Η πρώτη κόντρα της ΕΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι γεγονός, πριν καν αναλάβει καθήκοντα στον Λευκό Οίκο ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ. Αφορμή αποτελεί η επεκτατική ρητορική του Τραμπ για τη Γροιλανδία, η οποία ανήκει στη Δανία, χώρα-μέλος της ΕΕ.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο Τραμπ δηλώνει ανοιχτά πως φιλοδοξεί οι ΗΠΑ να προσαρτήσουν τη Γροιλανδία και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα για να πετύχει το σκοπό του.
Η Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, αποτελεί μέρος της Δανίας εδώ και 600 χρόνια, αν και οι 57.000 κάτοικοί της ρυθμίζουν πλέον τις εσωτερικές τους υποθέσεις. Η κυβέρνηση του νησιού με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Mute Egede στοχεύει στην ενδεχόμενη ανεξαρτησία της αυτόνομης χώρας. Σε κάθε περίπτωση, αν ανεξαρτητοποιηθεί από τη Δανία δεν θα θελήσει να γίνει πολιτεία των ΗΠΑ.
Η Γροιλανδία δεν πωλείται,
δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Mute Egede, απαντώντας στα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την «κυριότητα και τον έλεγχο» του τεράστιου νησιού της Αρκτικής.
Η Δανία από τη μεριά της κράτησε πιο ψύχραιμη στάση, επισημαίνοντας πως οι Γροιλανδοί είναι αυτοί που σε τελική ανάλυση αποφασίζουν, αλλά η πρωθυπουργός της χώρας, Μέτε Φρέντρικσεν, πρόσθεσε επίσης με νόημα πως δεν πιστεύει ότι ο Τραμπ θα πραγματοποιήσει στρατιωτική επέμβαση. Όσο για τις απειλές δασμών από τις ΗΠΑ στις χώρες της ΕΕ σχολίασε πως ένας εμπορικός πόλεμος δεν θα βγάλει κανέναν κερδισμένο.
Ηχηρές παρεμβάσεις από Γαλλία- Γερμανία
Πάντως, η ρητορική του Τραμπ, που συνοδεύεται βέβαια και απο ενοχλητικά tweets του αμετροεπή Ίλον Μασκ δεν αρέσει στον πυρήνα της Ευρώπης και χώρες με ειδικό βάρος, όπως η Γαλλία και η Γερμανία βγήκαν μπροστά.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Νοέλ Μπαρό
έκανε μία ξεκάθαρη δήλωση σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει προφανώς περίπτωση να αφήσει η ΕΕ άλλα έθνη του κόσμου να επιτεθούν στα κυρίαρχα σύνορά της».
Μιλώντας στο ραδιόφωνο France Inter ο Γάλλος ΥΠΕΞ σημξείωσε πάντως ότι ό ίδιος δεν πιστευει πως οι ΗΠΑ θα εισβάλουν στη Γροιλανδία. «Αν με ρωτάτε γι' αυτό το ενδεχόμενο η απάντησή μου είναι όχι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Λίγες ώρες αργότερα υπήρξε παρέμβαση και
από τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο οποίος σχολίασε πως «τα σύνορα δεν επιτρέπεται να μετακινούνται διά της βίας. Αυτό ισχύει για κάθε χώρα είτε βρίσκεται στα ανατολικά είτε στα δυτικά μας και αποτελεί θεμέλιο της ειρηνευτικής μας τάξης. Και κάθε κράτος πρέπει να το τηρήσει, ανεξαρτήτως του εάν πρόκειται για μικρή χώρα ή για ένα πολύ ισχυρό κράτος».
Ο Όλαφ Σολτς ανέφερε ακόμη ότι είχε ήδη συνομιλίες για το θέμα με Ευρωπαίους εταίρους και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Αντόνιο Κόστα, κατά τις οποίες, όπως είπε, «κατέστη σαφής μια κάποια έλλειψη κατανόησης σε ό,τι αφορά κάποιες δηλώσεις προερχόμενες από τις ΗΠΑ». Ο καγκελάριος περιέγραψε το ΝΑΤΟ ως «το σημαντικότερο εργαλείο για την άμυνά μας» και «κεντρικό πυλώνα των διατλαντικών σχέσεων» και τόνισε ότι «εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και απαιτείται μια αποφασιστική και συνετή απάντηση στο γεγονός ότι στο άμεσο μέλλον η κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη θα παραμείνει πολύ τεταμένη. Με βάση μια κοινή ανάλυση των απειλών, θα καθοριστεί επακριβώς ποιες στρατιωτικές δυνατότητες απαιτούνται».
Να σημειωθεί τέλος πως και ο νυν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, χαρακτήρισε "κακή ιδέα" τις δηλώσεις Τραμπ για προσάρτηση της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ.
«Η ιδέα που εκφράστηκε σχετικά με τη Γροιλανδία δεν είναι προφανώς καλή, αλλά ίσως πιο σημαντικό, είναι προφανώς μια ιδέα που δεν πρόκειται να συμβεί, οπότε μάλλον δεν θα πρέπει να σπαταλήσουμε πολύ χρόνο μιλώντας γι' αυτό», τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούν να χτίσουν συμμαχίες και όχι να αποξενωθούν.
Τι λέει ο Πούτιν;
Διεθνείς αναλυτές σχολιάζουν επίσης πως η ρητορική Τραμπ για τη Γροιλανδία, αν και δεν αρέσει στους Ευρωπαίους ενδεχομένως να τύχει υποστήριξης από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Πολιτικοί ειδήμονες υψηλού προφίλ κοντά στον Ρώσο Πρόεδρο έχουν σύμφωνα με το CNBC εκφράσει ήδη την υποστήριξή τους στην επαναδιατυπωμένη φιλοδοξία του Τραμπ να προσαρήσει τη Γροιλανδία και να επεκτείνει το έδαφος των ΗΠΑ ώστε να συμπεριλάβει το πλούσιο σε πόρους νησί. Μια τέτοια κίνηση, σημειώνουν, θα επικύρωνε τις επεκτατικές εδαφικές φιλοδοξίες κάθε άλλης χώρας και φυσικά της Ρωσίας.
Ο Ρώσος τηλεοπτικός παρουσιαστής και σύμμαχος του Κρεμλίνου Vladimir Solovyov, σχολίασε τις δηλώσεις του Τραμπ στην εκπομπή του και τόνισε ότι η θέση του Αμερικανού προέδρου δίνει στη Μόσχα το δικαίωμα να απαιτήσει την αποκατάσταση της δικής της πρώην Σοβιετικής αυτοκρατορίας, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Βαλτικής Εσθονίας, Λιθουανίας και Λετονίας.
Άλλοι συμμετέχοντες στο πάνελ της ίδιας εκπομπής είπαν ότι οι φιλοδοξίες του Τραμπ επικύρωσαν την απόφαση της Ρωσίας να ξεκινήσει τη δική της «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά της Ουκρανίας.
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr