Δεκαετίες εξερεύνησης του διαστήματος οδήγησαν σε συσσώρευση διαστημικών σκουπιδιών, με περισσότερα από 500.000 κομμάτια άχρηστων τεχνητών αντικειμένων να παρακολουθούνται καθώς περιστρέφονται γύρω από τη Γη. Η αυξανόμενη ποσότητα συντριμμιών μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συγκρούσεις με διαστημικά οχήματα, με αποτέλεσμα σημαντική ζημιά στα διαστημόπλοια και παρουσιάζει κίνδυνο για τους αστροναύτες. Για να μπορέσουν οι άνθρωποι να συνεχίσουν να εξερευνούν το διάστημα, η ανθρωπότητα πρέπει να μειώσει αυτήν τη ρύπανση τα επόμενα χρόνια και η Kaspersky, πιστή στη δέσμευσή της για την οικοδόμηση ενός ασφαλέστερου μέλλοντος, κάνει ένα βήμα σήμερα για να εξασφαλίσει το αύριό μας.
Η Kaspersky παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την ανάπτυξη διαφορετικών τεχνολογιών και λύσεων που μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό διαστημικών συντριμμιών. Μία τέτοια επιχείρηση που μοιράζεται παρόμοιες αξίες είναι η StartRocket, μια startup με τη φιλοδοξία να μειώσει τα συντρίμμια του διαστήματος με το δικό της Foam Debris Catcher - μια σειρά από μικρούς και αυτόνομους δορυφόρους που πιάνουν και απομακρύνουν τα διαστημικά σκουπίδια χρησιμοποιώντας έναν κολλώδη αφρό πολυμερούς. Αυτό γίνεται παγιδεύοντας τα συντρίμμια σε τροχιά και έπειτα σύροντάς τα προς τη Γη, έτσι ώστε τα αντικείμενα να καίγονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Η StartRocket διεξάγει επί του παρόντος μια σειρά πειραμάτων δύο βημάτων τόσο στη Γη όσο και στο διάστημα, με την πρώτη δοκιμαστική τροχιά να έχει προγραμματιστεί για το 2023.
Υποστηρίζοντας τη StartRocket, η Kaspersky στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τα απόβλητα του διαστήματος, καθώς και να φέρει στο επίκεντρο της προσοχής νέα τεχνολογικά έργα με μεγάλες δυνατότητες. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, η Kaspersky υποστήριξε το έργο στο στάδιο της προετοιμασίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης τεχνικής τεκμηρίωσης, καθώς επίσης παρέχει και υποστήριξη ενημέρωσης για το έργο, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να μπορούν να μάθουν για τους στόχους του.
«Ως εταιρεία που έχει το βλέμμα της διαρκώς στραμμένο στο μέλλον της τεχνολογίας, η Kaspersky ενδιαφέρεται από καιρό για την εξερεύνηση του διαστήματος. Κατανοούμε ότι ενώ η εξερεύνηση του σύμπαντος είναι συναρπαστική, μπορεί να έχει κόστος. Γι' αυτό θέλουμε να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη διαστημική ρύπανση και να κατανοήσουμε πώς μπορεί να κατακτηθεί», σχολιάζει ο Andrew Winton, Αντιπρόεδρος, Marketing, στην Kaspersky. «Η λύση που αναπτύσσεται από τη StartRocket είναι ένα ενδιαφέρον παράδειγμα του πώς η τεχνολογία αλλάζει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των διαστημικών συντριμμιών. Θα παρακολουθήσουμε την ανάπτυξη και την εξέλιξη των προϊόντων της εταιρείας με μεγάλο ενδιαφέρον και ανυπομονούμε να υποστηρίξουμε το έργο της τα επόμενα χρόνια».
«Το πρόβλημα των διαστημικών σκουπιδιών γίνεται όλο και πιο σοβαρό και παρουσιάζει σημαντικούς κινδύνους για τρέχουσες και μελλοντικές πρωτοβουλίες και τεχνολογικές εξελίξεις για την εξερεύνηση του διαστήματος. Στην τρέχουσα κατάσταση, είναι σημαντικό η επιστημονική κοινότητα να συνεργαστεί για να βρει τη λύση. Το Foam Debris Catcher είναι η φθηνότερη και πιο επεκτάσιμη λύση. Εάν συγκρίνουμε τη λύση μας με τις νεότερες, το FCD θα είναι πολύ φθηνότερο από τις εναλλακτικές επιλογές. Επιτυγχάνουμε αυτά τα κόστη χρησιμοποιώντας όλες τις πιθανές τεχνολογίες: εκκίνηση βήμα προς βήμα, μαθηματικά μοντέλα υψηλής ακρίβειας και γήινη υποδομή που παρακολουθεί τα σκουπίδια», δήλωσε ο Alexander Shaenko, Ph.D in Technical Science, σύμβουλος StartRocket.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr