Η Novartis Hellas συνεισέφερε $149 εκ. στο ΑΕΠ της χώρας το 2020, ενώ παράλληλα δημιούργησε περίπου 1.789 άμεσες, έμμεσες και επαγόμενες θέσεις εργασίας. 200 από τις θέσεις αυτές, ποσοστό που φθάνει το 11%, σχετίζονται με την καινοτομία. Η Novartis επενδύει σταθερά στην εγχώρια οικονομία, και τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή της απέναντι στους ασθενείς και την ελληνική κοινωνία.
Η Susanne Kohout, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Novartis Hellas, δήλωσε: «Στη διάρκεια μιας χρονιάς αξιοσημείωτων προκλήσεων, η αποστολή μας να βοηθάμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και καλύτερα έγινε πιο επίκαιρη από ποτέ. Παρά το πλήθος των προκλήσεων και απρόβλεπτων καταστάσεων, το 2020 οι μακροχρόνιες προσπάθειές μας ανταμείφθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού συνεχίσαμε να παράγουμε αξία και να παρέχουμε λύσεις, όχι μόνο προς όφελος του οικοσυστήματος υγείας και των ασθενών, αλλά και προς όφελος της εθνικής οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος».
Η Novartis Hellas προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις στους τομείς της Έρευνας & Ανάπτυξης και της Καινοτομίας. Ειδικότερα, διεξήγαγε 69 κλινικές μελέτες, με ωφελούμενους περισσότερους από 800 Έλληνες ασθενείς, και έδωσε πρόσβαση σε περισσότερες από 100 θεραπείες της σε 4.3 εκ. ανθρώπους. Η κοινωνική αξία που δημιούργησε η πρόσβαση 1,9 εκ.
ανθρώπων σε 60 από αυτές τις θεραπείες -μέσω της συνεισφοράς του υγιούς πληθυσμού στο ΑΕΠ της χώρας- ανήλθε σε $657,6 εκ., ενώ προστέθηκαν 28.020 Ποιοτικά Προσαρμοσμένα Έτη Ζωής (QALYs).
Στον τομέα της Εταιρικής Υπευθυνότητας, η Novartis Hellas εντός του 2020 εστίασε τις δράσεις τους σε τρεις κύριους τομείς: διαφορετικότητα και συμπερίληψη εργαζομένων, φροντίδα για το περιβάλλον και υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας. 60% των θέσεων αυξημένης ευθύνης το 2020 καλύφθηκε από γυναίκες και οι εργαζόμενοι παρακολούθησαν περισσότερες από 33.500 ώρες επιμόρφωσης. Η εταιρεία ήλθε πιο κοντά στον στόχο της για ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε όλη την εφοδιαστική της αλυσίδα έως το 2030 και ξεκίνησε τη διαδικασία ανανέωσης του στόλου των εταιρικών αυτοκινήτων της -με μοντέλα με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων και σύγχρονη τεχνολογία. Τέλος συνεχίστηκε η πρωτοβουλία «Ανοιχτά Φτερά» που στοχεύει στην ενδυνάμωση των νέων ταλέντων. Η Novartis εγκαινίασε ένα πρόγραμμα πρακτικής άσκησης διάρκειας 18 μηνών και σε συνεργασία με τον οργανισμό Found.ation περισσότεροι από 100 νέοι πτυχιούχοι απέκτησαν ή αναβάθμισαν τις ψηφιακές τους δεξιότητες.
Η Novartis Hellas παρουσίασε, επίσης, τη στρατηγική της προσέγγιση και τις δεσμεύσεις της σε θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕSG) έως το 2030 που βασίζονται σε 3 κύριους άξονες: α) Επιχειρηματική Δεοντολογία & Εταιρική Διακυβέρνηση, β) Πρόσβαση στην Υγεία και γ) Εταιρική Υπευθυνότητα, με έμφαση στους ανθρώπους της, στο περιβάλλον, στους ασθενείς και στην τοπική κοινωνία.
Τα βασικά σημεία της στρατηγικής περιλαμβάνουν:
- Επιχειρηματική Δεοντολογία & Εταιρική Διακυβέρνηση
Α. Νέος Κώδικας Δεοντολογίας και Πλαίσιο Λήψης Αποφάσεων που διαμορφώθηκε μαζί με τους εργαζομένους και Πολιτική Επαγγελματικής Πρακτικής (3Ρ) για την ενίσχυση της δεοντολογικής λήψης αποφάσεων με βάση συγκεκριμένες αρχές. Συμμετοχή των εργαζομένων κατά 100% σε σχετικά προγράμματα εκπαίδευσης.
Β. Νέο Πλαίσιο Διαχείρισης Κινδύνου Τρίτων, περιλαμβανομένων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εκτίμηση κινδύνου τρίτων στο 100% των προμηθευτών
Γ. Συστηματική παρακολούθηση των στόχων από το ΔΣ και την τοπική διευθυντική ομάδα. Η εμπιστοσύνη και εταιρική φήμη ενσωματώνονται στους στόχους της ηγεσίας. Εκθέσεις διαφάνειας ανά διετία, που συμπεριλαμβάνουν ανάλυση ουσιαστικότητας.
- Πρόσβαση στην Υγεία
Α. Διασφάλιση της ισότητας στην Υγεία και της διαθεσιμότητας των σκευασμάτων της Novartis. Επιτάχυνση των διαδικασιών Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (ΗΤΑ) και Διαπραγμάτευσης
Β. Καινοτόμα μοντέλα πληρωμών, ιδιαίτερα σε θεραπευτικούς τομείς με υψηλές ανικανοποίητες ιατρικές ανάγκες και ασθένειες ευρείας κλίμακας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις.
Γ. Υποστήριξη της δημιουργίας πλαισίου και παροχής λύσεων σε ψηφιακά οικοσυστήματα (π.χ. χρήση Δεδομένων Υγείας και διαλειτουργικότητα) με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα των ασθενών.
- Εταιρική Υπευθυνότητα
Α. Εργαζόμενοι: Υβριδικό μοντέλο εργασίας, γυναίκες σε άνω του 50% των θέσεων υψηλής ευθύνης, γονική άδεια αδιακρίτως φύλου, μισθολογική ισότητα έως το 2023, επιμόρφωση άνω των 100 ωρών ανά εργαζόμενο, βαθμός ικανοποίησης εργαζόμενων >75%.
Β. Περιβάλλον: Ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα, νερού & πλαστικού έως το 2030. 100% ηλεκτροκίνητος εταιρικός στόλος έως το 2030.
Γ. Ασθενείς: Διαδικασίες και μηχανισμοί για την συλλογή και την μελέτη των απόψεων των ασθενών σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων. Ενίσχυση της συνεργασίας με ενώσεις ασθενών.
Δ. Τοπική κοινωνία: Έμφαση στην ενίσχυση ταλαντούχων νέων και ανάπτυξη νέας προσέγγισης στον εθελοντισμό των εργαζομένων.
Η Φωτεινή Μπαμπανάρα, Επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας (Country Head of Communications & Patient Engagement) της Novartis Hellas δήλωσε: «Στην Novartis Hellas έχουμε ενσωματώσει τα κριτήρια ESG σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας καθώς και στην λειτουργία μας ως καλός εταιρικός πολίτης. Μέσω αυτής της προσέγγισης, επιδιώκουμε να λειτουργούμε ως καταλύτης θετικών αλλαγών, μεγιστοποιώντας την αξία που επιστρέφουμε στους ανθρώπους μας, στους Έλληνες ασθενείς και στην κοινωνία, καθώς και να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια στις σχέσεις μας με όλους μας τους συμμετόχους».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr