Με αφορμή την έναρξη της συζήτησης για τον προϋπολογισμό ο κ. Βορίδης ρωτήθηκε για τις τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ και μεταξύ άλλων, απάντησε ότι «ζητάνε να υπάρχει μια ρύθμιση των επιτοκίων, κάτι το οποίο ούτως ή άλλως δεν επιτρέπεται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει εγκαταλειφθεί στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γιατί απεδείχθη ότι αποτελεί μια πολύ κακή πρακτική και μια στρεβλή πρακτική».
«Θέλουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των τραπεζών και αυτό είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που λέει το ΠΑΣΟΚ», τόνισε στην ΕΡΤ.
«Βλέπω ένα είδος κοινοβουλευτικού ακτιβισμού από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Αφού ειπώθηκαν αυτά τα οποία ειπώθηκαν, φεύγουμε από τα κέρδη. Έχει πει η κυβέρνηση ότι όχι, εμείς δεν βλέπουμε φορολογία στα κέρδη. Η τροπολογία που λέει να ρυθμίζουμε τα επιτόκια, απαγορεύεται. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Προφανώς δεν ξέρουν ότι αυτό δεν γίνεται. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να γίνει γιατί έρχεται σε κόντρα με ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά δεν είναι και λογικό να γίνει. Στις προμήθειες καταθέτουν κάτι το οποίο είναι ήδη υφιστάμενο. Γιατί ουσιαστικά αποτελεί ρύθμιση – πλαίσιο την οποία από την Τράπεζα της Ελλάδος. Άρα στην πραγματικότητα πάλι κατατίθεται κάτι το οποίο παραβιάζει ανοιχτές θύρες» είπε ο υπουργός Επκρατείας και υπενθύμισε ότι «βασική πρωτοβουλία για την ενίσχυση ανταγωνιστικότητας, είναι ο 5ος πυλώνας, αλλά και τότε, όταν το ΠΑΣΟΚ δεν έβγαζε άχνα ή μάλλον καταψήφιζε. Πολύ προτού ανοίξει η συζήτηση, ο υπουργός Οικονομικών μίλαγε για την ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και τα θέματα των προμηθειών που θέτουμε τώρα. Μόνο που αυτό εμείς το κάνουμε μέσα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, κυρίως μέσα από τον 5ο πυλώνα και επομένως αυτό είναι τελείως ανακριβές που λέει το ΠΑΣΟΚ».
«Ο υπουργός Οικονομικών συζητάει με το τραπεζικό σύστημα και από κει και πέρα σε συνεννόηση αν βρεθούν οι λύσεις που πρέπει να βρεθούν από την πλευρά των τραπεζών έχει καλώς. Μακάρι. Αν δεν βρεθούν θα υπάρξει ρύθμιση. Αυτό το οποίο συζητάει η κυβέρνηση είναι παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο πεδίο και δη στις προμήθειες. Γενικότερο είναι το θέμα στεγαστικής πολιτικής. Οι τράπεζες πράγματι έχουν πολλά σπίτια τα οποία έχουν περιέλθει στην κυριότητα τους, προφανώς μέσα από μια διαδικασία άγονων πλειστηριασμών. Στην πραγματικότητα εκείνο το οποίο πρέπει να κάνουν είναι να δούνε το πως αυτά τα σπίτια θα πέσουν στην αγορά, γιατί αυτό πια συνδέεται με ζητήματα στεγαστικής πολιτικής. Αυτό είναι ένα από τα πεδία συζήτησης με τις τράπεζες», είπε οκ. Βορίδης.
Για τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ο κ. Βορίδης ανέφερε:
«Οι δυσλειτουργίες που επεσήμανε ο ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Δένδιας, είναι το ξεκίνημα μιας συνολικής παρέμβασης για να βελτιωθεί σημαντικά το επίπεδο της παρεχόμενης υγειονομικής υπηρεσίας. Το κομμάτι των διοικήσεων είναι νομίζω η αρχή. Υπάρχει ένα ολόκληρο πλαίσιο, μια πρωτοβουλία νομοθετική που θα αναληφθεί, η οποία αντιμετωπίζει διάφορα ζητήματα ζητήματα προϋπολογισμών, ζητήματα λειτουργίας, ζητήματα αξιολογήσεων, με ζητούμενο να συνδέεται ο προϋπολογισμός με την εκτέλεση και την παροχή της υγειονομικής υπηρεσίας. Και όλα αυτά τα πράγματα να ελέγχονται και να αξιολογούνται. Επομένως υπάρχει μια συνολική παρέμβαση», είπε ο κ. Βορίδης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr