Με τις παραπάνω επενδύσεις, η ELPEN δημιουργεί 800 νέες θέσεις εργασίας εκ των οποίων το 30% αφορά σε εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης. Με τον τρόπο αυτό, όπως επισημαίνει ο όμιλος, δίνει διέξοδο στους νέους Έλληνες επιστήμονες, ενώ παράλληλα συμβάλλει στον περιορισμό του brain drain, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων που στην προηγούμενη δεκαετία, αναζήτησαν μια καλύτερη προοπτική στο εξωτερικό. Παράλληλα, οι επενδύσεις της ELPEN συμβάλλουν στην ανάκαμψη της χώρας, καθώς η οικονομική τους επίδραση στην τριετία αναμένεται να ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 734 εκατ. ευρώ και τα δημόσια έσοδα κατά 210 εκατ. ευρώ.
Αναφερόμενος στο νέο εργοστάσιο στην Κερατέα, ο συνδιευθύνων σύμβουλος του ομίλου και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, σημείωσε πως «σε μια δύσκολη περίοδο με μνημονιακές δεσμεύσεις καταφέραμε να κάνουμε ένα τέτοιο εργοστάσιο», ενώ τόνισε πως τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Έως το 2024 προβλέπεται ότι η ELPEN θα αποδεσμεύει πάνω από 70 εκατ. συσκευασίες και με τη μονάδα παραγωγής στο Πικέρμι ο όμιλος θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει ένα μεγάλο όγκο των αναγκών για τον Έλληνα ασθενή. Σήμερα ο όμιλος καλύπτει 3,5 εκατ. ασθενείς και με τη συμβολή του νέου εργοστασίου στην Κερατέα θα καλύψει άμεσα περισσότερους από 6 εκατ. ασθενείς. Επιπλέον, τo νέο εργοστάσιο θα σημάνει τη δημιουργία τουλάχιστον 300 νέων, μόνιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
«Το 60-70% των αναγκών σε αντιβιοτικά, εισπνεόμενα και άλλα βασικά φάρμακα καλύπτεται από την εγχώρια βιομηχανία και η ELPEN μπορεί να καλύπτει πάνω από το 30% των αναγκών», δήλωσε ο κ. Τρύφων και πρόσθεσε: «Παράγουμε προϊόντα με εξαγωγικό αποτύπωμα. Η απόφαση «Μένουμε Ελλάδα» έχει αποτύπωμα στο ΑΕΠ, στο ισοζύγιο και στην απασχόληση». Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2016 ο όμιλος αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) με στόχο την εξασφάλιση της παραμονής του στην εγχώρια αγορά. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον co-CEO της ELPEN, οφείλεται στην πίστη προς τον Έλληνα εργαζόμενο, με τον όμιλο να απορρίπτει εναλλακτικές που του προσέφεραν μεγάλες εκπτώσεις, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και τα Σκόπια.
Το μήνυμα για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής
Παράλληλα ο κ. Τρύφων υπογράμμισε τη σημασία που έχει η ανάδειξη των εγχώριων παραγωγικών δυνάμεων τόσο για την οικονομία όσο και για την εφοδιαστική ασφάλεια.
«Χρειαζεται παραγωγική ανασυγκρότηση αλλιώς πάμε στα βράχια» τόνισε με έμφαση.
“Με τα 45 εργοστάσια του κλάδου δίνουμε μια απάντηση. Είναι εθνικά επικίνδυνο να εισάγουμε και να μην παράγουμε. Και να έχουμε εισαγωγές αμφίβολες ποιοτικά. Από το 75% σήμερα εισαγόμενα, κινδυνεύουμε να πάμε στο 90% αν δεν αλλάξει η κατάσταση” τόνισε με έμφαση και συμπλήρωσε: “Χρειάζεται παραγωγική ανασυγκρότηση. Υπάρχουν Έλληνες που θέλουν να γυρίσουν, πτυχιούχοι που θα καλύψουν ανάγκες. Κάποιοι κλάδοι όπως εμείς στο φάρμακο είμαστε έτοιμοι. Προφανώς, να προχωρήσουμε προς όφελος ασθενών αλλά να δούμε και τι έχει προστιθέμενη αξία για τη χώρα” τόνισε ζητώντας να σταματήσουν οι παράλογες, όπως είπε επιβαρύνσεις στο φάρμακο.
Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη στήριξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας που όπως τόνισε χαρακτηριστικά “διώκεται διαρκώς”, κάνοντας αναφορά στις διατάξεις του clawback που πλήττουν άδικα τις εταιρείες, ενώ γνωστοποίησε πως “θα πιέσουμε με κάθε τρόπο να σταματήσουν οι παράλογες και υπέρογκες επιβαρύνσεις” την ώρα μάλιστα που η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στηρίζει με μεγάλη επιτυχία την προσπάθεια για επάρκεια φαρμάκων στη χώρα, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως π.χ. η Ιταλία, που καταγράφονται ελλείψεις σε 1000 σκευάσματα. “Κάνουμε στρατηγικές συμμαχίες με εταιρείες πρώτων υλών και θωρακιζομαστε.” σημείωσε.
Παράλληλα τόνισε πως το νέο εργοστάσιο της ELPEN είναι το πρώτο νέο παραγωγικό εργοστάσιο που δημιουργείται στην Αττική μετά από πολλά χρόνια, καθώς στο νομό δεν δίνονται κίνητρα για παραγωγικές μονάδες παρά μόνο για ερευνητικές. Όπως είπε ο κ. Τρύφων, είναι το μοναδικό αυτού του είδους στην Ελλάδα και μόλις το 5ο στην Ευρώπη, με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία να επιβεβαιώνει τον πρωτοποριακό της χαρακτήρα αλλά και το διεθνές της εκτόπισμα, σε μια συγκυρία που η συζήτηση για την αυτονομία της Ευρώπης (ειδικά) στα θέματα της υγείας και των ειδών πρώτης ανάγκης, όπως ασφαλώς είναι τα φάρμακα, είναι σε κορυφαίο επίπεδο.
Επίσης, ο πρόεδρος της ΠΕΦ σημείωσε ότι “στόχος ήταν να δείξουμε ότι μετά από την τεράστια αποεπένδυση της τελευταίας δεκαετίας στην υγεία και στο φάρμακο, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σε πλαίσιο σημαντικών κινήτρων για πρώτη φορά την τελευταία δεκαπενταετία τώρα αναπτύσσουν ένα οικοσύστημα φαρμακευτικής παραγωγής και R&D στην Ελλάδα”.
Η μονάδα
Σημειώνεται πως η επένδυση της ELPEN στην Κερατέα είχε μπει στις στρατηγικές επενδύσεις και ήταν αρχικού προϋπολογισμού 51 εκατ. ευρώ, ενώ ήταν η πρώτη φορά που ο νόμος στρατηγικών επενδύσεων είχε εγκρίνει project που αφορά τον συνδυασμό παραγωγής, έρευνας και ανάπτυξης, όπως είναι το συγκεκριμένο εργοστάσιο στην Κερατέα.
Μάλιστα ο κ. Τρύφων εξήρε τη συνδρομή τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης όσο και της τωρινής, σημειώνοντας ότι είναι μια υπερκομματική επένδυση που αναβαθμίζει τον κλάδο. Ήδη στο εργοστάσιο απασχολούνται περί τα 100 στελέχη, ενώ στην πλήρη λειτουργία του, στο τέλος του 2024, θα απασχολούνται πάνω από 300 εργαζόμενοι. Το εργοστάσιο αφορά τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη καθετοποιημένης δραστηριότητας έρευνας – ανάπτυξης – παραγωγής – προώθησης νέων φαρμακευτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (value added pMDIs), που στοχεύουν στη θεραπεία οξέων και χρόνιων νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος (άσθμα – χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια).
Γιώργος Αλεξάκης - Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr