Η ομιλία του Κώστα Καραμανλή ήταν πολύ πιο ήπια από αυτή του Αντώνη Σαμαρά στην ίδια εκδήλωση, ωστόσο και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί έδειξαν πως διαφωνούν σε ορισμένους βασικούς άξονες της πολιτικής Μητσοτάκη.
Ο Κώστας Καραμανλής πήρε το λόγο μετά τον Αντώνη Σαμαρά σχολίασε αρχικά με χιούμορ: «Τι άλλο να πω εγώ τώρα;»
Έτσι, στην ομιλία του στάθηκε περισσότερο στα λάθη της Ευρώπης, με αφορμή το πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών. Μέσα από αυτή την κριτική βέβαια είχε αναφορές και στα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.
Ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως η μεγάλη αποχή που υπήρξε και στη χώρα μας «εκπέμπει συναγερμό» και πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η ευρωπαϊκή ελίτ δείχνουν πως δεν πήραν το μήνυμα.
Η τόσο μεγάλη αποχή «αποτελεί απόρριψη του πολιτικού συστήματος και της μορφής που παίρνει η δημόσια ζωή», υποστήριξε ο κ. Καραμανλής.
Πρόσθεσε, όμως, πως η Ευρώπη λίγο ενδιαφέρεται για αυτό: «Η ευρωπαϊκή ηγεσία δείχνει πως δεν έχει πάρει το μήνυμα. Το πρώτο που τους ένοιαζε ήταν ο συσχετισμός δυνάμεων στο ευρωκοινοβούλιο. Ότι βγαίνουν οι αριθμοί για να επιβάλλουν τις αποφάσεις τους», είπε και πρόσθεσε:
«Επιμένουν και σε πρόσωπα που έχουν σοβαρές ευθύνες (σ.σ. όπως η Φον ντερ Λάιεν). Αλαζονεία και ελιτισμός στην ΕΕ διογκώνουν το πρόβλημα. Αν η ηγεσία της ΕΕ δεν αλλάξει στάση, σύντομα θα επέλθει ρήξη με αυτούς που κατηγορεί ότι δεν αντιλαμβάνονται το «σωστό». Ότι είναι λαϊκιστές και "καθυστερημένοι". Όταν δαιμονοποιείται η άλλη άποψη, όταν αντιμετωπίζονται ως εχθροί οι ανησυχούντες, τότε η οριστική ρήξη μαζί τους είναι αναπόφευκτη».
«Η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους στο όνομα μιας άκαμπτης δημοσιονομικής αυστηρότητας διέρρηξε το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», τόνισε ακόμα και συμπλήρωσε πως «η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει στην ολοκλήρωσή της. Η κλεψύδρα αδειάζει».
Κλείνοντας, ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα. Για τη Βόρεια Μακεδονία είπε πως «το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Η ευρωπαϊκή της πορεία περνάει από την Ελλάδα».
Μεγαλύτερη ανησυχία, ωστόσο, εξέφρασε για τα ελληνοτουρκικά και στο σημείο αυτό άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, λέγοντας πως κάνει μικρές αποχωρήσεις που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.
Ο κ. Καραμανλής είπε πως η Ελλάδα κάνει υποχωρήσεις για να έχει "ήρεμα νερά" στο Αιγαίο και συγκεκριμένα τόνισε: «Στα ήρεμα νερά δημιουργείται σταδιακά η εντύπωση της αποδοχής της διευρυμένης τουρκικής ατζέντας».
Εξήγησε πως «υφέρπει ο κίνδυνος, στο όνομα της ύφεσης, των χαμηλών τόνων και των ήρεμων νερών, να δημιουργείται σταδιακά η εντύπωση της αποδοχής της διευρυνόμενης τουρκικής ατζέντας και διεκδικήσεων, άρα βήμα-βήμα της δημιουργίας προηγούμενου. Με άλλα λόγια η δια της διαχρονικής διολίσθησης έκπτωση πάγιων εθνικών θέσεων που εδράζονται στέρεα επί του Διεθνούς Δικαίου.
Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται διαρκής εγρήγορση και ετοιμότητα, καθαρές απαντήσεις μη επιδεχόμενες παρερμηνεία, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική συνεχούς αναζήτησης ερεισμάτων στον διεθνή χώρο και βέβαια ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και αποτρεπτική ικανότητα. Πάνω απ όλα όμως επιβάλλει εθνική ομοψυχία και υψηλό εθνικό φρόνημα από όλους μας».
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr