Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Για το 2025, η προθεσμία που έχει οριστεί για τον καθαρισμό των οικοπέδων είναι η 30ή Απριλίου. Μετά την ημερομηνία αυτή, οι αρμόδιοι φορείς (δήμοι, πυροσβεστική υπηρεσία) προβαίνουν σε ελέγχους και βεβαίωση παραβάσεων.
Για ακόμα μία χρονιά φέτος, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων υποχρεούνται να ακολουθήσουν συγκεκριμένους κανονισμούς για την αποφυγή πυρκαγιών με τον καθαρισμό των οικοπέδων τους. Η καταληκτική ημερομηνία που έχει δοθεί φέτος, αν δεν υπάρξει κάποια παράταση, είναι η 30η Απριλίου. Φέτος, στόχος του υπουργείου είναι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες νωρίς, αποφεύγοντας την καθυστέρηση του περασμένου έτους, όταν στις δηλώσεις δόθηκε παράταση μέχρι τον Ιούλιο.
Ο καθαρισμός οικοπέδων δεν είναι μόνο νομική υποχρέωση, αλλά και πράξη ευθύνης απέναντι στην κοινότητα και το περιβάλλον. Η συμμόρφωση με τις προθεσμίες και τους κανονισμούς προστατεύει ζωές, περιουσίες και φυσικούς πόρους από τον κίνδυνο πυρκαγιών. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών αλλά και οι νέες αυστηρότερες κυρώσεις για τους παραβάτες στο «οδηγό» που ακολουθεί:
Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών οικοπέδων:
Σύμφωνα με την οδηγία, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, είτε αυτά βρίσκονται εντός είτε εκτός σχεδίου πόλεως, είναι υποχρεωμένοι να τα διατηρούν καθαρά από ξερά χόρτα, κλαδιά, φύλλα και άλλα εύφλεκτα υλικά, ενώ οφείλουν να απομακρύνουν μπάζα ή σκουπίδια που μπορούν να ενισχύσουν την εξάπλωση της φωτιάς.
Πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε περιοχές κοντά σε δάση ή οικισμούς, όπου η συσσώρευση ξηρής βλάστησης αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης της πυρκαγιάς.
Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.
Οι ιδιοκτήτες μπορούν να προχωρήσουν στον καθαρισμό είτε μόνοι τους είτε με τη βοήθεια εξειδικευμένων συνεργείων. Οι δήμοι συχνά παρέχουν κατευθύνσεις και προγράμματα υποστήριξης για τη διευκόλυνση της διαδικασίας.
Τα ακίνητα (οικόπεδα ή γήπεδα μαζί με τα εντός αυτών κτίσματα) που βρίσκονται μέσα σε:
Αδόμητα ακίνητα, καλλιεργούμενες εκτάσεις (ούτε και στην περίπτωση που εντός αυτών υπάρχει κτίσμα βοηθητικής χρήσης για αποθήκευση εξοπλισμού κλπ. για την εξυπηρέτηση της γεωργικής δραστηριότητας) και βοσκοτόπια που διέπονται από την Πυροσβεστική Διάταξη 9/2021 (ΦΕΚ Β’ 1923/13.05.2021) εξαιρούνται του πεδίου εφαρμογής της ΚΥΑ.
Κατηγορίες επικινδυνότητας ακινήτων:
Οι κατηγορίες στις οποίες κατατάσσονται τα ακίνητα μετά από αξιολόγηση και βαθµονόµηση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών της περιοχής επιρροής τους, διακρινόμενες στις εξής τέσσερις (4) κατηγορίες κινδύνου:
Χαμηλή (κατηγορία 1)
Μεσαία (κατηγορία 2)
Υψηλή (κατηγορία 3)
Ιδιαίτερα Υψηλή (κατηγορία 4)
Η κατηγοριοποίηση των ακινήτων ως προς την επικινδυνότητά τους από άποψη κινδύνου πυρκαγιάς, γίνεται μετά από αξιολόγηση χαρακτηριστικών παραμέτρων της περιοχής επιρροής του ακινήτου.
Τα κριτήρια - παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη για την αξιολόγηση είναι δεκατέσσερα (14) και ομαδοποιούνται σε έξι (6) ισοδύναμες ομάδες, ως εξής:
Η πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού:
Η ειδική πλατφόρμα στο gov.gr για τις δηλώσεις καθαρισμού των οικοπέδων θα ανοίξει την Τρίτη 1η Απριλίου και αναμένεται να κλείσει στο τέλος του επόμενου μήνα.
Στην πλατφόρμα οι ιδιοκτήτες κάνουν είσοδο για τη δήλωση καθαρισμού του οικοπέδου τους με κωδικούς taxisnet.
Οι κυρώσεις και πρόστιμα:
Μετά την 30η Απριλίου 225, οι αρμόδιοι φορείς (δήμοι, πυροσβεστική υπηρεσία) προβαίνουν σε ελέγχους και βεβαίωση παραβάσεων. Η μη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις καθαρισμού επισύρει αυστηρές κυρώσεις. Πιο αναλυτικά:
Πρόστιμα: Κυμαίνονται από 300 έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με την έκταση του οικοπέδου και τον κίνδυνο που δημιουργεί η αμέλεια.
Καταλογισμός δαπανών: Εάν ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί, ο δήμος μπορεί να προβεί σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό, με τη χρέωση να επιβαρύνει τον ίδιο.
Ποινικές συνέπειες: Σε περιπτώσεις που η αμέλεια προκαλέσει πυρκαγιά, προβλέπονται αυστηρότερες ποινές, ακόμα και φυλάκιση.