Κι αυτό την ώρα που νέες επαναστατικές θεραπείες, που μπορούν να μειώσουν τα ποσοστά θνησιμότητας και να χαρίσουν στον ασθενή πολύτιμα, χρόνια ζωής, με καλύτερη ποιότητα έρχονται στο προσκήνιο μετά από χρόνια ερευνητικής προσπάθειας που γίνεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες ανά τον κόσμο. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί π.χ. η ανοσοθεραπεία, το νέο πρότυπο φροντίδας για ασθενείς με καρκίνο.
Στο φόντο μάλιστα της πανδημίας της νόσου του COVID-19 και των νέων δεδομένων που έρχονται στο προσκήνιο από την έρευνα, είναι προφανές ότι η ανάγκη για ενίσχυση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη γίνεται ακόμα περισσότερο επιτακτική.
Άλλωστε η ερευνητική τεχνογνωσία οδηγεί πέρα από τα νέα εμβόλια στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων και προσφέρει ανάσα ζωής σε εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό, η γρήγορη και άμεση πρόσβαση των ασθενών σε νέες, αποτελεσματικές θεραπείες που έρχονται στο προσκήνιο και αντικαθιστούν παλαιότερες, οδηγεί σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη και βελτίωση της ανθρώπινης υγείας, ενισχύοντας τη λεγόμενη «παραγωγικότητα της υγείας». Υγιείς άνθρωποι, είναι και πιο παραγωγικοί και κατ΄ επέκταση «βάζουν το λιθαράκι» τους στη στήριξη του κοινωνικού και οικονομικού οικοδομήματος της χώρας.
Σε αυτή την κατεύθυνση, είναι σημαντικό η Πολιτεία να άρει καθυστερήσεις και γραφειοκρατικά κωλύματα στην αξιολόγηση και αποζημίωση καινοτόμων φαρμάκων, που έχουν αποδείξει την προστιθέμενη οικονομική και κλινική τους αξία και αναμένουν στη σειρά για σχετική τιμολόγηση.
Όπως αναφέρεται από τον κλάδο του φαρμάκου είναι «στρατηγικής σημασίας για την εθνική οικονομία οι επενδύσεις σε Έρευνα & Ανάπτυξη, καθώς τα νέα φάρμακα ενισχύουν την εθνική οικονομία με την εισροή σημαντικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, εισάγοντας ερευνητική τεχνογνωσία. Επιπλέον, προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας, διαρκή εκπαίδευση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού σε εξειδικευμένους τομείς.
Ταυτόχρονα, τα νέα φάρμακα, βοηθούν το πολύπαθο Εθνικό Σύστημα Υγείας μας να εξοικονομήσει πόρους, αντικαθιστώντας συχνά δαπανηρές χειρουργικές επεμβάσεις, νοσηλεία ή μακροπρόθεσμη φροντίδα για τους ασθενείς, θωρακίζοντάς το ουσιαστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), «η σπουδαιότητα της κλινικής έρευνας επικυρώνεται με την τεράστια προσπάθεια που εξελίσσεται παγκοσμίως με τη διεξαγωγή μεγάλου αριθμού κλινικών δοκιμών (πάνω από 1.000) για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την εξεύρεση θεραπείας και εμβολίου».
Επομένως, με γνώμονα τη συνεχή βελτίωση της ευημερίας και της παραγωγικότητας των ανθρώπων, περισσότερες επενδύσεις σε R&D μπορούν να προωθηθούν. Νέες, αποτελεσματικές λύσεις, που προκύπτουν ως αποτέλεσμα έρευνας, εξασφαλίζουν με τη σειρά τους τη βιωσιμότητα της επένδυσης στην υγεία, προκειμένου αυτός ο φαύλος κύκλος τελικά να αυξάνει την οικονομική αποδοτικότητα των υπηρεσιών υγείας συνολικά, σε βάθος χρόνου.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr