Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, τόνισε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ότι φιλοδοξεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις και την υπηρεσία της Αστυνομίας και να την οδηγήσει στη νέα εποχή, ενώ απαντώντας στην αντιπολίτευση ανέφερε ότι επί των ημερών του εξαρθρώθηκαν τρεις μεγάλες τρομοκρατικές οργανώσεις, χωρίς να "ανοίξει ποτέ μύτη", δεν χτυπήθηκε άνθρωπος και δεν υπήρξε βασανισμός και υπήρξαν πλήρεις αποδείξεις και πανηγυρικά υπήρξαν ομόφωνες δικαστικές αποφάσεις.
Ακόμα, ο κ. Χρυσοχοϊδης αντέκρουσε τον ισχυρισμό του Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος μίλησε για "αυταρχισμό", και υπενθύμισε ότι όταν το 2020 ψηφίστηκε ο νόμος για τις διαδηλώσεις - σε εφαρμογή του Συντάγματος για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια ώστε να αναδειχθεί το δικαίωμα του συνέρχεσθαι - ο ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε ότι η κυβέρνηση το κάνει για να καταργήσει τις διαδηλώσεις, ενώ από τότε έγιναν 4.500 διαδηλώσεις. Μάλιστα, κατά το διάστημα Ιουνίου - Οκτωβρίου 2024 μόλις σε τρεις από τις 463 συγκεντρώσεις, υπήρξαν επεισόδια. «Πού είναι λοιπόν ο αυταρχισμός; Πού διαλύει η Αστυνομία τις συγκεντρώσεις; Από πού προκύπτει η πολιτική του αυταρχισμού; Τι είναι αυτά που ακούγονται εδώ μέσα; Υπάρχουν τα στοιχεία που αποτελούν αδιάψευστη απόδειξη μιας πολιτικής που εφαρμόζεται. Πριν τέσσερα χρόνια πρώτη φορά εφαρμόστηκε άοπλη αστυνομία στις διαδηλώσεις, με την Ομάδα ΟΔΟΣ, με 50 νέες γυναίκες αστυνομικούς», σημείωσε ο υπουργός.
Και πρόσθεσε ακόμη ότι μέσα σε πέντε μήνες η νέα υπηρεσία καταπολέμησης οργανωμένου εγκλήματος εξιχνίασε 272 περιπτώσεις, εξάρθρωσε 48 εγκληματικές οργανώσεις μέσα από στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις. Ειδικότερα ανέφερε ότι κατηγορήθηκαν μέσα σε πέντε μήνες 1.176 δράστες, 861 ημεδαποί και 315 αλλοδαποί, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη οι 702 από αυτούς και τα συνολικά διαφυγόντα κέρδη σε βάρος του Δημοσίου ξεπερνούν τα 11,5 εκατομμύρια.
Για τα σωφρονιστικά καταστήματα, σημείωσε ότι πρέπει να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια κάθε μέρα να βελτιώνουμε όσο μπορούμε τις συνθήκες. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου έχουν στόχο την αποσυμφόρηση των κλειστών φυλακών, τη μεταφορά πολλών κρατουμένων σε ανοιχτές ή ημιανοιχτές φυλακές, στην Κασσάνδρα, στο Ναύπλιο, όπου υπάρχει αγροτική παραγωγή και επίσης το βραχιολάκι, το οποίο αποτελεί μια πολύ σημαντική κατάκτηση, την οποία όμως πρέπει να εφαρμόσουμε πια και μαζικά.
Τέλος, για την Αστυνομική Ακαδημία, ο κ. Χρυσοχοϊδης ενημέρωσε ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν επετηρίδες και να προσληφθούν οι καλύτεροι εκπαιδευτές με ζητούμενο -μέσα από το νέο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, με το επιστημονικό συμβούλιο, τις πιστοποιήσεις και τα κριτήρια αξιολόγησης που θα έχει κάθε χρόνο- να αναβαθμιστεί η βασική εκπαίδευση των ένστολων και η δια βίου εκπαίδευση, η οποία «είναι και η σημαντικότερη διάσταση της επαγγελματικής πορείας ενός αστυνομικού».