Μετά την πολύωρη συνάντηση που είχαν την Τρίτη (5/9) οι δύο ΥΠΕΞ προέκυψε ένας οδικός χάρτης τριών επιπέδων, καθώς και ορισμένες ημερομηνίες-σταθμοί για να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης.
Όπως επισήμανε ο Έλληνας υπουργός, με τον Τούρκο ομόλογό του, συμφώνησαν ο οδικός χάρτης θα περιλαμβάνει τα εξής τρία επίπεδα:
«Πρώτον, το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, ο οποίος θα εκκινήσει με ευθύνη, από ελληνικής πλευράς, της υφυπουργού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου στις 16 Οκτωβρίου.
Δεύτερον, το επίπεδο της εφαρμογής και ενίσχυσης των ΜΟΕ που θα εκκινήσει το αμέσως προσεχές διάστημα.
Τρίτον, το επίπεδο των συνομιλιών για την προώθηση της θετικής ατζέντας, υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη, σε συνεργασία που θα αφορά τομείς όπως οι επενδύσεις, η γεωργία, ο τουρισμός, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση».
«Στο Βίλνιους της Λιθουανίας οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν να ξαναπιάσουν το νήμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να προωθήσουν τη μεταξύ μας συνεργασία. Ανέθεσαν σε εμάς, στους υπουργούς Εξωτερικών, να αναλάβουν την πολιτική καθοδήγηση της διαδικασίας αυτής», σημείωσε.
Οι νέες κρίσιμες ημερομηνίες
Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι με τον Τούρκο ομόλογό του αποφάσισαν την επανεκκίνηση του πολιτικού διαλόγου, της θετικής ατζέντας και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Κομβικά σημεία θα είναι πρώτα απ' όλα η συνάντηση που θα έχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 18 Σεπτεμβρίου, ο πολιτικός διάλογος, ο οποίος θα εκκινήσει με ευθύνη, από ελληνικής πλευράς, της υφυπουργού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, στις 16 Οκτωβρίου, και η διοργάνωση μετά από 7 χρόνια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, μέχρι το τέλος του έτους, με τη συμμετοχή εκατέρωθεν συναρμοδίων για διάφορους τομείς διμερούς συνεργασίας υπουργών.
Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του έτους και εφόσον υπάρξει πρόοδος, τότε θα προκύψουν νέα ορόσημα.
Είναι δηλαδή σαφές πως οι δύο χώρες κρατούν μικρό καλάθι και επιλέγουν τα μικρά βήματα, ώστε να μη βρεθούν εκτεθειμένες σε διαδικασίες που ενδεχομένως δεν επιθυμούν.
Οι παγίδες
Ιδιαίτερα η Ελλάδα γνωρίζει καλά πως δεν έχει λόγο να βιαστεί να δεσμευθεί έναντι των Τούρκων, που έχουν σκαμπανεβάσματα στη ρητορική τους.
Άλλωστε, ακόμα και χθες ενώπιον του Γιώργου Γεραπετρίτη, ο κ, Φιντάν μίλησε για «δίκαιο διαμερισμό» στο Αιγαίο, αλλά και για μειονότητα στη Θράκη.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ από τη μεριά του επέμεινε στο διεθνές δίκαιο και ζήτησε από την Τουρκία να δείξει σεβασμό στις συμφωνίες που υπάρχουν.
Όσο για το Κυπριακό, επίσης είναι σαφές πως υπάρχει χάσμα απόψεων. Η ελληνική πλευρά, πάντως, έθεσε το αίτημα για επανεκκίνηση του διαλόγου.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr