαίνοντας οι γονείς σ΄ ένα κατάστημα σχολικών ειδών, αφενός λόγω του «χάσματος των γενεών» (στην εποχή τους έβγαζαν τη σχολική χρονιά μ΄ ένα μολύβι Faber ή ένα στυλό Bic) και αφετέρου λόγω της συγκυριακής τάσης για κερδοσκοπία από την οποία «πάσχει» το 99% των επαγγελματιών, βγαίνουν με σακούλες που κοστίζουν το 1/3 ενός βασικού μισθού.
Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), ο οικογενειακός προϋπολογισμός για την αγορά σχολικών ειδών κυμαίνεται φέτος για τους μαθητές του Δημοτικού από 21,87 ευρώ έως 157,51 ευρώ, ενώ για το Γυμνάσιο και το Λύκειο, το κόστος κυμαίνεται από 25,25 ευρώ έως 210,64 ευρώ, χωρίς όμως να συνυπολογίζονται τα σχολικά βοηθήματα και τα ξενόγλωσσα βιβλία.
Έτσι, και για τη φετινή σχολική χρονιά, οι γονείς πέραν της στήριξής τους, θα πρέπει να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη, ώστε το παιδί να λάβει και τα υλικά που θα είναι απαραίτητα. Σε μια χρονιά που, όπως αποδεικνύει η έρευνα της Νομαρχίας Πειραιά, είναι ακόμη πιο δύσκολη από την περσινή, καθώς στην οικονομική δυσπραγία που βιώνουν τα περισσότερα νοικοκυριά έρχονται, ελέω ακρίβειας, να προστεθούν καινούρια οικονομικά βάρη παρά βέβαια τα περί του αντιθέτου λεγόμενα της Κυβέρνησης.
Πριν τα δίδακτρα, τα φροντιστήρια, τα μαθήματα, έρχεται ο «πονοκέφαλος» της αγοράς των σχολικών ειδών. Εν μέσω ανατιμήσεων στα περισσότερα καταναλωτικά προϊόντα, ήρθε η ώρα των σχολικών να κάνουν τις δικιές τους αυξήσεις. Σύμφωνα με τιμοληψίες που πραγματοποίησε η Νομαρχία Πειραιώς, το χρονικό διάστημα μεταξύ των αρχών Ιουλίου και των αρχών Σεπτεμβρίου, οι έμποροι σχολικών ειδών προχώρησαν σε αυξήσεις που φτάνουν ακόμα και το 75%.
Η δομή των εμπόρων των σχολικών ειδών είναι όμως παράξενη. Περίπου ένας στους δέκα, προχώρησε σε παράλογες αυξήσεις, ενώ στο υπόλοιπο ποσοστό οι αυξήσεις ήταν μέσα στα όρια του πληθωρισμού. Σύμφωνα με την έρευνα διαπιστώθηκαν αποκλίσεις που φθάνουν έως και το 200% στη τιμολόγηση ίδιων προϊόντων από κατάστημα σε κατάστημα ή από πόλη σε πόλη.
Για παράδειγμα τετράδιο 50 φύλλων στον Πειραιά πωλείται 0,50 ευρώ ενώ σε κατάστημα γειτονικού δήμου του δήμου Νίκαιας το ίδιο ακριβώς τετράδιο πωλείται 1,50 ευρώ. Ντοσιέ που τιμάται 0,50 ευρώ στον Πειραιά κοστίζει1,49 στου Ρέντη (+198%) και γόμες των 30 λεπτών στη Νίκαια φτάνουν να πωλούνται 70 λεπτά στον Κορυδαλλό (+133,33%). Γενικά, στα 6 από τα 10 προϊόντα στα οποία διαπιστώθηκαν αποκλίσεις, αυτές υπερέβαιναν το 50%. Γι΄αυτό πριν αποφασίσει να δώσει τα χρήματα ο γονιός, καλό θα είναι να κάνει μια μικρή έρευνα αγοράς και πέραν της συνοικίας του.
Ωστόσο, οι αποκλίσεις σε αρκετές περιπτώσεις δεν αφορούν εξεζητημένα προϊόντα, αλλά απλά είδη σχολικής χρήσης, όπως είναι για παράδειγμα τα παραδοσιακά μπλε τετράδια 50 φύλλων και στυλό Bic. Δεύτερη συμβουλή επομένως, είναι να διαλέξουν οι γονείς καταστήματα που να προσφέρουν μεγάλη ποικιλία, όχι μόνο σε τιμές, αλλά και προϊόντα, ώστε να διαλέξουν τι ταιριάζει όχι μόνο στο παιδί, αλλά και στην τσέπη τους.
Από τη μεριά της πολιτείας, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος, ζήτησε συγκράτηση τιμών από τους ιδιοκτήτες πολυκαταστημάτων και τους εμπόρους σχολικών ειδών. Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, λόγω της διαφοράς της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου φέτος πραγματοποιήθηκαν φθηνότερες εισαγωγές προϊόντων και αυτό θα πρέπει να φανεί στον καταναλωτή.
Επιπλέον, έντυπο με τίτλο: «Η Σχολική Χρονιά Αρχίζει. Ενημερωνόμαστε καλά - Αγοράζουμε σωστά», έδωσαν στη δημοσιότητα ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Βλάχος, και ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, κ. Γιάννης Οικονόμου. Το έντυπο περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για την αγορά των σχολικών ειδών, πληροφορίες που αφορούν το εύρος τιμών, που υπάρχει στην αγορά για πακέτα σχολικών ειδών, ανά εκπαιδευτική βαθμίδα, αλλά και χρήσιμες οδηγίες που αφορούν την ασφάλεια των παιδιών.
Επίσης λειτουργεί η γραμμή καταναλωτή 1520 και θα δίνει πληροφορίες για όλη την Ελλάδα, με στόχο τον έλεγχο της δ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr