Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο ενεργητικό του πρωθυπουργού πιστώνεται η ψηφιοποίηση του κράτους, η μείωση των φόρων και της ανεργίας, η προσέλκυση επενδύσεων καθώς και η ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας σε σύγκριση με την ευρωζώνη.
Η Ελλάδα, όμως, πηγαίνει στις κάλπες στις 21 Μαΐου με τη Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται μακριά από την αυτοδυναμία, χωρίς παράλληλα να έχει προφανείς εταίρους για συνασπισμό.
Σύμφωνα με τον Economist υπάρχει εξήγηση, καθώς όπως αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης υπέφερε από δύο μεγάλα προβλήματα:
Το πρώτο είναι ένα σκοτεινό σκάνδαλο που περιστρέφεται γύρω από τις τηλεφωνικές υποκλοπές με στόχο και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει παραδεχτεί ότι έγιναν παρακολουθήσεις, αλλά αρνείται ότι γνωρίζει οτιδήποτε γι' αυτές. Ωστόσο συνέβησαν στη θητεία του. Πολλοί Έλληνες θεωρούν εξαιρετικά ύποπτο το γεγονός ότι, καθώς ξέσπασε το σκάνδαλο το περασμένο καλοκαίρι, ο ανιψιός του παραιτήθηκε από την κυβέρνηση.
Ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και η οργή που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για την κατάσταση στα τρένα οι οποίες φάνηκε να διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του κ. Μητσοτάκη για εκσυγχρονισμό.
Η δημόσια διοίκηση και, ακόμη πιο χαρακτηριστικά, η δικαιοσύνη παραμένουν «Βυζάντιο» και ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κάνει τίποτα, είναι η κριτική. «Έχει ασχοληθεί με την επιφάνεια, όχι με το βαθύ κράτος», λέει ανώτερος τραπεζίτης. Ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ελλάδας είναι ωμός. «Ολα είναι βλακείες για τον εκσυγχρονισμό», λέει. «Δεν είναι έτσι».
Ο Πρωθυπουργός απορρίπτει αυτή την κριτική, επισημαίνοντας τις βελτιώσεις, αλλά παραδέχεται ότι χρειάζεται μια δεύτερη θητεία για να ολοκληρώσει το έργο του.
Μπορεί να μην έχει την ευκαιρία επισημαίνει το Economist. Kανείς δεν αναμένεται να μπορέσει να σχηματίσει πλειοψηφία στις επόμενες εκλογές και η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες με ενισχυμένη αναλογική. Ο Κ. Μητσοτάκης θα χρειαστεί περίπου το 38% των ψήφων, ενώ οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα συγκεντρώσει μόνο 34-35%. Τι θα ακολουθήσει; Θα προσπαθήσει να συνασπιστεί με τον θυμωμένο Ν. Ανδρουλάκη του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αυτή τη στιγμή λέει ότι επιθυμεί άλλο πρωθυπουργό. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί αντ' αυτού να προσπαθήσει να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα χρειαζόταν υποστήριξη από μια ομάδα άλλων αριστερών κομμάτων.
Μπορεί λοιπόν να απαιτηθούν και τρίτες εκλογές φέτος: μια προοπτική που γεμίζει τους πάντες με θλίψη, εκτός από τις αγορές που παραμένουν ήρεμες, γράφει το περιοδικό. Και αυτό είναι μια αξιοσημείωτη απόδειξη της προόδου που σημειώθηκε στο δεύτερο μέρος της θητείας του Αλ. Τσίπρα και αυτής του Κ. Μητσοτάκη, καταλήγει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr