Στην κουβέντα που ακολούθησε ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στη διαχρονικότητα της ενασχόλησης με τα κοινά, τόνισε τη μείωση της ανεργίας των νέων και αναφέρθηκε στον νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Την ίδια στιγμή, υποστήριξε πως οι νέοι άνθρωποι που μετανάστευσαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της σκληρής οικονομικής κρίσης επιστρέφουν στην Ελλάδα, επειδή οι συνθήκες είναι πλέον ευνοϊκότερες.
Αναλυτικότερα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Δεν ξέρετε πόσο χαίρομαι για την ευκαιρία που δώσατε σε όλους μας να ξαναθυμηθούμε τον ρόλο που έπαιξε η ΟΝΝΕΔ στην προσωπική μας πορεία. Είναι μια στιγμή μεγάλης χαράς να ξαναβρεθούμε με παλιούς συναγωνιστές και να αναπολήσουμε τις όμορφες στιγμές, τις δυσκολίες. Ένα κόμμα δεν μπορεί να είναι ισχυρό αν δεν συνομιλεί με τη νεολαία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο (2/11) στα πλαίσια της εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για τα 50ά γενέθλιά της.
«Όλα φαινόντουσαν αισιόδοξα και αναλογίζομαι πόσο πιο δύσκολος είναι ο δρόμος σήμερα για ένα παιδί 22 ετών. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ η ανάμειξη με τα κοινά έχει πολύ μεγάλη σημασία», επισήμανε ο πρωθυπουργός συγκρίνοντας την οπτική της σημερινής νεολαίας για το μέλλον με τη δίκη του, τονίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι πρόκειται για άλλες εποχές, η σημασία της ενεργής κινητοποίησης παραμένει διαχρονική.
Το drain έχει αναστραφεί
«Πιστεύω ότι πολλές από τις πολιτικές μας αφορούν πρωτίστως τη νέα γενιά», συνέχισε. Επισήμανε ότι με τα σημερινά δεδομένα η ανεργία των νέων έχει πέσει κάτω από 20%, συγκριτικά με το 40% του 2019.
Αναφορικά με την επιστροφή των νέων που μετανάστευσαν στη χώρα υποστήριξε ότι «το brain drain σε μεγάλο βαθμό έχει αναστραφεί. Δεν γυρίζουν από νοσταλγία. Γυρίζουν γιατί υπάρχουν δουλειές, ευκαιρίες και η αίσθηση ότι η χώρα πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις πολιτικές για την οικογένεια, στις πολιτικές για τη στέγη. «Είναι πολιτικές που τελικά αφορούν τη νεολαία και αναγνωρίζω απόλυτα ότι σε αυτόν τον σύνθετο και δύσκολο κόσμο, πρέπει να πάρουμε τη δική μας τύχη και την τύχη της χώρας μας στα χέρια μας», συμπλήρωσε.
Συνεχίζουμε την στήριξη των δημοσίων πανεπιστημίων-Σημαντική η δια βίου μάθηση
Αναφορικά με τον νόμο για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια τόνισε πως δεν θα αμεληθούν τα δημόσια. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πτυχία με αξία. Επιλογές που δεν θα είναι απλά διαχείριση χρόνου σε ένα πανεπιστήμιο που δεν το θέλω. Αυτή η βεβαιότητα ότι σε έναν κόσμο που αλλάζει συνέχεια δεν τελειώνει η εκπαίδευση μας με ένα πτυχίο. Η βεβαιότητα που είχαμε στη δική μας γενιά, στο σύνθετο κόσμο τα πράγματα δεν διαμορφώνονται ακριβώς έτσι».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η παιδεία είναι κάτι πολύ περισσότερο από την καλή εκπαίδευση που μπορεί να δώσει ένα πανεπιστήμιο, εστιάζοντας στην ανάγκη δια βία μάθησης.
Αναγκαία η συμμετοχή στα κοινά-Παίρνουμε αποφάσεις με γνώμονα τις επόμενες γενιές
Αναφορικά με την συμμετοχή των νέων στα κοινά δήλωσε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι να πείσουμε ικανούς νέους ανθρώπους ότι η ανάμειξη με τα κοινά είναι μια επιλογή που αξίζει τον κόπο. Η πρόκληση για τη δική σου γενιά Κωνσταντίνα είναι να υπάρχει η επιλογή της ενασχόλησης με τα κοινά. Δική μας δουλειά είναι να δίνουμε ευκαιρίες. Να σπάσουμε την αντίληψη ότι δεν αξίζει να ασχολείται κανείς με τα κοινά».
Και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν αποφάσεις που μπορεί να πάρουμε σήμερα και να επηρεάσουν τη ζωή των ανθρώπων αύριο. Εμείς θα παραδώσουμε στην επόμενη γενιά ένα δημόσιο χρέος πολύ χαμηλότερο από αυτό που παραλάβαμε».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον «κουμπαρά» για την επικουρική κρίση αλλά και τις πολιτικές για την κλιματική κρίση.
«Αν πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις σήμερα για να μη ζημιώσουμε τις γενιές αύριο, αυτές είναι δύσκολες αποφάσεις για να βρείτε μια Ελλάδα πολύ καλύτερη από αυτή που εμείς παραλάβαμε», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr