Η δικαστική απόφαση ανατρέπει ουσιαστικά τα μπόνους προσαύξησης των όρων δόμησης (συντελεστής δόμησης, ύψους), με αντιστάθμισμα την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και την αύξηση των κοινόχρηστων χώρων και των χώρων πρασίνου.
Σημειώνεται ότι η αντισυνταγματικότητα, σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου, δεν αφορά οικοδομικές άδειες οι εργασίες για την υλοποίηση των οποίων έχουν ξεκινήσει έστω και κατ' ελάχιστο. Δηλαδή, αν αποδεδειγμένα συνεργεία έχουν αρχίσει να διενεργούν οικοδομικές εργασίες, έστω και σε πολύ πρώιμο στάδιο, τότε δεν τις καταλαμβάνει η απόφαση του Δικαστηρίου και μπορούν να συνεχίσουν κανονικά με τους όρους με τους οποίους είχαν εκδοθεί. Ωστόσο για όσες άδειες έχει γίνει προσφυγή στα δικαστήρια αυτές κρίνονται αντισυνταγματικές που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αποπερατωθούν με βάση τα μπόνους του ΝΟΚ.
H κυβέρνηση σε πρώτη φάση αντέδρασε με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Θόδωρο Σκυλακάκη, να σχολιάζει με μία γραπτή δήλωση την απόφαση και να υπογραμμίζει το γεγονός ότι δεν ακυρώνονται άδειες εφόσον έχουν ξεκινήσει οι εργασίες.
Παράλληλα, όμως, σημειώνει πως «είναι σημαντικό ότι με την απόφαση αυτή επιβεβαιώνεται η δυνατότητα να υπάρχουν, όπου είναι ανάγκη για λόγους περιβαλλοντικούς ή άλλους, ειδικά κίνητρα (bonus) σε ό,τι αφορά στα ύψη, στα δώματα, στις φυτεμένες στέγες, κ.λπ. Και αυτό είναι σημαντικό, διότι τα εργαλεία αυτά, είναι απολύτως απαραίτητα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, ιδίως στις πυκνοδομημένες περιοχές, καθώς ο τρόπος που είναι σήμερα δομημένες οι μεγαλουπόλεις μας (μεγάλη κάλυψη, με μικρό ύψος), τις καθιστά μη βιώσιμες μακροχρόνια σε ένα περιβάλλον οξυνόμενης κλιματικής κρίσης και αυξημένων θερμοκρασιών. Τα κίνητρα αυτά θα προβλεφθούν συνεπώς, όπου αυτό καθίσταται αναγκαίο, στο πλαίσιο του τοπικού, πολεοδομικού σχεδιασμού, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία θα αναληφθεί άμεσα, ώστε να υπάρχει ορατότητα και νομική ασφάλεια.
Η κυβέρνηση υλοποιεί, άλλωστε, εδώ και τρία χρόνια το μεγαλύτερο πρόγραμμα τοπικού σχεδιασμού από συστάσεως του ελληνικού Κράτους, το οποίο θα μας επιτρέψει να καθιερώσουμε με τρόπο νομικά αδιαμφισβήτητο κίνητρα, όπως αυτά περιέχονται στο ΝΟΚ, εκεί που είναι πράγματι αναγκαία.
Ταυτόχρονα, θα αναλάβουμε πολλαπλές πρωτοβουλίες, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα τοπικής διαφθοράς, που συνδέονται με την εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας. Φαινόμενα που από την υπόθεση της Χαλκιδικής που αποκαλύφθηκε σήμερα, προκύπτει ότι μπορεί να είναι εκτεταμένα σε περιοχές και να αποκτούν την υπόσταση ακόμα και εγκληματικής οργάνωσης».
Δήμαρχοι: Δικαίωση
Για δικαίωση πλήρως των θέσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο δήμαρχοι που πρωτοστάτησαν απέναντι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη που επιχείρησε να περάσει τον συγκεκριμένο κανονισμό.
Μετά τη σημερινή ανακοίνωση του Προέδρου του ΣτΕ, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εναντιώθηκε στους καταστροφικούς σχεδιασμούς, με δήλωση του έκανε λόγο για δικαίωση αφήνοντας αιχμές για την στάση που κράτησαν το ΤΕΕ, η Ομοσπονδία κατασκευαστών, η ηγεσία του Υπουργείο Περιβάλλοντος και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
«Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαιώνει τον δήμο Αθηναίων και όλους τους δήμους, που προσφύγαμε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο για να προστατεύσουμε τις πόλεις μας από την πλήρη τσιμεντοποίηση», υπογραμμίζει ο Χάρης Δούκας σε ανάρτηση.
«Έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) που προέβλεπαν μπόνους ορόφων», σημειώνει ο δήμαρχος Αθηναίων και καταλήγει:
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr