«Ψάχνονται» σε μεγάλο βαθμό. Περιοδεύουν ανταλλάσσοντας ευφυολογήματα για «παραμύθια», επιδίδονται σε πόλεμο εντυπώσεων (βλέπε βίλα Ραγκούση ή Porsche Άδωνι), τσακώνονται για το «τρίτο πρόσωπο» και φυσικά δίνουν συνεντεύξεις που δεν βγάζουν μεγάλες ειδήσεις, αλλά φτιάχνουν κλίμα και σε πολλές περιπτώσεις κρύβουν εκπλήξεις.
Αρκετός ντόρος προκλήθηκε για παράδειγμα από τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μία νεαρή νεοφιλελεύθερη youtuber, Νεφέλη Μεγκ, η οποία μάλιστα δέχθηκε επίθεση στα social media, επειδή κάποιοι θεωρούν πως «χάιδεψε» τον Πρωθυπουργό με τις ερωτήσεις που του έθεσε.
Προς έκπληξή μου, όμως, διαπίστωσα πως, αν και θεωρητικά... εντός έδρας, ο πρωθυπουργός στη συγκεκριμένη συνέντευξη αναγκάστηκε να παραδεχθεί πολλές σημαντικές αδυναμίες της κυβέρνησης.
Παραδέχθηκε για παράδειγμα ότι οι συγκοινωνίες έχουν τα μαύρα τους τα χάλια και ότι εκτός από τα τρένα, που δυστυχώς μάθαμε με τον χειρότερο τρόπο πόσο επικίνδυνα ήταν για τους πολίτες, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς.
«Τρόλεϊ, λεωφορεία, ηλεκτρικός είναι χάλια», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Μόνο το μετρό έφερε ως καλό παράδειγμα ο Πρωθυπουργός, αλλά και σε αυτό διαπιστώνεται πως στις ώρες αιχμής τα δρομολόγια θα έπρεπε να είναι πιο συχνά.
Παρότι όλα τα παραπάνω συνέβησαν βέβαια επί θητείας Κώστα Αχ. Καραμανλή, ο Πρωθυπουργός έδειξε την αδυναμία του να τον αφήσει έξω από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Άφησε βέβαια να εννοηθεί πως δεν πρόκειται να τον επιλέξει ξανά για υπουργικό θώκο.
Σε άλλο κομμάτι της συνέντευξης, ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι την τελευταία τετραετία οι μετακλητοί υπάλληλοι αυξήθηκαν, απλά όχι «τόσο πολύ» όσο λένε οι πολιτικοί του αντίπαλοι.
Παραδέχθηκε επίσης πράγματα που για το κοινό του και τον ευρύτερο χώρο της ΝΔ είναι σημαντικά. Πως δηλαδή δεν εφαρμόζεται ο νόμος για τις διαδηλώσεις ή για το προσωπικό ασφαλείας στις απεργίες και πως η πανεπιστημιακή αστυνομία μοιάζει με... ανέκδοτο.
Δεν απάντησε στο γιατί δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα κριτήρια με τα οποία μοιράστηκαν τα ποσά της λίστας Πέτσα και ισχυρίστηκε πως «δεν θυμάται» να υπήρξε κάποιος που να έμεινε εκτός. Ο κόσμος από την άλλη βέβαια «θυμάται» πως πήραν χρήματα ανύπαρκτα Μέσα, όπως ένα blog του Μένιου Φουρθιώτη και άλλα... φαντάσματα των media.
Δυσκολεύθηκε πολύ να πάρει καθαρή θέση για την αστυνομική βία. Ξεκίνησε να λέει πως οι αστυνομικοί έχουν κάθε δικαίωμα να δέρνουν πολίτες, αλλά όταν του επισημάνθηκε πως μπορούν απλώς να κάνουν συλλήψεις χωρίς να σπάνε στον ξύλο αδιακρίτως τους διαδηλωτές, παραδέχθηκε πως υπάρχει πρόβλημα και κάποιοι ξεπερνούν τα όρια. Όσο για τις κάμερες στα κράνη των αστυνομικών, είπε πως ΘΑ τις δούμε την επόμενη τετραετία.
Για την Υγεία, δεν έκρυψε πως όσοι δεν έχουν ιδιωτική ασφάλιση, δυστυχώς δεν έχουν την περίθαλψη που δικαιούνται με βάση τους φόρους και τις εισφορές που πληρώνουν.
Παραδέχθηκε ακόμα πως η κυβέρνηση άλλαζε διαρκώς τον ποινικό κώδικα ανεβάζοντας τις ποινές ανάλογα με τις υποθέσεις που απασχολούσαν την επικαιρότητα, για να ικανοποιήσει «το κοινό περί δικαίου αίσθημα».
Υποσχέθηκε φυσικά πως όλα τα παραπάνω θα τα διορθώσει εφόσον εξασφαλίσει μία δεύτερη τετραετία. Αλλά πλέον δεν είναι στην αντιπολίτευση. Κυβέρνησε επί τέσσερα χρόνια και ορίστε που τώρα διαπιστώνει και ο ίδιος πως είναι πολλά αυτά που δεν έκανε.
Παρότι λοιπόν τα social media κατηγορούν τη Νεφέλη Μεγκ για μία συνέντευξη... χάδι στον Πρωθυπουργό, υποθέτω πως οι περισσότεροι επικριτές δεν την παρακολούθησαν καν. Αναμφίβολα η κοπέλα αυτή δεν είναι αριστερή, αλλά επίσης αναμφίβολα έβγαλε τον πρωθυπουργό από τη ζώνη ασφαλείας του και σίγουρα του έθεσε ζητήματα για τα οποία δεν είχε εύκολες απαντήσεις.
Κι αν τελικά υποθέσουμε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε με αυτή του την εμφάνιση στόχο να προσελκύσει ψήφους από τη νεολαία, ρισκάρω την πρόβλεψη πως το όφελός του είναι μηδαμινό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr