Όπως μεταδίδει το sepe.gr όλες αυτές οι συσκευές συνδέονται στο internet, με αποτέλεσμα να εκθέτουν τους μικρούς τους χρήστες σε κινδύνους και η ESET δίνει τέσσερις συμβουλές που θα βοηθήσουν τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους προστατευμένα, ώστε να απολαμβάνουν ανέμελα την τεχνολογία.
Η εταιρεία συνιστά στους γονείς να φιλτράρουν το ύποπτο και ακατάλληλο περιεχόμενο. “Με τη χρήση φίλτρων, εμποδίζουμε την πρόσβαση σε επιβλαβές περιεχόμενο και μειώνουμε τον κίνδυνο τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με ακατάλληλο περιεχόμενο. Αυτό περιλαμβάνει προσβλητικό, βίαιο και πορνογραφικό υλικό, καθώς και ιστότοπους που προσφέρουν επικίνδυνες “συμβουλές” για πράγματα, όπως εγκληματική δραστηριότητα ή πώς να βλάψουν τον εαυτό τους”, αναφέρει η εταιρεία.
Όπως εξηγεί, τα φίλτρα μπορούν να παραβλέψουν ορισμένους τύπους ακατάλληλου περιεχομένου, ωστόσο μπορεί να αποκλείσουν κατά λάθος ιστοσελίδες, που δεν είναι πραγματικά προσβλητικές: “Σε τέτοιες περιπτώσεις, χρησιμοποιήστε την κρίση σας και ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να έρχονται σε εσάς για να συζητάτε από κοινού”, τονίζει προς τους γονείς.
Εφαρμογές
Ιδιαίτερης προσοχής, σύμφωνα με την ESET, χρήζουν και οι εφαρμογές, για τις οποίες - όπως τονίζει - αποτελούν περιουσιακά στοιχεία. “Η διαδικασία λήψης εφαρμογών είναι τόσο εύκολη, που, μερικές φορές, ξεχνάμε ότι είναι κάτι περισσότερο από απλά χρήσιμα ή διασκεδαστικά προγράμματα. Είναι πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, πολλά από τα οποία κοστίζουν χρήματα για να αποκτηθούν, επομένως, η πρόσβαση και η χρήση τους θα πρέπει να παρακολουθούνται”, σημειώνει η εταιρεία. Προσθέτει δε ότι τα φίλτρα και τα δικαιώματα πρόσβασης μπορούν να ρυθμιστούν, ώστε ο γονέας να είναι ο μόνος με δικαιώματα διαχειριστή, όταν πρόκειται να γίνει λήψη εφαρμογών και παιχνιδιών. Αυτό, επίσης, μειώνει τις πιθανότητες εγκατάστασης πιθανώς κακόβουλων ή επιβλαβών εφαρμογών.
Έλεγχος
Σημαντικός είναι και ο ρόλος του χρόνου. “Σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού σας και ανάλογα με το αν διαθέτουν ή όχι τη δική τους συσκευή, το να καθορίζετε πότε και πόσο χρόνο μπορούν να ξοδέψουν στα smartphones τους, τα tablet ή τους φορητούς υπολογιστές είναι σημαντικό”, συνιστά η ESET. Και προσθέτει πως οι εφαρμογές γονικού ελέγχου μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς με λειτουργίες, όπως το “time budget”, που επιτρέπει στο το παιδί, αφού έχει φτάσει στο όριο, να ζητήσει περισσότερο χρόνο.
Τέλος, η εταιρεία συνιστά τους γονείς να ενθαρρύνουν διαρκώς τη συνομιλία σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. “Είναι σημαντικό, από την πρώτη ημέρα που δωρίζετε μια συσκευή που συνδέεται στο διαδίκτυο στο παιδί σας, πιθανά και από την ηλικία των τριών ετών, να συζητήσετε τη σημασία της ηλεκτρονικής ασφάλειας και γιατί οι γονικός έλεγχος είναι απαραίτητος”, τονίζει. Εξηγεί, μάλιστα, ότι, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και αποκτούν μεγαλύτερη ευθύνη, είναι πιο πιθανό να καταλάβουν πώς να συνεχίσουν να προστατεύονται από προσβλητικό περιεχόμενο και απειλές (όπως ο καθορισμός ισχυρών κωδικών πρόσβασης και η τακτική ενημέρωση του λογισμικού τους).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr