Αρνητική είναι η πρώτη κυβερνητική αντίδραση στη θέση Ανδρουλάκη για κυβέρνηση συνεργασίας μετά την πρώτη Κυριακή, αλλά χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πρωθυπουργικό τιμόνι.
Θυμίζουμε ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ πως αν την πρώτη Κυριακή πάρει ισχυρό διψήφιο ποσοστό, τότε θα συζητήσει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης και με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί να μην είναι στη θέση του πρωθυπουργού ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε πως θα πρέπει να επιλεγεί ένα "πολιτικό πρόσωπο" κοινής αποδοχής.
Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, σχολίασε ότι «προκύπτει πολύ καθαρά, ο πυρήνας του προβλήματος των πολιτικών συνεργασιών, που τελικά αποκαλύπτεται ότι δεν έχουν ένα σαφές προγραμματικό περιεχόμενο και έχουν τελικά μεγάλο κίνδυνο να καταλήξουν σε μία ακυβερνησία στη χώρα».
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Σκέρτσος επισήμανε ότι αυτή η θέση του κ. Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ «αποτυπώνει το πρόβλημα που θα κληθούμε να διαχειριστούμε σε έναν κύκλο διερευνητικών εντολών για πιθανές συνεργασίες».
«Εμείς αυτό που χρειαζόμαστε σε αυτή τη φάση είναι μία ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση με ανοιχτό πνεύμα σε συνεργασίες, δηλαδή με ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση για να διαχειριστούμε τα πολλά και διαχρονικά προβλήματα που έχει η χώρα μας που αποκαλύφθηκαν και στα Τέμπη. Εμείς δεν είμαστε κατά των συνεργασιών. Επί της αρχής και επί της ουσίας το έχει αποδείξει ο κ. Μητσοτάκης. Έχει απευθύνει από το 2019 μεγάλο κάλεσμα και σε ανθρώπους εκτός των στενών ορίων της Νέας Δημοκρατίας. Έχουν ανταποκριθεί άνθρωποι σε αυτό το κάλεσμα και έχουμε προσπαθήσει όλοι μαζί να δώσουμε λύσεις σε διαχρονικά προβλήματα. Θα συνεχίσει αυτό να το κάνει ο Μητσοτάκης. Όμως δεν μπορούν να μπαίνουν όροι στο παιχνίδι που προσβάλλουν την ίδια την έννοια, την ουσία της δημοκρατίας. Οι πολίτες θα ψηφίσουν. Θα σεβαστούμε προφανώς την ψήφο τους, αλλά δεν μπορούν να τίθενται τέτοιοι όροι στο τραπέζι. Να μην βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας ο αρχηγός του πρώτου κόμματος» συμπλήρωσε ο υπουργός Επικρατείας.
Το ζήτημα είναι να κερδίσει η χώρα και όχι επιμέρους τμήματα των κομμάτων, ανέφερε ο κ. Σκέρτσος ενώ υπογράμμισε ότι δεν ενδιαφέρει τη ΝΔ μια εγωιστική κατάληψη σε καρέκλες της εξουσίας, αλλά να πάει η χώρα μπροστά. «Μας ενδιαφέρει να έχουμε μια ιδεολογική ειλικρίνεια και εντιμότητα σε σχέση με τις λύσεις που υπερασπιζόμαστε και που καταθέτουμε στο τραπέζι και στην κρίση των πολιτών. Εδώ έχουμε συγκεκριμένα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε ένα κράτος που διαχρονικά έχει συσσωρεύσει πολλές στρεβλώσεις. Εμείς δίνουμε μια μάχη. Είναι μια άνιση μάχη. Κάποιες φορές κερδίζουμε τη μάχη, Άλλες φορές χάνουμε τη μάχη, στα Τέμπη τη χάσαμε αυτή τη μάχη, όμως δεν έχουμε χάσει τον πόλεμο. Εμείς είμαστε απέναντι σε αυτό το βαθύ αναχρονιστικό κράτος και ήδη χθες δώσαμε δείγματα γραφής για το πώς εννοούμε αυτή τη σύγκρουση» προσέθεσε ο κ. Σκέρτος. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε, έγιναν εχθές δύο πολύ σημαντικές κινήσεις, με πρώτη, την ανακοίνωση από τον κ. Χατζηδάκη της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε ένα σύνολο ΔΕΚΟ, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας, στις μεταφορές, στα ΕΛΤΑ και σε διάφορες άλλες υπηρεσίες «όπου αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι θα ελέγχονται για το πότε ξεκινούν τη βάρδιά τους».
«Εδώ χρειάζεται πλέον συνεργασία και αίσθημα ευθύνης και από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες» υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος.
Άδωνις: Εκβιασμός Ανδρουλάκη
Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζοντας στο Action24 ότι η άρνηση του Ν. Ανδρουλάκη να δεχθεί επικεφαλής μιας κυβέρνησης τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι εκβιασμός.
«Στις πρώτες εκλογές δεν μπορεί να υπάρξει αυτοδυναμία, συζητάμε για κυβερνήσεις συνεργασίας ούτως ή άλλως. Είτε στις πρώτες είτε στις δεύτερες είτε σε τρίτες, τέταρτες, πέμπτες κάλπες, η γνώμη μου είναι ότι πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος», είπε ο κ. Γεωργιάδης. Το να ζητήσει κάποιος σε συγκυβέρνηση άλλον πρωθυπουργό «το θεωρώ "ψωνισμένη" θέση πολιτικά, να βάζω τον εαυτό μου πάνω από τους Έλληνες πολίτες».
«Αν εμείς είμαστε πρώτο κόμμα και υπάρχει δυνατότητα κυβερνητικής συνεργασίας με ένα μόνο κόμμα, π.χ. το ΠΑΣΟΚ -και το ΠΑΣΟΚ λέει "εγώ δεν δέχομαι τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για πρωθυπουργό", δεν βλέπω ότι μπορούμε να κάνουμε κυβέρνηση ... Εγώ δεν δέχομαι, ως βουλευτής της ΝΔ, άλλο πρωθυπουργό αν είμαστε πρώτοι. Δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης. Το ξεκαθαρίζω, να είμαστε συνεννοημένοι, εγώ μόνο Μητσοτάκη ψηφίζω. Και είμαι βέβαιος ότι εκφράζω όλους τους βουλευτές της ΝΔ», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
«Άρα, υπό αυτή την έννοια, αν έρθει κάποιος να μας εκβιάσει, να μας πει "εγώ για να κάνω κυβέρνηση θέλω να φύγει ο Μητσοτάκης", θα πάρει και την ευθύνη» για την τρίτη προσφυγή στις κάλπες ... Εμείς λέμε ότι αν ο ελληνικός λαός διατάξει κυβέρνηση συνεργασίας, δεν θεωρούμε εαυτόν υπεράνω του ελληνικού λαού, θα ακολουθήσουμε τη βούλησή του. Αν τώρα αντί για συνεργάτης βγει εκβιαστής, τι να κάνουμε τώρα», πρόσθεσε.
Οικονόμου: Εξωφρενική η θέση Ανδρουλάκη
Στις παραπάνω δηλώσεις προστέθηκε και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, η οποία ήταν ακόμα πιο σκληρή:
«Η θέση του κυρίου Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του πρωθυπουργού μετά τις εκλογές εκτός του ότι συνιστά θεσμική ασέβεια είναι και πολιτικά εξωφρενική» είπε αρχικά ο κ. Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Πέμπτης.
«Λέει ψηφίστε με αλλά ο πρωθυπουργός θα είναι ο "άγνωστος Χ". Καλεί να τον ψηφίσουν αλλά για το ουσιαστικό αυτό ζήτημα λέει ότι πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι ένας "άγνωστος Χ". Η θέση αυτή δεν συνιστά πρόκληση μόνο στην κοινή λογική αλλά και στη δημοκρατική τάξη με την έννοια ότι οι πολίτες με την ψήφο τους θα διαλέξουν και πρωθυπουργό» συνέχισε ο κ. Οικονόμου.
«Ο κ. Ανδρουλάκης μας έχει συνηθεί σε επιδερμική προσέγγιση και ασάφεια. Το μόνο καθαρό είναι η νοσταλγία της ρητορικής της δεκαετίας του '80. Δεν μπορεί για το θέμα αυτό να παραπέμπει στον "άγνωστο Χ". Εκτός αν το κόμμα του αναζητά απλά την ψήφο διαμαρτυρίας ή αν θέλει να θολώνει τα νερά και να μην πει την προειλημμένη απόφαση που έχει στο μυαλό του η διασταύρωση στην αρχή και η συμπόρευση στη συνέχεια με τον κ. Τσίπρα στο πλαίσιο, όπως λένε, της προοδευτικής διακυβέρνησης» είπε ακόμα ο κ. Οικονόμου.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr