«Το να κόψουμε την προσωπική διαφορά, μπαίνει και το ζήτημα ότι μπαίνει ένα υπερβολικά ακριβό μέτρο. Έχουμε υποσχεθεί πως οποτεδήποτε έχουμε υπεραπόδοση ένα κομμάτι θα επιστρέψει στους πολίτες εφάπαξ. Δίνουμε επιδόματα και στους χαμηλοσυνταξιούχους και για την προσωπική διαφορά.
Αν στο τέλος στη χρονιάς έχουμε αντίστοιχο δημοσιονομικό πλεόνασμα, βεβαίως και θα στηρίξουμε παραπάνω τους πολίτες», συμπλήρωσε, μιλώντας στο Mega.
Αναφερόμενος στο θέμα της ακρίβειας, σχολίασε: «Αν οι μισθοί είναι χαμηλοί, αυτό θα έπρεπε να αντανακλάται και στις τιμές των προϊόντων. Στον έλεγχο της κυβέρνησης βρίσκονται δύο μισθολογικοί παράγοντες· οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και ο κατώτατος μισθός. Όλα τα υπόλοιπα είναι σε διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Πέρσι δόθηκαν σημαντικότατες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. Για πρώτη φορά μετά από πάνω από 10 χρόνια έχουμε αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.
Όλα τα στοιχεία που έχουμε φαίνεται να δείχνουν ότι υπάρχουν αυξήσεις και στην υπόλοιπη μισθολογική κατανομή. Όχι όμως τόσο μεγάλη όσο θα θέλαμε. Βλέπουμε ότι όλο και περισσότερες είναι πλήρους απασχόλησης με κάποιες από αυτές να είναι καλά αμειβόμενες».
«Δεν υπάρχει προσπάθεια ελληνοποίησης»
Αναφορικά με την τροπολογία για την μεταναστευτική πολιτική για τους εργάτες γης που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, τόνισε:
«Οι διευκρινίσεις που έδωσαν οι κ.κ. Καιρίδης και Γεωργιάδης τόσο στη Βουλή όσο και αργότερα είναι αρκετά σαφής. Δεν υπάρχει προσπάθεια ελληνοποίησης. Αυτό που γίνεται είναι ότι έχουμε επιτακτικές ανάγκες στο κομμάτι των εργατών γης. Κάναμε επανειλημμένες προσπάθειες δίνοντας κίνητρα είτε σε μακροχρόνια ανέργους για να μην χάσουν κανένα επίδομά τους και να απασχοληθούν στον αγροτικό τομέα, μηδενικό το αποτέλεσμα. Είτε σε μετακινήσεις με όλα τα έξοδα πληρωμένα σε άλλες περιοχές της χώρας που έχουμε υψηλή ανεργία, το αποτέλεσμα ήταν πενιχρότατο.
Αυτό που κάναμε είναι και είναι εφάπαξ, κατεβάζουμε το όριο από τα 7 χρόνια στα 3 χρόνια για άτομα τα οποία αποδεδειγμένα μένουν στην Ελλάδα παράτυπα και ουσιαστικά τους βγάζουμε από την «μαύρη» οικονομία, και να πληρώσουν τις εισφορές, τους φόρους τους και να καλύψουμε ανάγκες στον πρωτογενή τομέα. Αυτό θα ισχύει για όσο διάστημα έχουν εργασία».
Για την κριτική του Αντώνη Σαμαρά περί ελληνοποιήσεων παράτυπων μεταναστών, ο κ. Τσακλόγλου επεσήμανε πως, «δεν πρόκειται για ελληνοποιήσεις. Τους βγάζουμε από τη «μαύρη» εργασία και τους βάζουμε να δουλεύουν νόμιμα. Είδαμε τα πενιχρότατα αποτελέσματα από τα μέτρα που πήραμε. Αυτά τα άτομα που θα νομιμοποιηθούν είναι ότι κατά μέσο όρο οι νομιμοποιήσεις είναι 7.000 και θα επηρεάσει περίπου 25.000 άτομα. Το ζήτημα των απελάσεων έχει συζητηθεί, είναι λίγα αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Τους περισσότερους από αυτούς τους ανθρώπους, δεν τους δέχονται πίσω οι χώρες που προέρχονται. Τα προβλήματα του αγροτικού τομέα θα ελαφρυνθούν αλλά δεν θα λυθούν. Ήδη έχουμε υπογράψει συμβάσεις με χώρες για μετάκληση υπάλληλων για εργασία νομιμά, για συγκεκριμένο διάστημα και με συγκεκριμένους όρους».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr