Ωστόσο έκανε αναφορά στο ότι υπάρχουν ακόμα πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και έχουν την διαδικασία του επείγοντος. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα στην Ευρώπη είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού στο χώρο της υγείας, καθώς «εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο είναι οι εργαζόμενοι που λείπουν από το χώρο της υγείας, είτε πρόκειται για γιατρούς, νοσηλευτές ή διοικητικούς υπαλλήλους, γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής , προκαλεί μεγάλη πίεση σε όλα τα συστήματα».
Ο ίδιος ανέφερε ότι έχουν γίνει 5.500 με 6.000 προσλήψεις μέσα στο 2023 κι άλλες τόσες έχουν δρομολογηθεί για το 2024. Μιλώντας για τον εξορθολογισμό στις δαπάνες του συστήματος, τόνισε χαρακτηριστικά: «Παντού διαγωνισμοί και ανταγωνισμός. Διαφάνεια και δεδομένα για όλα τα κόστη».
Για τον ΕΟΠΠΥ
Στη συνέχεια, ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για μία σύγχρονη μορφή στην οργάνωση του ΕΟΠΠΥ ο οποίος «θα λειτουργήσει ως μια σύγχρονη ασφαλιστική εταιρεία και θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένος».
Όπως τόνισε, στόχος είναι «να μην μείνει καμιά καινοτομία μακριά από τους ασθενείς αλλά να έχουν τα φάρμακα που πραγματικά χρειάζονται, αφού αυτά έχουν αξιολογηθεί». Ανέφερε επίσης πως είναι προτεραιότητα η διαχείριση των καινοτόμων φαρμάκων, καθώς αποτελούν μεγάλο μέρος της δαπάνης. Στο πλαίσιο της φαρμακευτικής πολιτικής, ήδη υπάρχει μείωση του clawback και σ’ αυτό συμβάλει και η χρηματοδότηση από το Tαμείο Ανάκαμψης. Πενήντα εκατομμύρια για πέρυσι, 150 εκατομμύρια για φέτος και τριακόσια εκατομμύρια για το 2024».
«Στόχος είναι να πάμε σε μία εθνική φαρμακευτική πολιτική με όλα τα απαραίτητα φάρμακα στους πολίτες, με αξιολόγηση και έλεγχο του κόστους και όλα αυτά θα υπαχθούν στον ΕΟΦ και μια σημαντική διαπραγμάτευση θα γίνεται από την πλευρά του ΕΟΠΠΥ». Τέλος, σημείωσε ότι σκοπός είναι «να μεγαλώσει περισσότερο η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, καθώς είναι τύχη για την Ελλάδα ύπαρξη της».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr